Η επιμήκυνση της λήξης του χρέους είναι η ρεαλιστική λύση αυτή τη στιγμή για τη διευθέτηση του, τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών προσθέτοντας ότι όσο μεγαλύτερη αυτή θα είναι, τόσο ομαλότερα θα είναι τα δημοσιονομικά μονοπάτια.

Ο κ. Λιάκος, πάντα αναφερόμενος στο χρέος, σημείωσε ότι προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησής του, εντάσσονται και οι μεταρρυθμίσεις, ενώ πρόσθεσε ότι ενεργή συμμετοχή για τη διευθέτηση του χρέους θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τόσο ο ESM όσο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Για τα χρέη των ιδιωτών (επιχειρήσεων). ο κ. Λιάκος σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα με «γενναιότητα», στο τι πραγματικά μπορεί να κερδίσει η ελληνική οικονομία. Υπάρχει, όπως είπε, το παράδειγμα Χρηματιστηριακής που οφείλει 5 δισ. ευρώ με τις προσαυξήσεις, ο ιδιοκτήτης δεν είναι στη ζωή και τίθεται εν αμφιβόλω τι μπορεί τελικά να εισπράξει το κράτος.

Τέλος, στην παρέμβασή του ο κ. Λιάκος εστίασε στη μετά-μνημονιακή εποχή κάνοντας λόγο για την ανάγκη εθνικού σχεδίου που απαιτεί εθνική συνεννόηση.