Από το «κόσκινο» των θεσμών έχουν περάσει τις τελευταίες ημέρες οι μεταρρυθμίσεις, ο προϋπολογισμός, ο ΕΝΦΙΑ, ο κατώτατος μισθός, τα «κόκκινα» δάνεια και το μείζον θέμα των συντάξεων.

Οι ξένοι ελεγκτές στις λίγες ημέρες που έχουν έρθει στην Αθήνα συντάσσουν λίστα με καθυστερήσεις προκειμένου να εκδώσουν το πρώτο ανακοινωθέν της μεταμνημονιακής περιόδου.

Οι ελεγκτές ζητούν «κοστολόγιο» για τις εξαγγελίες Τσίπρα και σημειώνουν τις εξηγήσεις της Αθήνας, αν και κατά πόσον συνιστούν ανατροπή στα μέτρα που έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει η χώρα.

Η μείωση ή μη στις συντάξεις δεν συζητείται πλέον με τους θεσμούς, οι ελληνικές θέσεις καταγράφηκαν και θα μεταφερθούν προς εξέταση στο EuroWorking Group. H κυβέρνηση ισχυρίζεται πως όσα εξαγγέλλει καλύπτονται πλήρως από το υπερπλεόνασμα του 2019 και μετά.

Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει στην εκτίμηση για το υπερπλεόνασμα του 2018 προκειμένου να δοθεί Κοινωνικό μέρισμα. Οι θεσμοί ζήτησαν και συμφωνήθηκε να υπάρξει και αποστολή νέων στοιχείων τις επόμενες μέρες εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πώς θα υπάρξουν αλλαγές και στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, μετά και τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.

Ενώ η εξαγγελία έλεγε «σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 50% για 1,2 εκατομμύρια χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά», με τις νέες διαρροές ο λογαριασμός «ανεβοκατεβαίνει» καθώς προαναγγέλλουν μείωση ΕΝΦΙΑ 30%, αλλά για τριπλάσιο αριθμό ιδιοκτητών, ενώ περίπου 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα δουν μικρότερες μειώσεις.