Προς παράταση οδεύει η προθεσμία που έχουν, έως το τέλος Δεκεμβρίου, οι δανειολήπτες για να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνεια τους ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο «».

Τροπολογία που έχει πάρει το δρόμο για την Βουλή προβλέπει τρίμηνη παράταση στην καταληκτική προθεσμία που έχουν οι κόκκινοι δανειολήπτες για να έρθουν σε συμφωνία με τις τράπεζες για μια βιώσιμη ρύθμιση του χρέους τους.

Η ρύθμιση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει η επιδότηση του στεγαστικούγια 9 μήνες. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν προθεσμία να τα ρυθμίσουν με τις τράπεζες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και η έναρξη και των τελευταίων επιδοτήσεων έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2021. Η τρίμηνη παράταση για την έγκριση των κόκκινων δανείων θα παρατείνει και την έναρξη 9μηνη περιόδου των επιδοτήσεων για την συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρίμηνη παράταση θα «πιάνει» και όσους εξυπηρετούν κανονικά τα δάνεια τους αλλά βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής καταβολής δόσεων λόγω κορονοϊού, Η παράταση δίνεται για να καλυφθούν και όσοι θα βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής δόσεων μέχρι και τον ερχόμενο Μάρτιο. Για αυτούς η 9μηνη επιδότηση του στεγαστικού δάνειου θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Απρίλιο και δεν ξεπεράσει χρονικά το τέλος του 2021.

Εξάλλου, στα τέλη αυτού του μήνα θα πραγματοποιηθεί ο νέος γύρος πληρωμών του προγράμματος όπου αναμένεται να ενισχυθούν όσοι επιδοτήθηκαν για την δόση του Νοεμβρίου, αλλά και όσοι πάρουν το «πράσινο φως» από την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα θα επιδοτηθούν οι εξής εγκεκριμένες αιτήσεις:

Όσων εξυπηρετούν κανονικά τα δάνεια τους και δεν βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής. Το δημόσιο θα καλύπτει το 90% των μηνιαίων δόσεων για διάστημα 9 μηνών. Μεγάλο μέρος των αναστολών καταβολή δόσης σταματάει στο τέλος του μήνα.

Τα εγκεκριμένα – ρυθμισμένα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ή έχουν καταγγελθεί. Υπενθυμίζεται οτι ο αιτών θα πρέπει πρώτα να έρθει σε συμφωνία με την τράπεζα ή άλλον χρηματοδοτικό φορέα προκειμένου να ρυθμιστεί το δάνειο. Η τράπεζα καλεί τον οφειλέτη για να συμφωνήσουν σε μια κοινά αποδεκτή αναδιάρθρωση του δανείου.

Ο οφειλέτης θα πρέπει να προσκομίσει τα έγγραφα που θα ζητηθούν εντός 15 ημερών. Μετά την κοινοποίηση της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του δανείου, ο οφειλέτης έχει περιθώριο 15 ημέρες από την πρόταση για την αποδεχθεί ή όχι. αν υπάρξει συμφωνία τότε η τράπεζα αποστέλλει σχετική ενημέρωση στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με το ποσό της μηνιαίας δόσης προκειμένου να ξεκινήσει να καταβάλλεται η συνεισφορά του Δημοσίου.

Από τις 160.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για το Πρόγραμμα Γέφυρα έχουν ελεγχθεί οι 100.000 ενώ σε 95.000 περιπτώσεις έχει εγκριθεί η επιδότηση του δανείου από το κράτος.