Όλα όσα ορίζει η  εισήγηση των ειδικών για τη χρήση σε πλοία, κρουαζιερόπλοια, τουριστικά πλοία, ταξί και φαρμακεία.

Η Επιτροπή εισηγήθηκε ομόφωνα την υποχρεωτική χρήση μάσκας για οδηγούς και επιβάτες στα ταξί.

Για τα κρουαζιερόπλοια αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση και επανέρχεται όταν: νοσήσει ποσοστό ανω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό ανω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας ή αν νοσήσει εντός 48 ωρων ποσοστό άνω του 1%του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο.

Στα επιβατηγά πλοία η εισήγηση αναφέρει την αναστολή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου ωστόσο, παραμένει η στους εσωτερικούς για όλους, πλήρωμα και επιβάτες με επανεξέταση του μέτρου στα τέλη Ιουνίου.

Στα τουριστικά ημερόπλοια η Επιτροπή προτείνει να ανασταλεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Τέλος, στα φαρμακεία να παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες.

Θυμίζουμε πως από 1η Ιουνίου αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μάλιστα τα αεροπλάνα κι οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ. Η άρση της χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε αυτούς τους χώρους.

Εξαιρούνται νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και συναφείς δομές, καθώς επίσης τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ