Την έγκριση της τρίτης δόσης του προγράμματος ύψους 8,5 δισ. από το Διοικητικό του Συμβούλιο, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας μέσω Twitter. «To ΔΣ του ΕSM μόλις ενέκρινε την τρίτη δόση 8,5 δισ. της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα» ήταν η ανάρτηση του ESM στο Twitter.


Το κομμάτι της δόσης που θα εκταμιευτεί μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας είναι τα 6,9 δις ευρώ τα οποία θα ενσωματωθούν σε ειδικό κλειστό λογαριασμό που τηρεί η ΤτΕ μόνο για τις ανάγκες τους χρέους.
Το ποσό αυτό θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος από τις υποχρεώσεις για τα τοκοχρεολύσια ύψους 7,4 δις που θα πρέπει να αποπληρωθούν από τις 17 έως και τις 24 του μήνα. Στις 17 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθούν 2,2 δισ. ευρώ για το τριετές ομόλογο που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014.
Στις 18 του μήνα θα πρέπει να πληρωθούν περίπου 300 εκ. ευρώ έναντι των παλαιών δανείων από το ΔΝΤ Στις 20 του μήνα θα πρέπει να πληρωθούν δύο ομόλογα προς την ΕΚΤ το ένα 2,45 δ ις και ένα δεύτερο 1,45 δις ευρώ ενώ μέχρι και το τέλος του μήνα θα πρέπει να αποπληρωθούν και τόκοι 800 εκ. ευρώ μαζί με άλλες ήσσονος σημασίας πληρωμές.
Το καλό είναι ότι μετά τον Ιούλιο οι μέσες μηνιαίες ανάγκες για τοκοχρεολύσια, περιορίζονται στα 780 εκ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 1,6 δισ. της δόσης θα διατεθούν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου θα εκταμιευτούν σταδιακά και υπό την αίρεση ότι θα τηρούνται οι αυστηροί κανονισμοί που έχουν τεθεί για το την εκταμίευση τους. Τα πρώτα 800 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν σε δεύτερο ειδικό λογαριασμό προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών υπό την προϋπόθεση ότι το 80% της προηγούμενης δόσης (2,5 δις ευρώ) που είχε δοθεί στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο (1,8 δις ευρώ) και το Νοέμβριο (1,7 δις ευρώ) έχει καταλήξει σε ιδιώτες. Αν τα στοιχεία πληρωμών είναι έτοιμα τότε η Ελλάδα θα εξασφαλίσει σήμερα 7,7 δις ευρώ.
Η δεύτερη υποδόση των 800 εκ. ευρώ θα έχει περιθώριο να εκταμιευθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του 2017 ή και νωρίτερα αν η Ελλάδα αποδείξει ότι έχει μειώσει μέχρι τότε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της από καθυστερούμενες συντάξεις επιστροφές φόρων και προμηθευτές που υπολογίζονται κατά 640 εκ ευρώ χωρίς νέα συνεδρίαση του ESM.

Μοσκοβισί: Ισχυρό σήμα ελπίδας
Την ικανοποίησή του για την έγκριση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ από το ΔΣ του ESM εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μέσω twitter, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ένα «ισχυρό σήμα ελπίδας».
«Αυτή η πληρωμή αποτελεί αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών που συνεχίζει να κάνει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Ελλάδα, το οποίο πρέπει να αφορά τις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και την ανάκαμψη προς όφελος όλων», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.