Πώς θα λειτουργεί το σχήμα για εγγυήσεις κόκκινων δανείων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔05/10/2018 - 18:04 | Author: Newsroom Ipaidia

Τη δημιουργία ενός ειδικού επενδυτικού σχήματος σκοπός του οποίου θα είναι η παροχή εγγυήσεων προς τις τράπεζες για την κάλυψη των κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατόπιν σχετικών διαβουλεύσεων με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η ονομασία αυτού ειδικού επενδυτικού σχήματος είναι «Asset Protection Scheme» η λογική του οποίου είναι η εξής: με κεφάλαια που εξασφαλίζονται είτε από το buffer είτε από το μαξιλάρι ρευστότητας, οι τράπεζες ουσιαστικά καλύπτονται οικονομικά προκειμένου να «αφαιρέσουν» από τους ισολογισμούς τους τα κόκκινα δάνεια και έτσι να βελτιώσουν την εικόνα των ισολογισμών τους. Πρακτικά, αυτό το «εργαλείο» θα βοηθήσει τις τράπεζες ώστε να καλύψουν τις όποιες κεφαλαιακές τρύπες και να αποφύγουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου η κάλυψη των οποίων θα αποδεικνυόταν ιδιαίτερα δύσκολη με δεδομένη την κατακόρυφη πτώση στις τιμές των μετοχών των τραπεζών μέχρι και χθες.

Ουσιαστικά, το δημόσιο θα λειτουργήσει ως «εγγυητής» των κόκκινων δανείων μέχρι ένα ύψος της τάξεως των 10-15 δις. ευρώ. Στο ερώτημα που θα βρεθούν τα χρήματα, οι απαντήσεις που μπορούν να δοθούν είναι πολλές: βασική πηγή μπορεί να αποτελέσει το buffer, δηλαδή το μαξιλάρι ασφαλείας που έχει σχηματιστεί μετά την εκταμίευση και της τελευταίας δόσης του ESM. To μαξιλάρι αυτό φτάνει αυτή τη στιγμή στα 30 δις. ευρώ. Μέρος του ποσού, μπορεί να «δεσμευτεί» για τις ανάγκες των τραπεζών. Δεν θα δαπανηθεί αλλά δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφορετικό σκοπό παρά μόνο όταν ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο με τα κόκκινα δάνεια και αρθούν οι εγγυήσεις. Εκτός από το Buffer μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως είναι πόροι από υπερεθνικούς οργανισμούς (π.χ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).

Τι μπορεί να προσφέρει αυτό το Asset Protection Scheme;

1.Άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών χωρίς τον κίνδυνο να υπάρξει απομείωση της περιουσίας των υφιστάμενων μετόχων

2.Η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει ταχύτατα καθώς απαιτείται μεταφορά περιουσιακών στοιχείων

3.Ο Εγγυητής (σ.σ δηλαδή το ελληνικό δημόσιο) δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε άμεση καταβολή κεφαλαίων

4.Οι τράπεζες κερδίζουν περισσότερο χρόνο ώστε να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια χωρίς να έχουν το μαχαίρι στο λαιμό.

Τα προβληματικά δάνεια που θα τεθούν υπό την προστασία του APS θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να έχουν την ευθύνη διαχείρισής τους. Ωστόσο, όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, με τον μηχανισμό αυτό, πέραν της πολύ σημαντικής έμμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσής τους, οι τράπεζες αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία και χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, αποφεύγοντας τις μαζικές πωλήσεις κόκκινων δανείων που γίνονται σε πολύ χαμηλές τιμές και οι οποίες έχουν σοβαρή επίπτωση στην κεφαλαιακή τους βάση. Ερώτημα μόνο αποτελεί το αν απαιτείται η έγκριση της DGCom προκειμένου να εξεταστεί το αν αυτή η πρακτική ισοδυναμεί με κρατική ενίσχυση των τραπεζών.

 

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso