: Ξεκίνησαν οι για τα αναδρομικά. Ακολουθούν άλλες δύο για σήμερα 27 και Πέμπτη 29 Οκτωβρίου που θα περιλαμβάνουν περίπου 800.000 συνταξιούχους από τα υπόλοιπα ταμεία.

: Όσα πρέπει να γνωρίζετε ΕΔΩ

Ακολουθούν άλλες δύο για σήμερα 27 και Πέμπτη 29 Οκτωβρίου που θα περιλαμβάνουν περίπου 800.000 συνταξιούχους από τα υπόλοιπα ταμεία.

Σήμερα, Τρίτη 27 Οκτωβρίου, θα πληρωθούν μαζί με συντάξεις μηνός Νοεμβρίου οι συνταξιούχοι από ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, και ΟΓΑ και την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου θα γίνει η πληρωμή για συνταξιούχους Δημοσίου, ΝΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΤΑΤ και ΔΕΗ.

Ακολουθούν τα SOS των :

 

Τι ρόλο παίζει για τα αναδρομικά η ηλικία των 55 και 60 στο 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Οι συνταξιούχοι που είχαν κλείσει τα 55 ή τα 60 έτη μέσα στο 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 έχουν διαφορετικά αναδρομικά. Οι κρατήσεις των Νόμων 4051 και 4093 ήταν μικρότερες πριν τα 55 και πριν τα 60 και έγιναν μεγαλύτερες αφότου οι συνταξιούχοι έκλεισαν το 55ο ή το 60ό έτος της ηλικίας τους.

Στην κατηγορία συνταξιούχων κάτω από 55 ανήκουν απόστρατοι, γυναίκες και μητέρες από ταμεία Δημοσίου, ΔΕΚΟ και τραπεζών. Mε το Νόμο 4024/2011, σε όσους δεν είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους κοβόταν το 40% της σύνταξης πάνω από τα 1.000 ευρώ. H περικοπή αυτή επηρέαζε τις επόμενες. Και τώρα βγάζει διαφορετικά αναδρομικά. Ιδού πώς: Συνταξιούχος με 1.400 ευρώ κύρια σύνταξη κάτω από 55 ετών είχε μείωση 40% στα 400 ευρώ (μείον 160 ευρώ) και η σύνταξη κατέβαινε στα 1.260 ευρώ. Στη συνέχεια είχε μείωση από το Νόμο 4093 με ποσοστό 5%, δηλαδή μείωση 63 ευρώ, και η σύνταξη έπεφτε στα 1.197 ευρώ. Αν ο συνταξιούχος είχε κλείσει τα 55 μέσα στο 11μηνο που γίνονται οι επιστροφές, τότε θα έχει διαφορετικά αναδρομικά. Για παράδειγμα αν τα έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2015, η σύνταξη έγινε ξανά 1.400 ευρώ αλλά η μείωση του Νόμου 4093 πήγε στα 70 ευρώ. Επομένως τα αναδρομικά θα είναι 63 ευρώ το μήνα από τον Ιούνιο του 2015 ως Νοέμβριο 2015 που ο συνταξιούχος ήταν κάτω από 55 ετών και 70 ευρώ το μήνα από Δεκέμβριο 2015 που έκλεισε τα 55 και ως Μάιο 2016.

Οι συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών βάσει του Νόμου 4002/2011 είχαν πρόσθετη μείωση 6%, 8% και 10% εφόσον η κύρια σύνταξή τους, ή το άθροισμα κύριων συντάξεων, ήταν πάνω από τα 1.700 ευρώ, μετά τη μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Συνταξιούχος με αρχική κύρια σύνταξη 2.000 ευρώ και ηλικία 60 ετών μετά τον Δεκέμβριο του 2015 έχει λιγότερα αναδρομικά από Ιούνιο ως Νοέμβριο 2015 και περισσότερα από Δεκέμβριο 2015 ως Μάιο 2016 γιατί παρεμβάλλεται η μείωση λόγω του 60ού έτους. Το τελικό ποσό που θα πάρει είναι 1.123 ευρώ όσο ήταν κάτω των 60 ετών και 1.232 ευρώ για τους μήνες που ήταν άνω των 60 ετών, δηλαδή τελικά αναδρομικά 2.355 ευρώ.

Τι θα γίνει με τις εν εξελίξει δίκες για έξτρα αναδρομικά

Οσοι είναι δικαιούχοι αναδρομικών κύριας σύνταξης ενώ έχουν ήδη κάνει προσφυγές και περιμένουν απόφαση για επιστροφές πέραν του 11μήνου σε κύρια και επικουρική σύνταξη συνεχίζουν τις δίκες. Στην κατηγορία αυτή είναι περίπου 300.000 συνταξιούχοι οι οποίοι θα πάρουν αναδρομικά από τις μειώσεις κύριων συντάξεων τώρα και αν το δικαστήριο τους βγάλει περισσότερα θα πάρουν την επιπλέον διαφορά. Ο νόμος είναι σαφής σε αυτό το σημείο. Επομένως αν ένας συνταξιούχος πληρωθεί στην κύρια σύνταξη αναδρομικά 11μήνου με 1.300 ευρώ και το δικαστήριο του βγάλει απόφαση για αναδρομικά 4.000 ευρώ, θα εισπράξει με τη δικαστική απόφαση άλλα 2.700 ευρώ.

Ποιοι μπορούν να κάνουν αγωγές για αναδρομικά μετά την πληρωμή.

Ο νόμος λέει ότι οι αξιώσεις για επιπλέον αναδρομικά αποσβέννυνται μετά την πληρωμή. Αυτό σημαίνει ότι οι αγωγές που τυχόν δικαιωθούν είναι όσες έχουν ασκηθεί μέχρι την πληρωμή. Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια αγωγών μετά την πληρωμή για αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και Δώρων που δεν περιλαμβάνονται στις πληρωμές. Το θέμα θα λυθεί εκ νέου στο ΣτΕ όπου προσέφυγαν οι συνταξιούχοι ζητώντας αναδρομικά για επικουρικές και Δώρα, μια που και αυτές ο περικοπές είναι αντισυνταγματικές. Δικαίωμα προσφυγών για τις περικοπές σε Δώρα και επικουρικές έχουν και οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη κάτω από 1.000. Μένουν εκτός αναδρομικών γιατί οι μειώσεις που επιστρέφονται έγιναν σε κύριες συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ, πλην όμως έχασαν από τις περικοπές επικουρικών και Δώρων τις οποίες μπορούν να διεκδικήσουν.

Τι σχεδιάζει ή εξετάζει η κυβέρνηση για όσους έχουν ήδη κάνει προσφυγές και τι μπορεί να γίνει με τους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν παίρνουν τίποτε.

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν πληροφορίες περί ενός έκτακτου επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους που σχεδιάζει να καταβάλει η κυβέρνηση ως Δώρο Χριστουγέννων. Το σενάριο αυτό είναι υπαρκτό και είναι πρόταση που προέρχεται από το οικονομικό επιτελείο, αλλά δεν είναι σίγουρο αν θα γίνει, γι’ αυτό και επισήμως προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται.

Τι γίνεται με τα αναδρομικά που είναι προς διεκδίκηση στο επόμενο διάστημα.

Σε αναμονή για τις διεκδικήσεις τους που έχουν δικαιωθεί είναι χιλιάδες συνταξιούχοι του Δημοσίου. Οι προσφυγές που έχουν τελεσιδικήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο είναι για αναδρομικά 3,5 ετών (40 μηνών) από τη μείωση του Νόμου 4093 στις κύριες συντάξεις, ήτοι από 1ης/1/2013 ως και 12/5/2016. Υπάρχουν όμως και «έξτρα» αναδρομικά στο Δημόσιο από την ΕΑΣ που βγήκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο και δικαιώνει όσους προσέφυγαν με αναδρομικά σχεδόν μιας διετίας. Οι υποθέσεις που έχουν κριθεί σε τελικό βαθμό είναι πάνω από 5.000. Οι σίγουρες επιστροφές αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι από τα επιπλέον αναδρομικά του Νόμου 4093 και θα πρέπει να ξεκινήσουν οι πληρωμές σε όσους προσκομίζουν οριστικές αποφάσεις χωρίς να έχουν ασκηθεί εφέσεις από το Δημόσιο. Για την επιστροφή της ΕΑΣ υπάρχει στάση αναμονής από την κυβέρνηση, καθώς αναμένεται νέα απόφαση από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ποιες μειώσεις, με τι ποσά και σε ποιους επιστρέφονται.

Τα αναδρομικά που επιστρέφονται αντιστοιχούν στις μειώσεις κύριων συντάξεων που είχαν οι συνταξιούχοι στο 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016,

α) για την περικοπή του Νόμου 4051 με ποσοστό 12% πάνω από τα 1.300 ευρώ,

β) για τις περικοπές του Νόμου 4093 με ποσοστά 5% από τα 1.000 ως 1.500 ευρώ κύριας σύνταξης, ή αθροίσματος συντάξεων, 10% από 1.500 ως 2.000 ευρώ, 15% από 2.000 ως 3.000 ευρώ, και 20% για συντάξεις πάνω από τις 3.000 ευρώ,

γ) για τη μείωση 7% που επιβλήθηκε στις κύριες συντάξεις του ΝΑΤ.

Στους συνταξιούχους του Δημοσίου επιστρέφεται μόνον η μείωση του Νόμου 4093 γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε συνταγματική τη μείωση του Νόμου 4051 και ακύρωσε τα αναδρομικά. Στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα επιστρέφονται και οι δύο μειώσεις που τις ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) λόγω αντισυνταγματικότητας.

Τα αναδρομικά δικαιούνται από το επίμαχο 11μηνο όλες οι κατηγορίες συνταξιούχων, στις οποίες περιλαμβάνονται:

Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, χηρείας, και αναπηρίας, που έπαιρναν οριστική κύρια σύνταξη στο διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου2016 και είχαν τις μειώσεις που προαναφέρθηκαν.
Οι συνταξιούχοι με δύο ή και περισσότερες κύριες συντάξεις.
Οι κληρονόμοι συνταξιούχων.

Τα ποσά που επιστρέφονται διαφέρουν από Ταμείο σε Ταμείο και ανάλογα με τη σύνταξη.

Ποιες πληρωμές πάνε ως τον Δεκέμβριο.

Όπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο Εργασίας, με δήλωση του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Βρούτση, οι συνταξιούχοι με προσωρινές συντάξεις που έλαβαν, με την οριστική απόφαση, αναδρομικά ποσά σύνταξης που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, θα πάρουν τα αντίστοιχα αναδρομικά που τους παρακρατήθηκαν από τις αντισυνταγματικές μειώσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους.

Γιατί πολλοί συνταξιούχοι είδαν ή θα δουν στους λογαριασμούς τους ελάχιστες επιστροφές ως αναδρομικά ακόμη και των 0,50 λεπτών.

Στις πληρωμές αναδρομικών υπάρχουν και κάποιοι δικαιούχοι με πολύ μικρά ποσά, κάτω των 10 ευρώ, ακόμη και μισό ευρώ. Θα τα εισπράξουν κανονικά, ως επιστροφές μειώσεων, και ο λόγος που το ποσό που θα λάβουν θα είναι μικρό έχει να κάνει με το ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι συντάξεις είχαν μπει για μερικά ευρώ (οριακά) στον κόφτη και ως εκ τούτου είναι ελάχιστες και οι επιστροφές που δικαιούνται οι συνταξιούχοι.

Τι χάνουν οι διπλοσυνταξιούχοι του Δημοσίου από τα αναδρομικά και τι κερδίζουν.

Για συνταξιούχους του Δημοσίου που είχαν και δεύτερη κύρια σύνταξη από άλλο Ταμείο (π.χ. ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ) τα αναδρομικά που θα τους επιστραφούν θα είναι μόνον από τη μείωση του Νόμου 4093, ακόμη και αν η δεύτερη εκτός Δημοσίου σύνταξη είχε και τη μείωση του Νόμου 4051.

Για συνταξιούχους που προέρχονται από Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και έχουν δύο κύριες συντάξεις (π.χ. γήρατος ΙΚΑ και χηρεία από Δημόσιο ή ΟΑΕΕ) τα αναδρομικά που επιστρέφονται είναι και από τη μείωση του Νόμου 4051 και από τη μείωση του Νόμου 4093.

Αναδρομικά: «Παραφωνίες, αστοχίες και λάθη – Χιλιάδες συνταξιούχοι βρίσκονται στα κάγκελα»

Σε ανακοίνωσή του το ΕΝΔΙΣΥ αναφορικά με την πληρωμή των αναδρομικών  τονίζει πως «μια σειρά από λάθη, παραλείψεις και αστοχίες, έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι να «βρίσκονται στα κάγκελα», αντιδρώντας για τις επιλογές Βρούτση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Δεν μπορούν να το πιστέψουν στο Μαξίμου ότι μια διαδικασία, όπως είναι αυτή της καταβολής αναδρομικών για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, μπορεί να τους γύρισε… μπούμερανγκ! Και όμως: Μια σειρά από λάθη, παραλείψεις και αστοχίες, έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι να «βρίσκονται στα κάγκελα», αντιδρώντας για τις επιλογές Βρούτση!

Αρχικά, από την περασμένη Παρασκευή, πρώτη μέρα που καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά σε όσους έχουν ΑΜΚΑ που λήγει σε 0,2,4,6 και 8, και προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ, διαπιστώθηκε σε χιλιάδες περιπτώσεις ότι δεν λαμβάνουν ούτε ευρώ. Πρόκειται για όσους έχουν κύρια κάτω από 1.000 ευρώ και οι οποίοι διαπιστώνουν στην πράξη, ότι κρίθηκαν από την κυβέρνηση ως «παιδιά ενός κατώτερου Θεού». Οι χιλιάδες συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας υπέστησαν σφαγιαστικές περικοπές στα χρόνια των μνημονίων, χάνοντας δώρα και διαπιστώνοντας δραματικές μειώσεις στις επικουρικές τους συντάξεις. Όμως η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας προσωπικά, ερμήνευσαν με τέτοιο τρόπο την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, ώστε χορηγούν επιστροφές αναδρομικών, μόνο για περικοπές στις κύριες συντάξεις! Έτσι, δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι διαπίστωσαν ότι μένουν εκτός διαδικασίας…

Ρύθμιση οφειλών - Οι μόνιμες πρόνοιες κοινωνικής πολιτικής

Το στοιχείο αυτό έχει προκαλέσει πολύ μεγάλο εκνευρισμό και είναι μαζική η κατεύθυνση των προς το να διεκδικήσουν δικαστικά, με νέες προσφυγές, τα χρήματα που δικαιούνται…

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε νέα γκάφα! Οι επιστροφές αναδρομικών για συντάξεις που είχαν εκδοθεί ως προσωρινές εντός του «επίμαχου» εντεκαμήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016), έχουν αστοχίες. Αυτό σημαίνει ότι ενώ έχει αναγραφεί το σύνολο του ποσού που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, εντούτοις στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους βρήκαν τα μισά ή και… λιγότερα! Το θέμα έγινε αντιληπτό άμεσα από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, που έσπευσε να αναδείξει τη νέα πτυχή του προβλήματος. Το υπουργείο Εργασίας έσπευσε να καλυφθεί με μια ανακοίνωση την περασμένη Παρασκευή, που ουσιαστικά αποτελεί έμμεση παραδοχή της γκάφας! Ενημέρωσε δηλαδή τους θιγόμενους ότι, όπως τους είχε πει και παλιότερα (!) τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους έως τα τέλη του έτους! Βέβαια, κάτι τέτοιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του πρωθυπουργού, που έχει ξεκαθαρίσει ήδη από τον περασμένο Ιούλιο ότι τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους θα δοθούν άπαξ. Δηλαδή, μπάχαλο…

Για να καλυφθεί κάπως η κατάσταση, άρον-άρον ο e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού, που ο συνταξιούχος θα μπορεί να δει σε «πραγματικό χρόνο» τα αναδρομικά που θα λάβει. Βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις οι συνταξιούχοι διαπιστώνουν ότι έχουν μπει πολύ λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους…

Παράλληλα «κερασάκι στην τούρτα» ήταν το τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής με το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ. Ένα πρόβλημα που είχε ως αποτέλεσμα η σχετική πλατφόρμα πληρωμών (TARGET 2) να τεθεί εκτός λειτουργίας! Πράγμα που σήμαινε ότι οι συνταξιούχοι διαπίστωσαν σε αρκετές περιπτώσεις ότι δεν πιστώθηκαν ούτε οι συντάξεις του μηνός Νοεμβρίου! Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε αργότερα, αλλά η γκρίνια είχε χτυπήσει «κόκκινο»…

Είναι προφανές ότι όλη αυτή η διαδικασία, έχει φέρει σε εξαιρετικά δυσμενή θέση τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος προφανώς «πιστώνεται» γι’ αυτές τις παλινωδίες. Και φυσικά, δεν αρέσει καθόλου στο Μαξίμου αυτή η «εικόνα προς τα έξω», για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, όπως είναι αυτό της καταβολής αναδρομικών ποσών σε εκατομμύρια συνταξιούχους. Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση δεν απέφυγε για άλλη μια φορά να «χρεωθεί» την προχειρότητα και ανεπάρκεια του συστήματος, αφήνοντας δυσαρεστημένους, ακόμα και τους συνταξιούχους στους οποίους κατέβαλλε τα αναδρομικά…

Τα αναδρομικά ανάλογα με τη σύνταξη για συνταξιούχους ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΝΑΤ:

Σύνταξη σήμερα πριν από το φόρο Μειώσεις που επιστρέφονται (ανά μήνα) Αναδρομικά 11μήνου, καθαρά ποσά
Από Ν. 4051 Από Ν. 4093 Σύνολο
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ
1.752 122 329 451 4.669
1.656 105 311 416 4.307
1.606 97 302 399 4.131
1.541 86 289 375 3.883
1.476 75 277 352 3.644
1.369 56 257 313 3.241
1.314 47 247 294 3.044
1.280 41 240 281 2.909
1.163 10 137 147 1.522
1.027 0 58 58 600
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ
2.269 234 603 837 8.666
1.749 121 328 449 4.649
1.565 90 294 384 3.976
1.457 58 172 230 2.381
1.423 52 168 220 2.278
1.284 30 152 182 1.884
1.219 19 144 163 1.688
1.171 11 138 149 1.543
1.098 0 130 130 1.346
1.042 0 123 123 1.273
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ)
1.762 123 331 454 4.700
1.425 52 168 220 2.278
1.374 44 162 206 2.133
1.340 28 80 108 1.118
1.322 25 74 99 1.025
1.267 16 71 87 901
1.212 8 68 76 787
1.183 3 66 69 714
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ)
1.547 72 183 255 2.640
1.489 63 176 239 2.474
1.431 53 169 223 2.309
1.337 27 75 102 1.056
1.241 12 70 82 849
1.204 7 67 74 766
1.134 0 64 64 663

Τα αναδρομικά κύριων συντάξεων για συνταξιούχους ΝΑΤ:

Σύνταξη προ φόρου σήμερα Μειώσεις που επιστρέφονται (ανά μήνα) Αναδρομικά 11μήνου, καθαρά ποσά
Μείωση 7% Μείωση Ν. 4093 Σύνολο
1.605 151 301 453 4.690
1.498 141 281 422 4.369
1.391 131 261 392 4.059
1.284 121 241 362 3.748
1.177 111 221 332 3.437
1.133 101 134 235 2.433
1.020 91 121 211 2.185
947 80 53 133 1.377

 

Με πληροφορίες από