: Η αύξηση των κρουσμάτων προβληματίζει τους επιστήμονες που φοβούνται για νέο κύμα της πανδημίας το καλοκαίρι.

Η χαλάρωση των μέτρων προστασίας στους κλειστούς χώρους φαίνεται πως είχε ως συνέπεια την αύξηση των κορονοϊού. Τι θα γίνει όμως με τον τουρισμό; Τι συνέπειες θα υπάρξουν; Τελικά πόσο σωστή ήταν η απόφαση της ΕΕ να χρησιμοποιούνται προαιρετικά οι μάσκες το καλοκαίρι σε αεροπλάνα, σούπερ μάρκετ, καταστήματα και άλλους χώρους κλειστούς χώρους;

Τον κώδωνα του κινδύνου για 6ο πανδημικό κύμα κρούουν οι επιστήμονες, καθώς σχεδόν όλοι ζητούν να παρθούν μέτρα για να αποτραπούν τα χειρότερα.

Αχιλλέας Γραβάνης: «Η επαναφορά της υποχρεωτικής στους κλειστούς χώρους συνωστισμού είναι σοφή και υπεύθυνη απόφαση»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, σε παρέμβασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει πως οι αρμόδιοι οφείλουν σύντομα να επαναφέρουν τη μάσκα σε κλειστούς χώρους, όπως είναι τα αεροπλάνα και τα σούπερ μάρκετ, αν δεν θέλουν να δουν νέα έξαρση της πανδημίας εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Συγκεκριμένα αναφέρει ο καθηγητής:

«Ο αριθμός των κρουσμάτων του αναπτύσσει εμφανώς στοιχεία εκθετικής αύξησης που αυξάνουν και την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος των παραλλαγών της Όμικρον. Η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης ΚΝ95 μάσκας και στα ΜΜΜ μη αστικού τύπου (αεροπλάνα, τρένα, υπεραστικά, τουριστικά λεωφορεία) και στους κλειστούς χώρους συνωστισμού (αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ) είναι σοφή και υπεύθυνη απόφαση. Τώρα, πριν αγγίξουμε τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα μέσα στην τουριστική περίοδο».

Δ. Παρασκευής, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ: «Το τελευταίο 10ήμερο παρουσιάζεται αυξητική τάση»
Στο ίδιο μήκος κύματος -ως προς την παραδοχή της αύξησης των κρουσμάτων- είναι και άλλοι ειδικοί, όπως είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δ. Παρασκευής, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, καθώς δηλώνει πως «το τελευταίο 10ήμερο παρουσιάζεται αυξητική τάση ειδικά στην Αττική αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς».

Μετά από μια περίοδο 10 εβδομάδων κατά την οποία μειώνονταν τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ευρώπη έφτασε στο τέλος της και ένα νέο κύμα μολύνσεων είναι αναπόφευκτο, αν οι πολίτες δεν τηρήσουν τα ατομικά μέτρα προστασίας.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο Newsbomb. αναφέρθηκε στη νέα έξαρση του κορονοϊού με φόντο την επικράτηση νέων μεταλλάξεων.

«Εδώ και μέρες έχουμε προειδοποιήσει ότι επίκειται μία έξαρση. Είμαστε στην απαρχή του 6ου κύματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε χαλαρώσει», ανέφερε αρχικά.

Για τα στελέχη Όμικρον 4 και Όμικρον 5, ο κ. Τζανάκης είπε πως «έχουν επικρατήσει σχεδόν πλήρως πλέον, και αυτή τη στιγμή το 30 – 40% του πληθυσμού, υπάρχει μία εικόνα αυξανόμενου δείκτη μεταδοτικότητας, και είναι ο κεντρικός τομέας Αθηνών, όλη σχεδόν η Αττική, ο Πειραιάς, η Κρήτη. Μιλάμε για ένα ποσοστό που έχει ανοδική τάση. Πολλά κρούσματα δεν προσμετρώνται, καθώς δεν δηλώσουν τα τεστ, δεν κάνουν rapid. Εάν έκαναν όλοι rapid τότε δεν θα μιλούσαμε για 9.000 κρούσματα, αλλά για 15.000 κρούσματα ημερησίως. Ωστόσο, εάν αυτά τα στελέχη ακολουθήσουν το μοτίβο της Όμικρον 2 τότε δεν θα έχουμε πίεση στο υγειονομικό σύστημα», πρόσθεσε.

«Σε ότι αφορά τα μέτρα, θα πρέπει όλοι να τηρήσουμε το μέτρο της ατομικής ευθύνης και διατηρήσουμε τη μάσκα όπου νιώθουμε ανασφάλεια», κατέληξε.

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb: Ανησυχούμε για το 6ο κύμα κορονοϊού – Ορόσημο η 15η Σεπτεμβρίου
Την αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες επισήμανε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση αλλά προς το παρόν δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας.

Σχεδόν δύο εβδομάδες από την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε κλειστούς χώρους, σχολεία, καταστήματα κλπ, τα κρούσματα κορονοϊού δείχνουν πλέον σαφείς ενδείξεις ανόδου.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο: η αύξηση είναι μικρή και δεν έχουμε πρόγνωση από τα λύματα για περεταίρω αύξηση εκτός από τη Θεσσαλονίκη. Σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία είχαν αύξηση αλλά δεν φαίνεται να κορυφώνεται ως κύμα.

Και πρόσθεσε: στεκόμαστε στο γεγονός ότι με την Όμικρον κάποιος επαναμολύνεται και στο ότι τα εμβόλια μας προστατεύουν από βαριά νοσηση. Οπότε λέμε ότι αυτά τα μέτρα που συστήνονται πρέπει να τα τηρούμε και δεν χρειάζονται πρόστιμα. Από μόνοι μας μπορούμε να βάζουμε μάσκα όπου χρειάζεται”.

Όσον αφορά το φθινόπωρο ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι: δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα συμβεί και αν η αύξηση των κρουσμάτων θα είναι μεγάλη. Οπότε ότι λέμε τώρα μπορεί να αλλάξει. Το στοίχημα είναι να μην ξαναπιεστεί το σύστημα υγείας. Αν υπάρξει πίεση τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Γι’ αυτό έχει τεθεί και η ημερομηνία της 15ης Σεπτεμβρίου. Τα δύο προηγούμενα χρόνια παρατηρήσαμε ότι αύξηση υπήρξε στις αρχές Οκτωβρίου οπότε χρειαζόμαστε 15 ημέρες πριν να ληφθούν μέτρα πρόληψης.