Tι είπε για τις ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι το όπλο που πρωτίστως έχει στα χέρια της η πολιτεία, είναι ο ανταγωνισμός.

«Ο ανταγωνισμός είναι η πρώτη και βασική απάντηση, πρέπει να βρεθούμε απέναντι σε κάθε καρτέλ» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και εξήγησε πως η οργανωμένη πολιτεία έχει την επιτροπή ανταγωνισμού και τις ειδικές υπηρεσίες που οφείλουν να διενεργούν ελέγχους για αισχροκέρδεια.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να εξετάζει κάθε πρόβλημα που προκύπτει, καθώς «πρωτίστως ο πολίτης είναι στο μυαλό μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον μέσο άνθρωπο, αν δεν τον υπερασπιστούμε εμείς, δεν θα τον υπερασπιστεί κανείς».

Συμπλήρωσε ότι η ελληνική ακτοπλοΐα λόγω και της κρίσης, έχει περάσει από περίοδο δικής της κρίσης που δημιούργησε αναταράξεις στον κλάδο και επιχειρείται σταθεροποίηση αλλά όχι επί ζημία των επιβατών.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως από την υπόθεση των τιμών στα ακτοπλοΐκά εισιτήρια έχει ενοχληθεί ο πρωθυπουργός και γι’ αυτό διερευνάται ήδη το ζήτημα, από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης.

«Απορεί κανείς όταν από τη μια ενσωματώνονται οι τιμές των αυξήσεων, όταν έχουμε αποκλιμάκωση όμως δεν βλέπει κανείς κάτι τέτοιο στις τιμές, γι’ αυτό το λόγο υπάρχει αντίδραση της κυβέρνησης, αλλά θα δοθούν οι απαντήσεις».

«Προσωπικό στοίχημα η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής»

Ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε και στο ζήτημα της φοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της θητείας του, με «όπλο» την χρήση ψηφιακών εργαλείων. «Και για μένα προσωπικά είναι στοίχημα να μπει τάξη στο συγκεκριμένο θέμα, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες των ψηφιακών εργαλείων» είπε χαρακτηριστικά.

«Είπα και στη Βουλή ότι τους πρώτους μήνες του 2024 θα έχουμε προχωρήσει στην ηλεκτρονική διασύνδεση σε περισσότερα επαγγέλματα, θα γίνει υποχρεωτική η διαβίβαση στοιχείων στην ΑΑΔΕ και τρίτον η πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων θα γίνεται μέσω ψηφιακών καρτών. Όλες οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν, χρειάζεται συνεργασία και με τις τράπεζες, αλλά παράλληλα στόχος είναι η αυτοματοποίηση των ελέγχων και κυρώσεις για τη μη εισαγωγή στοιχείων στο mydata» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Θέλουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα»

Για τις τράπεζες είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν οι καταθέσεις μας, και στο τέλος θα πληρώνουμε τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Από κει και πέρα, δεν λειτουργούν όλα ομαλά στο τραπεζικό σύστημα, το είπα και χθες στην συνάντηση που είχαμε με τις τράπεζες και στάθηκα στο θέμα του ανταγωνισμού που πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα, αλλά αυτό δεν είναι θέμα ευχών».

Ο κ. Χατζηδάκης συνέχισε: «Μπορούμε να κάνουμε δύο κινήσεις, η μία είναι η επέκταση της δυνατότητας παροχής δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα με εγγυήσεις, με κανόνες, υιοθετώντας βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, προκειμένου να διευρυνθεί ο ανταγωνισμός και να υπάρχουν περισσότερες πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια. Το δεύτερο είναι ότι θα πάμε σε κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου προκειμένου οι καταθέτες να έχουν και άλλες δυνατότητες να βάζουν τα λεφτά τους, όχι μόνο στις τράπεζες. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό».