: Η Σαγκάη μπήκε ξανά σε lockdown, εξαιτίας της έξαρσης στη χώρα. Πόσο θα κρατήσει η καραντίνα.

Η Σαγκάη, μια πόλη 26 εκατομμυρίων κατοίκων στη νοτιοανατολική ακτή της Κίνας, αποτελεί σημαντικό χρηματοοικονομικό κόμβο, ενώ φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.

Τα μέτρα καραντίνας περιλαμβάνουν τηλεργασία καθώς και αναστολή των δημόσιων συγκοινωνιών.

Η αρχική φάση του θα διαρκέσει από σήμερα έως την Παρασκευή το πρωί και θα ισχύει για το ανατολικό τμήμα της πόλης όπου βρίσκεται το οικονομικό της κέντρο.

Η δεύτερη φάση θα αφορά το δυτικό τμήμα της πόλης και θα διαρκέσει από το πρωί της Παρασκευής έως το απόγευμα της επόμενης Τρίτης 5 Απριλίου.

«Το lockdown και τα υποχρεωτικά τεστ ανά περιοχές στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, είναι πολύ πιθανό να διαταράξουν την εμπορική δραστηριότητα της πόλης», δήλωσε ο Μπρους Πανγκ, επικεφαλής μακροοικονομικής και στρατηγικής έρευνας στην China Renaissance.

Η Κίνα ακολουθεί μια αυστηρή στρατηγική μηδενικής Covid και επιβάλει δραστικά μέτρα. Η Σαγκάη και η βορειοανατολική κινεζική επαρχία Ζιλίν είναι οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία στην Κίνα.

Μέχρι πρότινος οι αρχές της κινεζικής πόλης προσπαθούσαν να αποφύγουν το πλήρες lockdown, προκειμένου να μην πλήξουν την οικονομία, υιοθετώντας πιο στοχευμένα μέτρα, όπως 48ωρα lockdown σε συγκεκριμένα κτίρια κατοικιών.

Ωστόσο η πόλη έχει αναχθεί τις τελευταίες ημέρες σε επίκεντρο του νέου κύματος μολύνσεων, που οφείλονται στο παραλλαγμένο  του κορvνοϊού.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 3.500 νέα κρούσματα covid-19 στη Σανγκάη.

Στο ανατολικό τμήμα της Σανγκάης, το Πουντόνγκ, που μπαίνει σε lockdown από σήμερα, βρίσκεται το κεντρικό αεροδρόμιο της πόλης και η διάσημη επιχειρηματική συνοικία με τους τεράστιους ουρανοξύστες.

Από την Παρασκευή τα περιοριστικά μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή στο Πούξι, το δυτικό τμήμα της Σανγκάης.

Προς το παρόν οι τοπικές αρχές δεν έχουν διευκρινίσει αν και πώς θα επηρεαστεί η λειτουργία των αεροδρομίων και του λιμανιού της πόλης.

Η Κίνα εξάλειψε σε μεγάλο βαθμό την επιδημία του κορονοϊού στο έδαφός της το 2020 χάρη στην καραντίνα που επέβαλε σε όσους εισέρχονταν στη χώρα, στην παρακολούθηση των μετακινήσεων των πολιτών και των εκτεταμένων lockdown που επέβαλε σε πόλεις.

Ωστόσο το στέλεχος Όμικρον άλλαξε την κατάσταση και έθεσε υπό αμφισβήτηση την πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στην covid-19 που έχουν υιοθετήσει οι κινεζικές αρχές.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφονται στην ηπειρωτική Κίνα χιλιάδες νέα κρούσματα.

Εξάλλου τον τελευταίο καιρό έχουν μπει σε lockdown εκατομμύρια κάτοικοι επαρχιών που πλήττονται από την επιδημία, όπως η τεχνολογική μητρόπολη Σεντζέν ή η βιομηχανική πόλη Σενγιάνγκ.

Στη Σεντζέν οι αρχές ήραν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβάλει στις αρχές Μαρτίου καθώς πλέον καταγράφονται πολύ λίγα νέα κρούσματα και έχει αποκατασταθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Παράλληλα οι κινεζικές αρχές παρακολουθούν με ανησυχία το κύμα της επιδημίας στο Χονγκ Κονγκ, όπου λόγω του στελέχους Όμικρον έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί ηλικιωμένοι.