Συντάξεις – Αναδρομικά: Πότε θα πληρωθούν – Όλες οι ημερομηνίες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔16/10/2020 - 09:55 | Author: Newsroom Ipaidia
Τελευταία τροποποίηση στις 16/10/2020 - 10:19

- : Δείτε αναλυτικά όλες τις  ημερομηνίες των αναδρομικών. Υπενθυμίζουμε ότι θα καταβληθούν μαζί με τις κύριες και Νοεμβρίου, από τις 23 έως τις 29 Οκτωβρίου.

: «Κλείδωσαν»  οι ημερομηνίες πληρωμής

Επειδή μεσολαβεί η αργία της 28ης Οκτωβρίου (Τετάρτη), τα αναδρομικά και οι της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου 2020 θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου (για τους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9) και τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου (για τους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8).

Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις- Πίνακες και παραδείγματα

Ο ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) θα καταβάλει τις την Τρίτη 27 Οκτωβρίου.

Ο ΟΓΑ θα καταβάλει τις την Τρίτη 27 Οκτωβρίου.

Το ΕΤΑΑ (μη μισθωτών) θα καταβάλει τις την Τρίτη 27 Οκτωβρίου.

Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Το ΝΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Οι προσωρινές Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ θα δοθούν σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν συνταξιοδοτικό εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ το 2012, από όποιο πρώην Ταμείο κι αν προέρχονται του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα.

Επιστροφές από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 στις κύριες συντάξεις θα λάβουν 350.000 συνταξιούχοι του Δημόσιου και 750.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Τα θα έχουν μόνο την κράτηση για ασθένεια και δεν θα φορολογηθούν με 20%, αλλά ο φόρος που αναλογεί θα υπολογιστεί την άνοιξη του 2021 με τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2015 και 2016, όπου ανάγονται τα αναδρομικά του 11μήνου.

Ο Γιάννης Βρούτσης, σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA υπενθύμισε, το πλήθος των συνταξιούχων που θα τα λάβουν είναι 1,1 εκατομμύριο και το σύνολο της καταβολής ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα αναδρομικά θα καταβληθούν μαζί με τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις,  για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, λόγω του κορονοϊού. Διευκρίνισε δε ότι τα ποσά αυτά είναι μη συμψηφιστέα με βεβαιωμένες οφειλές, ανεκχώρητα, ακατάσχετα και δεν θα γίνει παρακράτηση φόρου.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι όλοι οι κληρονόμοι θα λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται, επισημαίνοντας ότι οι υπουργικές αποφάσεις, που θα εκδοθούν, προβλέπουν συγκεκριμένη διαδικασία. «Ετοιμαζόμαστε στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) να διαμορφώσουμε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, έτσι ώστε με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι με χειρόγραφες αιτήσεις να υποβάλουν αίτηση, όσοι είναι δικαιούχοι κληρονόμοι των συγκεκριμένων ποσών και, μετά τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, θα καταβληθούν τα ποσά στο ακέραιο στους κληρονόμους και στο ποσό που τους αναλογεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο των αμφισβητήσεων σχετικά με το δικαίωμα της είσπραξης των αναδρομικών, καταφεύγουμε στον πιο σύννομο και τον πιο διαφανή τρόπο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που πολύ σύντομα θα λειτουργήσει» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Ο υπουργός Εργασίας αποσαφήνισε επίσης ότι οι συνταξιούχοι χηρείας, που λαμβάνουν σήμερα το 70% της σύνταξης του θανόντος και δικαιούνται αναδρομικά, θα λάβουν το σύνολο του ποσού που έχει προκύψει και όχι την αναλογία που προβλέπεται ως ποσοστό στη σύνταξη χηρείας, καθώς τα αναδρομικά δεν είναι σύνταξη, αλλά είναι προϊόν κληρονομικού δικαιώματος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι θα γνωστοποιηθεί άμεσα πόσες είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, καθώς ετοιμάζεται στον e-ΕΦΚΑ μία ειδική πληροφοριακή μονάδα η οποία θα ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα για τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων. «Θα λύσουμε το θέμα αυτό για πάντα. Ήδη, το πρώτο μεγάλο βήμα - το πιο σημαντικό - που είναι η ψηφιακή σύνταξη "ΑΤΛΑΣ", έχει γίνει» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός.

 

: Τι θα συμβεί με τους απόστρατους

Για 600.000 παλαιούς, πριν από το 2016 συνταξιούχους οι αυξήσεις θα φανούν στην τσέπη και για πολλούς θα είναι διπλές!

Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πάρουν την 3η δόση της αύξησης που λόγω υψηλών εισφορών και πολλών ετών ασφάλισης κέρδισαν από τον πρώτο επανυπολογισμό με το νόμο 4387 (νόμος Κατρούγκαλου) και επιπλέον όσοι εξ αυτών έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης θα πάρουν έξτρα αύξηση από τα νέα ποσοστά επανυπολογισμού συντάξεων του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση).

Οι διπλές αυξήσεις παλαιών με χρόνο ασφάλισης πάνω από 30 έτη [Δείτε ΕΔΩ τους πίνακες]

Νέο μπόνους για απόστρατους

Απόστρατοι που παίρνουν σύνταξη με διπλά έτη θα έχουν νέα αύξηση στον εποανυπολογισμό του Δεκεμβρίου.

Η νέα αύξηση θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που πήραν το 2019 με τον επανυπολογισμό του νόμου 4387.

Διπλά κερδισμένοι συνταξιούχοι ΤΣΑ και ΤΑΕ

Συνταξιούχοι Ταμείων ελεύθερων επαγγελματιών που έδιναν πολύ χαμηλές συντάξεις στο παρελθόν, όπως το ΤΣΑ και το ΤΑΕ, είναι διπλά κερδισμένοι καθώς είχαν αύξηση στον πρώτο επανυπολογισμό και τώρα θα πάρουν νέα αύξηση με τον επανυπολογισμό του νόμου 4670 εφόσον έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Στο ΤΣΑ για παράδειγμα, που ήταν ένα από τα πιο ακριβά Ταμεία από πλευράς εισφορών και το φτωχότερο από πλευράς συντάξεων, οι συνταξιούχοι που είχαν πληρώσει εισφορές επί 40ετία κατέληγαν με σύνταξη γήρατος 500 ευρώ και χηρείας 350 ευρώ! Η εικόνα βελτιώθηκε από το 2007 για τους νέους συνταξιούχους αλλά και πάλι οι συντάξεις τους παρέμειναν χαμηλές για τα χρόνια και τις εισφορές που πλήρωναν. Οι συνταξιούχοι του ΤΣΑ είναι μια από τις κατηγορίες που ευνοούνται με νέα αύξηση που θα τη δουν στην τσέπη ακόμη και οι πολύ χαμηλές συντάξεις!

Με πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο

Διαβάστε ακόμη:

Αναδρομικά: Αυτά είναι τα τελικά ποσά ανά Ταμείο

Αναδρομικά: Ποιοί είναι οι κερδισμένοι και ποιοί οι χαμένοι  • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: