Όχι από Σόιμπλε και Μέρκελ στο πάγωμα των ελληνικών επιτοκίων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔29/03/2017 - 08:47 | Author: Newsroom Ipaidia

Σε μια αποκάλυψη βόμβα προχώρησε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, καθώς έφερε στο φως απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, σύμφωνα με το οποίο Μέρκελ και Σόιμπλε αρνούνται το πάγωμα των επιτοκίων του ελληνικού δανεισμού.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας, στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενο πάγωμα των επιτοκίων που καταβάλλει η Ελλάδα για την αποπληρωμή των δανείων της έως το 2040, ενδεχομένως να στοιχίσει στους δανειστές περίπου 120 δισ. ευρώ.

Οι Γερμανοί τεχνοκράτες σημειώνουν μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με εκτεταμένα νέα δάνεια.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα μεταβεί στα μέσα Απριλίου στην Ουάσιγκτον με αφορμή της διεξαγωγή της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ κι εκεί πίσω από τις κλειστές πόρτες το ελληνικό ζήτημα ενδέχεται να αποτελέσει ξανά αντικείμενο διαπραγματεύσεων.

Το δημοσίευμα εκτιμά ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα επιμείνει στη θέση της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ασκώντας πιέσεις στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, όμως εκείνος δεν φαίνεται ότι θα υποχωρήσει από την αρχική σκληρή του στάση για το θέμα.

Η Handelsblatt αναφέρεται επίσης και στη διαμάχη που συνεχίζεται ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο σχετικά με τους όρους συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και επισημαίνει ότι παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις Σόιμπλε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει «στο παρασκήνιο υπάρχουν εντελώς διαφορετικά μηνύματα. (…) Το Ταμείο σε καμία περίπτωση δεν εγκατέλειψε το αίτημά του για περαιτέρω ελαφρύνσεις στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, ακόμη κι αν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρέσκεται να το παρουσιάζει έτσι».

Πρόθεση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι να δρομολογήσει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, διευκρινίζοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση η ελάφρυνση αυτή να είναι τόσο εκτεταμένη, ώστε να ισοδυναμεί με ένα νέο πακέτο διάσωσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι τα επιτόκια για την Ελλάδα θα σημειώσουν αύξηση έως το 2040 φτάνοντας μέχρι και στο 3,3%. Αντίστοιχα υψηλότερες θα ήταν και οι πληρωμές τόκων της Αθήνας προς τους δανειστές της».

Τέλος και η καγκελάριος Μέρκελ άφησε να εννοηθεί απέναντι στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι μπορεί μεν να φανταστεί περαιτέρω παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αλλά όχι και πλαφόν στα επιτόκια.

Ωστόσο, όπως τονίζει η εφημερίδα, «πριν ξεκινήσουν συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος».

Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, με δηλώσεις του στην Handelsblatt, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι «υπάρχουν καλές πιθανότητες να κλείσει η αξιολόγηση τον Απρίλιο.

Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός ελπίζει να τύχει σύντομα μεγαλύτερης κατανόησης στο Βερολίνο σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής στη Γερμανία. Όπως δήλωσε, «πολλοί Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι εφόσον ο Μάρτιν Σουλτς εκλεγεί καγκελάριος θα προσαρμόσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το χρέος».

Loading...


  • europalso   ideascentral