Η μαύρη σοκολάτα είναι το πιο «απενεχοποιημένο» γλυκό και όχι τυχαία. Εκτός από την γεμάτη γεύση της που μπορεί να ικανοποιήσει και την πιο ισχυρή υπογλυκαιμία, είναι ιδιαίτερα και με πολλούς τρόπους ωφέλιμη για τον οργανισμό μας.
Προστατεύει την καρδιά

Το κακάο και το μαγνήσιο, που προσλαμβάνουμε από την κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας ωφελεί την καρδιά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι, που καταναλώνουν περισσότερη μαύρη σοκολάτα, έχουν 37% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά νοσήματα, λόγω των φλαβονοειδών που αυτή περιέχει, από εκείνους που καταναλώνουν λιγότερη σοκολάτα.

Προλαμβάνει τον διαβήτη

Σύμφωνα με έρευνες, τα φλαβονοειδή αυξάνουν την παραγωγή του νιτρικού οξέος, που βοηθάει στον έλεγχο της ινσουλίνης. Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με άλλες σοκολάτες και γλυκά και έτσι δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία θα βοηθούν να αποβάλουμε τις ελεύθερες ρίζες από τον οργανισμό. Αποβάλοντας τις ελεύθερες ρίζες, έχουμε λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουμε καρκίνο αλλά και σημάδια γήρανσης.

Κάνει το δέρμα να λάμπει

Τα φλαβονοειδή, που περιέχει η μαύρη σοκολάτα, αυξάνουν την ροή του αίματος στον ιστό του δέρματος, αυξάνουν την πυκνότητα του, το βοηθούν να ενυδατωθεί καλύτερα και το προστατεύουν από τις επικίνδυνες UV ακτίνες του ηλίου. Επίσης περιέχει μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, που, όπως είναι γνωστό, παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος.

Τρέφει το μυαλό

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Nottingham έδειξε ότι το κακάο ενισχύει την ροή του αίματος στα κύρια μέρη του εγκεφάλου για 2 με 3 ώρες, πράγμα που βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του. Επίσης, περιέχει μια μικρή ποσότητα καφείνης, που θα ενισχύσει τις γνωστικές ικανότητές για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Καταπολεμά το στρες

Μελέτη του Journal of the American College of Cardiology έδειξε ότι άνδρες ηλικίας 20-50 ετών, που κατανάλωσαν μαύρη σοκολάτα πριν από υποτιθέμενη συνέντευξη και διανοητική αριθμητική δοκιμασία, δεν είχαν αυξημένα επίπεδα ορμονών, που σχετίζονται με το στρες, όπως κορτιζόλη και επινεφρίνη.

Ανεβάζει την διάθεση

Ένα άλλο πολύτιμο συστατικό της μαύρης σοκολάτας είναι η φαινυλαιθυλαμίνη, η οποία βοηθά τον εγκέφαλο να εκκρίνει ενδορφίνες (είναι οι ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι). Ακόμη, περιέχει σεροτονίνη, που δρα ως αντικαταθλιπτικό.