Πώς μπορεί το άγχος του άλλου να σε σκοτώσει..

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔08/06/2014 - 18:42 | Author: Newsroom Ipaidia
Ακόμα και η πιο ιδιαίτερη ψυχή έχει γεννηθεί για να προσαρμόζεται. Όταν οι άλλοι γελούν στο στόμα μας σκάει ένα χαμόγελο. Όταν ένα άτομο δίπλα μας χασμουριέται το πιο πιθανό είναι ότι θα χασμουρηθούμε και εμείς.
Και όταν ο συνάδελφός σου στη δουλειά σε κοιτάζει με αγχωμένο πρόσωπο το δικό σου τείνει να προσπαθεί να μιμηθεί το δικό του και έτσι αγχώνεσαι και εσύ.


Ως κοινωνικά όντα οι άνθρωποι αναπτύσσουν σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους σε σημείο να φτάνουν μερικές φορές να μιμούνται εκφράσεις και κινήσεις. Η παρόρμηση να κάνεις ότι κάνει ο διπλανός σου οφείλεται σε κάποια εγκεφαλικά κύτταρα τα οποία μιμούνται τις δράσεις και τα συναισθήματα των άλλων. Ενώ από τη μία βοηθούν τον άνθρωπο να μάθει, να καταννοεί και να εξελίσσεται μερικές φορές μπορεί και να τον καταστρέφει.

Τα εγκεφαλικά αυτά κύτταρα εντοπίστηκαν πρώτη φορά στη δεκαετία του 1990 από Ιταλούς επιστήμονες οι οποίοι έκαναν διάφορα πειράματα σε πηθίκους και ανακάλυψαν μία ιδιαίτερη κίνηση συγκεκριμένων κυττάρων όταν οι πήθικοι έκαναν ή παρατηρούσαν κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις.

Τι συμβαίνει, όμως, με το άγχος. Είναι κολλητικό;

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό για τη μολυσματική φύση του άγχους. Μελέτες έχουν δείξει ότι μεταδίδεται το άγχος από τον ένα σύζυγο στον άλλον, μεταξύ συναδέλφων αλλά και από το χώρο της εργασίας στο σπίτι. Το άγχος λοιπόν μεταδίδεται σαν ιός.

Τα συναισθήματα είναι ιδιαιτέρως μεταδοτικά και όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι σκηνοθέτες των θρίλερ τα αρνητικά συναισθήματα είναι ακόμα πιο μεταδοτικά. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο όταν τα άσχημα συναισθήματα των άλλων επηρεάζουν εμάς και μας οδηγούν σε έξτρα άγχος. Το άγχος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στις 5 από τις 6 κύριες αιτίες θανάτου καθώς καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει την καλή χοληστερόλη και αυξάνει την κακή. Μπορεί να οδηγήσει σε οποιαδήποτε ασθένεια και κατάσταση, όπως αϋπνίες, καρδιαγγειακές νόσους και καρδιακές προσβολές. Είναι μία κατάσταση που σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ότι τα τροχαία ατυχήματα ή η νικοτίνη.

Πώς μπορείς να αντισταθείς στο στρες;

Το κλειδί για να μπορέσεις να αντισταθείς στη μετάδοση του στρες είναι να το αφήσεις να περάσει και να φύγει. Όταν κάποιος εξαπολύει μολυσματικά συναισθήματα προς εσένα μπορείς να επιλέξεις να μην τα δεχτείς με αποτέλεσμα να σε προσπεράσουν χωρίς να σε αγγίξουν. Αρνήσου τη φρενίτιδα που προκαλείται σε κάποιον άλλον από μία προθεσμία που έχει και τον αγχώνει. Κάνε ένα βήμα πίσω και δες την πραγματικότητα. Δεν πρόκειται για δικό σου πρόβλημα. Γιατί να αγχωθείς εσύ για το πρόβλημα του άλλου; Πάρε μερικές βαθιές ανάσες και άσε το άγχος του άλλου να σε προσπεράσει.

Loading...
  • europalso   ideascentral