: Ο υπουργός ενέργειας αναφέρθηκε στην επιδότηση 39 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ποιούς παρόχους αφορά η επιδότηση

«Αυτό που συμβαίνει σε επίπεδο Ευρώπης και σε επίπεδο κόσμου είναι πρωτόγνωρο. Έχουμε μία τεράστια ενεργειακή κρίση η οποία μαίνεται και η οποία αυτή τη στιγμή ίσως είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία η οποία δείχνει να ανακάμπτει μετά την υγειονομική κρίση από την πανδημία», είπε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στο OPEN.

«Βλέπουμε τις τιμές της να είναι σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα και στη χώρα μας. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Στην αρχή του φετινού χρόνου η τιμή χονδρικής στην Ελλάδα ήταν περίπου 50 ευρώ η Μεγαβατώρα και τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου έχει ξεπεράσει τα 209 ευρώ. Δηλαδή έχει τετραπλασιαστεί για να το πω έτσι. Αυτό θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στους λογαριασμούς αν εμείς ως κυβέρνηση δεν προσπαθούσαμε, δεν στεκόμασταν δίπλα στους πολίτες και δεν προχωρούσαμε σε αυτή την επιδότηση στους λογαριασμούς του ώστε να απορροφήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της ανατίμησης», σημείωσε.

«Να πούμε ότι είχαμε ξεκινήσει με εννέα ευρώ ανά μήνα, αυτό διπλασιάστηκε στα 18 ευρώ το μήνα Οκτώβριο και αναγκαζόμαστε τώρα να το υπερδιπλασιάσουμε στα 39 ευρώ και στα 45 ευρώ αντίστοιχα για τους δικαιούχους ΚΟΤ ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε το μεγαλύτερο μέρος της ανατίμησης ένα 80-90% ώστε σε μηνιαία βάση ο καταναλωτής για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες να μη δει μία αύξηση που να είναι 3-4 ευρώ», τόνισε.

«Αν είχαμε μείνει μόνο στα εννέα ευρώ η επιβάρυνση θα ήταν στα 36 ευρώ το μήνα», τόνισε.

«Σκεφτόμαστε από τον Ιανουάριο και μετά να εφαρμόσουμε ένα σταθερό αλγόριθμό, ένα σταθερό μηχανισμό όπου ανάλογα με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να προσδιορίζεται και η τιμή της επιδότησης του λογαριασμού», είπε και πρόσθεσε: «Για όλους τους λογαριασμούς. Η επιδότηση δεν αφορά μόνο τη , αφορά όλους τους παρόχους».