Πώς το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση τόνισε,  ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου,

Την ανάγκη για ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό, υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον.

«Για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό το νέο σύμφωνο να λειτουργεί περιοριστικά για τις ροές, να λειτουργεί υποστηρικτικά στις χώρες πρώτης υποδοχής, καθώς η χώρα μας σήκωσε – και ειδικά τα πέντε νησιά του Αιγαίου – το μεγαλύτερο μέρος της μεταναστευτικής κρίσης τα τελευταία πέντε χρόνια» επισήμανε ο Νότης Μηταράκης. «Δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και γι’ αυτό απαιτεί ευρωπαϊκή λύση» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «ορίστηκε μια ειδική επιτροπή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία θα συνεργαστούμε, θα υπογράψουμε κι εντός των επόμενων ημερών ένα μνημόνιο συνεργασίας, που θα καθορίζει το χρονοδιάγραμμα και τον επιμερισμό των ευθυνών, ώστε το καλοκαίρι του 2021 να κλείσει η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι και να λειτουργήσει ένα κέντρο το οποίο θα έχει, αφενός πολύ καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο, κι αφετέρου θα προσφέρει όλα τα εχέγγυα ασφάλειας, και στους διαμένοντες, και στις τοπικές κοινωνίες».

Αναφορικά με την task force της Ε.Ε., ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε ότι το μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί, «θα καθορίσει τη βάση της συνεργασίας, τον σχεδιασμό των νέων δομών, την συνεργασία όλων των ελληνικών υπουργείων και όλων των ευρωπαϊκών οργανισμών οι οποίοι εμπλέκονται στο θέμα του ασύλου, όπως η ΕΑSO, η FRONTEX και θα καθορίζει τις ευθύνες του καθενός, τον τρόπο λειτουργίας».

Όπως τόνισε, «ο στόχος είναι κοινός: να περιορίσουμε τις ροές και να έχουμε καλύτερες συνθήκες ειδικά για τους νησιώτες, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από την κρίση, αλλά και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, την προστασία αυτών που πραγματικά δικαιούνται διεθνούς προστασίας».

Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων ΕΕ: Επιτακτικός μηχανισμός αλληλεγγύης για κράτη-μέλη υπό πίεση όπως η Ελλάδα στο νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο

Η αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη που δέχονται μεγαλύτερη πίεση, όπως η Ελλάδα, είναι «επιτακτική» τόνισε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη στις Βρυξέλλες.

«Θα υπάρχει επιτακτικός μηχανισμός αλληλεγγύης. Άλλα κράτη-μέλη υποχρεούνται να βοηθήσουν μία χώρα υπό πίεση σαν την Ελλάδα ή μέσω της μετεγκατάστασης ή επιστρέφοντας αυτούς που πρέπει να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης» ανέφερε η Ίλβα Γιόχανσον σημειώνοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει κατάλληλο σύστημα ασύλου, κατάλληλες διαδικασίες στα σύνορα έτσι ώστε να υπάρχουν γρήγορες αποφάσεις για να ξέρουμε την κατάσταση, εάν κάποιο πρόσωπο πρέπει να επιστρέψει στη χώρα προέλευσης ή εάν ένα πρόσωπο χρειάζεται διεθνή προστασία».

Παράλληλα, η κ. Γιόχανσον επισήμανε ότι αναμένεται να γίνουν διαπραγματεύσεις και ορισμένες τροποποιήσεις της πρότασης και κατέληξε ότι «από όλα τα κράτη-μέλη έχω δει εποικοδομητική προσέγγιση και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε με έναν νέο μηχανισμό αλληλεγγύης που θα βοηθήσει κράτη-μέλη που είναι υπό πίεση όπως η Ελλάδα».