Δείτε καθώς και τις βασικές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Πετρέλαιο θέρμανσης και τιμές καταναλωτή. Το παράδοξο με τις πτωτικές πωλήσεις και την πτώση τιμής. Πώς κινήθηκε η αγορά το τελευταίο διάστημα, τι σηματοδοτούν και ποιές είναι οι τάσεις και τι αναμένουμε το επόμενο διάστημα. Το αντίκτυπο από το κρατικό επίδομα θέρμανσης και τι θα γίνει με την αναμενόμενη πτώση.

Σύμφωνα με ό,τι είναι ήδη γνωστό, η προκαταβολή για το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης,  προβλέπεται μόνο για όσους ήταν και πέρσι δικαιούχοι, καθώς θεωρητικά οι νέοι δικαιούχοι για το επίδομα – που προστέθηκαν φέτος – έχουν τουλάχιστον 10% υψηλότερα εισοδήματα από τους περσινούς.

Παράλληλα, οι παλαιοί δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο και το ποσό θα συμψηφίζεται με τις επόμενες καταβολές του επιδόματος.

Μεγαλύτερη ήταν η πτώση της τιμής του πετρελαίου κίνησης. Υποχώρησε κατά 0,265 ευρώ/λίτρο σε σχέση με τις 5 Νοεμβρίου. Η τιμή του τώρα είναι στα 1,828 ευρώ/λίτρο έχοντας πέσει πάνω από 12%.

Πιο αναλυτικά, ακόμη και με τιμές στα 0,979 ευρώ/λίτρο με αποτέλεσμα οι παραγγελίες ποσοτήτων από καταναλωτές να κινούνται εντυπωσιακά ανοδικά.

Σύμφωνα με τον Οικονομικό ταχυδρόμο και με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία οι πωλήσεις τον Νοέμβριο έκλεισαν κατά 60% υψηλότερα, σε σχέση με τον ίδιο περσινό μήνα ενώ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου κατέγραψαν αύξηση 40%.

Το δεκάμηνο του έτους το πετρέλαιο θέρμανσης κινήθηκε ανοδικά 9% έναντι τις αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Στις 15 Οκτωβρίου οπότε και ξεκίνησε η διάθεση του προϊόντος η τιμή ήταν στα 1,412 ευρώ/λίτρο.

Η εκπτωτική πολιτική που ακολούθησαν τα διυλιστήρια σε συνδυασμό και με την επιδότηση του κράτους στην αντλία είχε σαν αποτέλεσμα οι τιμές να υποχωρήσουν. Σε αυτό βέβαια συνετέλεσε και η υποχώρηση των διεθνών τιμών του προϊόντος.

Σήμερα η μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι στα 1,135 ευρώ/λίτρο της τιμής κατά την πρεμιέρα διάθεσης του.

Μεγάλη είναι και η μείωση της τιμής της αμόλυβδης σε διάστημα περίπου ενός μήνα. Η μέση τιμή από τα 2,105 ευρώ/λίτρο που ήταν στις 5 Νοεμβρίου έπεσε κατά 0,217 ευρώ/λίτρο στα 1,888 ευρώ/λίτρο. Η υποχώρηση ήταν πάνω από 10%.

Πάντως η βενζίνη δεν γνωρίζει τις μέρες δόξας… του πετρελαίου θέρμανσης. Παρά την υποχώρηση της τιμής οι πωλήσεις κινούνται πτωτικά. Το Νοέμβριο, σύμφωνα με τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, η ζήτηση είχε υποχωρήσει κατά 4% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα. Η κατανάλωση δείχνει να κινείται σταθερά πτωτικά, αφού το τρίτο τρίμηνο συνολικά οι πωλήσεις της βενζίνης έπεσε 7% συγκριτικά με το ίδιο περσινό τρίμηνο.

Μεγαλύτερη ήταν η μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης. Υποχώρησε κατά 0,265 ευρώ/λίτρο σε σχέση με τις 5 Νοεμβρίου. Η τιμή του τώρα είναι στα 1,828 ευρώ/λίτρο έχοντας πέσει πάνω από 12%.

Το Νοέμβριο οι πωλήσεις ήταν υψηλότερες κατά περίπου 1,5 με 2% σε σχέση με πέρυσι.

Η αγορά υγρών καυσίμων, όπως εκτιμούν άνθρωποι της αγοράς πετρελαιοειδών αναμένεται να κλείσουν με μικρή αύξηση στις πωλήσεις.

Οι προβλέψεις δείχνουν άνοδο 3%. Ωστόσο αυτή η άνοδος αποδίδεται στις υψηλές πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης. Όπως προαναφέρθηκε το δεκάμηνο η ζήτηση του ήταν μεγαλύτερη κατά 9% από πέρυσι.