έχει φτάσει πολύ κοντά στη Motor Oil, μόλις 400 μέτρα πάνω από την Εθνική Οδό.

Συγκεκριμένα, αυτό είναι και το σημείο που ανησυχεί περισσότερο την Πυροσβεστική, και δίνεται αγώνας με διανοίξεις ζωνών και εναέρια μέσα προκειμένου η φωτιά να μην περάσει την εθνική οδό. Πάνω από την Ε.Ο. επιχειρούν αυτή την ώρα δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η φωτιά είχε πλησιάσει στα διυλιστήρια.

Στη Βλυχάδα, η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, ενώ έχει κοπεί προς την Ε.Ο. Μάνδρας – Μαγούλας. Ύφεση παρουσιάζει και η φωτιά στη Νέα Ζωή, ωστόσο ο φόβος των αναζωπυρώσεων είναι συνεχής. Η πυρκαγιά νοτιοδυτικά έχει περάσει στην Παναγία Γοργοεπήκοο ωστόσο δεν απειλείται το μοναστήρι έχει κατεύθυνση προς Καντήλι-Μέγαρα, όπου γίνεται μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί.

Νοτιοανατολικά, η πυρκαγιά κινείται πάνω από τα διόδια Ασπροπύργου, προς ΕΥΔΑΠ, ενώ όλα δείχνουν πως σύντομα θα ελεγχθεί.

Βορειοδυτικά προς Αγία Σωτήρα και Οινόη το μέτωπο της πυρκαγιάς φαίνεται να είναι πιο δύσκολο. Βορειοανατολικά προς το χωριό Στεφάνη η πυρκαγιά δεν έχει δυναμική και αντιμετωπίζεται. Από νωρίς το πρωί στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και πέντε αεροσκάφη με οκτώ ελικόπτερα.

Οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής αγωνιούν για τις μονάδες τους, οι οποίες βρίσκονται εγκατεστημένες στις πλαγιές του βουνού. Αν παραδοθούν στις φλόγες, η καταστροφή θα προσλάβει ανυπολόγιστες διαστάσεις, τόσο σε κόστος ζωής για τα ζώα, όσο και για τις περιουσίες των κτηνοτρόφων.

Τεράστιο παραμένει το πρόβλημα των πυρκαγιών και στο Πανόραμα Λουτρακίου. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις και οι φλόγες έχουν διασχίσει τον οικισμό, ο οποίος προηγουμένως είχε εκκενωθεί προληπτικώς. Κατά συνέπεια, επί του παρόντος είναι άγνωστη η έκταση της καταστροφής η οποία έχει συντελεστεί. Επιπλέον, η εγγύτητα του μετώπου προς την εθνική οδό αναγκάζει τις αρχές να επικεντρώνουν εκεί τις προσπάθειες αναχαίτισης της φωτιάς, διακόπτοντας κατά διαστήματα την κυκλοφορία. Από τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου από τον κόμβο Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα.

Στο ρεύμα προς Κόρινθο η κυκλοφορία, από τον κόμβο Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων, διεξάγεται από την αριστερή και μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ η δεξιά παραμένει κλειστή.

Η Αττική και οι πέριξ αυτής νομοί παραμένουν στη ζώνη εξαιρετικά υψηλού κινδύνου πυρκαγιών και για σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου. Στα σημεία όπου ήδη υπάρχουν εν ενεργεία μέτωπα, οι ελπίδες περιορισμού της φωτιάς και κατάσβεσής της εναποτίθενται στα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, η αποστολή των οποίων όμως καθίσταται δύσκολη, λόγω των ανέμων και του πυκνού νέφους καπνού. Διότι, προϋπόθεση για την αποτελεσματική παρέμβαση από αέρα είναι η μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση στις φλόγες, κάτι που όμως θέτει σε άμεσο και μεγάλο κίνδυνο τα πληρώματα. Πάντως, σε ετοιμότητα παραμένουν επιπλέον σκάφη του Λιμενικού Σώματος, για το ενδεχόμενο διάσωσης εγκλωβισμένων δια θαλάσσης.

Νωρίτερα, ο δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της φωτιάς. Η κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, ήτοι έως και 17 Ιανουαρίου 2024.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στην Πυροσβεστική για την περιοχή είναι πως από το μεσημέρι, τις 14:00 έως και αργά το βράδυ, με μηνύματα από το 112 απευθύνθηκε έκκληση προς τους κατοίκους συνολικά 7 περιοχών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι περιοχές αυτές είναι η Νέα Ζωή και ο Νέος Πόντος στην Μάνδρα και οι Άγιοι Θεόδωροι, η Γλυκιά Ζωή, ο Λουτρόπυργος, η Άνω Βλυχάδα, ο Όθωνας και η Ευταξία προς τους Αγίους Θεοδώρους