: Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, τόνισε πως είμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα κορονοϊού.

Η πρόβλεψη του καθηγητή

Εξήγησε ότι αναμένεται να εξαπλωθεί η και να επικρατήσει στην Ευρώπη, ακόμα και σε χώρες με μεγάλο ανοσιακό τείχος.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι η τρίτη δόση του , αποτελεί ανάχωμα στην εξέλιξη της πανδημίας συμφώνα και με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν λογά της Όμικρον.

Επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι με την Όμικρον μειώνεται η ανοσιακή απάντηση, ακόμα και όσων έχουν μολυνθεί και εμβολιαστεί στη συνέχεια.

Με αγωνία παρακολουθούν οι επιστήμονες στην Ελλάδα την πορεία της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» καθώς όπως όλα δείχνουν το επόμενο διάστημα αναμένεται να κυριαρχήσει και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στα πέντε γνωστά κρούσματα της «Όμικρον» στην Ελλάδα προστέθηκαν ακόμα δύο, τα οποία εντοπίστηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στη Σητεία. Ήδη έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών προκειμένου να φανεί η διασπορά του ιού.

Αυτό που προκαλεί επιπλέον ανησυχία είναι ότι εικάζεται ότι υπάρχει «εστία» με επίκεντρο τις τοπικές εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, γεγονός που προκαλεί ανησυχία καθώς όπως εκτιμούν οι ειδικοί η νέα μετάλλαξη θα επικρατήσει πολύ γρήγορα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έρθει μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα, τα κρούσματα της «Όμικρον» στη χώρα μας είναι πλέον επτά, ωστόσο πληροφορίες του Newsbomb κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό. Σημειώνεται ότι αύριο το απόγευμα ο ΕΟΔΥ αναμένεται να ανακοινώσει και τις μεταλλάξεις και κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκαθαριστεί το τοπίο.

Υπενθυμίζεται ότι τα κρούσματα της «Όμικρον» στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί στις ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Χανίων, και Λασιθίου, ενώ τα 4 εξ αυτών ήταν εισαγόμενα και συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό (2 από Ν. Αφρική και 2 από Γαλλία). Το άλλο είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου εισαγόμενου κρούσματος.

Όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι επιστήμονες, τόσο αυτή όσο και η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμες σχετικά με την έκβαση της μετάλλαξης «Όμικρον» ενόψει και των εορτών των .

«Εάν βρούμε τα οποία δεν έχουν σαφές ιστορικό επαφών με ταξιδιώτες, αυτό σημαίνει ότι η Όμικρον είναι στην κοινότητα και αυτή τη στιγμή κάνει τη δουλειά της. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχουμε μέσα στις γιορτές τη διασπορά της Όμικρον και μέσα στον Ιανουάριο την επικράτησή της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Για το ενδεχόμενο ενός νέου πανδημικού κύματος μετά τις γιορτές, μίλησε ο Αθανάσιος Τσακρής καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3. Εξήγησε ότι αναμένεται να εξαπλωθεί η παραλλαγή Όμικρον και να επικρατήσει στην Ευρώπη, ακόμα και σε χώρες με μεγάλο ανοσιακό τείχος.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου, αποτελεί ανάχωμα στην εξέλιξη της πανδημίας συμφώνα και με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν λογά της Όμικρον.

Επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι με την Όμικρον μειώνεται η ανοσιακή απάντηση, ακόμα και όσων έχουν μολυνθεί και εμβολιαστεί στη συνέχεια.