Μόνο για τους δυο αυτούς φόρους θα πρέπει να καταβάλουν σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ ενώ χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να καλύψουν και τη μηνιαία δόση της των 120 δόσεων ή των ρυθμίσεων (πάγια ρύθμιση- 100 δόσεις) που εξυπηρετούν για την τμηματική εξόφληση των χρεών τους.

Τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία  θα κρίνουν και το τελικό ποσό που θα διανεμηθεί από το φετινό υπερπλεόνασμα μέσα στον Δεκέμβριο.

Πάντως, το γεγονός ότι στο 10μηνο καταγράφηκε υπέρβαση εσόδων μόνο κατά 95 εκατ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου στόχου που προβλέπεται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ προήλθαν από φόρους, δείχνει ότι οι δημόσιες εισπράξεις έχουν κατεβάσει ταχύτητα και ο ρυθμός αύξησή τους εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το οικονομικό επιτελείο κρατάει χαμηλά τον πήχη για το κοινωνικό μέρισμα μέχρι και την ημέρα που θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του (ΣΚΑΪ) ανέφερε ότι ένα μέρος του υπερπλεονάσματος θα διανεμηθεί «στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας αλλά και σε εκείνους που υπερφορολογήθηκαν».

Όπως διευκρίνισε οι τελικές αποφάσεις οριστικοποιούνται αυτές τις μέρες και η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα ενσωματωθεί πιθανότατα στο φορολογικό νομοσχέδιο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος μιλώντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2020 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δήλωσε ότι μέρος του υπερπλεονάσματος θα χορηγηθεί τις προσεχείς εβδομάδες σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Λονδίνο

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν όλα τα σενάρια ακόμη και της συνδυαστικής λύσης που προβλέπει μείωση της μηνιαίας παρακράτησης του φόρου εισοδήματος τον Δεκέμβριο με ταυτόχρονη διάθεση χρημάτων σε χαμηλόμισθους και ανέργους, φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο διανομής του φετινού κοινωνικού μερίσματος.

Το θέμα εξετάστηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, χωρίς ωστόσο να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, οι οποίες θα κλειδώσουν την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα μετά το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου όπου η Ελλάδα είναι κεντρικό θέμα συζήτησης στην τελευταία σύνοδο του 2019.

ΌΛΑ θα εξαρτηθούν από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο ο οποίος μπορεί, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, να διαμορφώνεται σε 436 εκατ. ευρώ, πλην όμως από το ίδιο ποσό θα πρέπει να καλυφθούν και άλλες υποχρεώσεις, όπως των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας ΥΚΩ προς τη ΔΕΗ, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, για το Μεταναστευτικό περίπου 50 εκατ. ευρώ, ενώ 100 εκατ. ευρώ θα πρέπει να μείνουν σαν «μαξιλάρι».

Εάν επιλεγεί η συνδυαστική λύση, το ένα κομμάτι θα διατεθεί για την εφάπαξ μείωση του φόρου εισοδήματος φέτος τον Δεκέμβριο που παρακρατείται σε μηνιαία βάση από μισθούς και συντάξεις και το άλλο για την παροχή πρόσθετης οικονομικής στήριξης σε επιλεγμένες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι για παράδειγμα οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι άνεργοι με παιδιά κ.ά.