Χάνετε συνέχεια πράγματα; Δε θυμάστε που έχετε αφήσει τα κλειδιά σας;
Δε θυμάστε που είναι παρατημένο το πορτοφόλι σας; Ξεχνάτε σε διάφορα μέρη το κινητό σας και πανικοβάλλεστε; Δεν είστε οι μόνοι. Μια αμερικανική έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε για μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία και στην οποία συμμετείχαν 3.000 άτομα απέδειξε ότι ο μέσος άνθρωπος περνά 15 λεπτά την ημέρα αναζητώντας χαμένα αντικείμενα. Ας μιλήσουμε για την αφηρημάδα λοιπόν:
Στον εγκέφαλό μας, προκαλείται αφηρημάδα όταν είναι αδύνατον να συνδυαστούν δυο λειτουργίες, εκείνη της μνήμης και της προσοχής, τονίζει ο Ντάνιελ Σάχτερ, καθητητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Η αφηρημάδα συμβαίνει όταν δεν μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τη μνήμη και όταν ο εγκέφαλός μας δεν κωδικοποιεί τις πράξεις μας. Η μνήμη κωδικοποιείται στο σημείο του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος. Η οποιαδήποτε εικόνα αποθηκεύεται στον εγκέφαλο σαν φωτογραφία νευρώνων και οι νευρώνες αυτοί ενεργοποιούνται με μια ανάμνηση. Η φωτογραφία επανέρχεται στο μυαλό μας και έτσι θυμόμαστε τι πραγματικά έχει συμβεί.
Οι επιστήμονες λοιπόν τονίζουν ότι την ώρα που αναζητούμε ένα χαμένο αντικείμενο θα πρέπει να μην κάνουμε μηχανικές κινήσεις αλλά να είμαστε συγκεντρωμένοι όχι μόνο στο τι κάναμε αλλά στο τι νιώθαμε όταν χάσαμε το αντικείμενο αφήνοντάς το κάπου. Ήμασταν πεινασμένοι, είχαμε θυμώσει με κάτι; Νιώθαμε ότι ήμασταν αγχωμένοι; Αυτή η τακτική υποστηρίζουν μπορεί να επαναφέρει πολύ πιο εύκολα το νου στην κατάσταση που βρισκόταν εκείνη τη δεδομένη χρονικής στιγμή και να μας επιτρέψει να αυξήσουμε τις πιθανότητες να βρούμε το αντικείμενο που χάσαμε.
Ιδού μερικές ακόμα πολύ χρήσιμες τεχνικές :
-Όταν αναζητάτε τα χαμένα αντικείμενα να έχετε κατά νου ότι πρώτα πρέπει να χαλαρώσετε μην αφήσετε το άγχος και τον πανικό να σας κυριεύσει. Αν συμβεί αυτό, το παιχνίδι είναι και αυτό χαμένο!
-Να αφήνετε τα πράγματα σε συγκεκριμένο σημείο κάθε φορά.
-Μια πολύ καλή τεχνική επίσης είναι την ώρα που αφήνουμε πράγματα να φωνάζουμε λέγοντας τώρα αφήνω τα γυαλιά μου στο κομοδίνο. Έτσι καταφέρνουμε να κωδικοποιούμε πολύ πιο εύκολα την πληροφορία.
-Να γνωρίζετε ότι τα πράγματα που χάνουμε δεν τα αφήνουμε ποτέ παραπάνω από 40 εκατοστά από τη συνηθισμένη θέση τους. gr.celebrity.yahoo.com