: Στη δημοσιότητα έχουν βγει οι πρώτες εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο για τις των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ οι επιδόσεις των μαθητών αναμένονται χαμηλότερες αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η εξεταστέα ύλη ήταν μεγαλύτερη σε ποσοστό πάνω από 30% στα περισσότερα μαθήματα.

Έτσι αναμένεται σημαντική πτώση των , μεγαλύτερη στο 4ο επιστημονικό πεδίο ενώ ακολουθεί πτωτική πορεία το 1ο επιστημονικό πεδίο της θεωρητικής δηλαδή κατεύθυνσης, όσο και το δεύτερο επιστημονικό πεδίο των θετικών επιστημών.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, στις επιστήμες υγείας δηλαδή αναμένεται να σημειωθούν μικρέ αυξομειώσεις ενώ στις περισσότερες στρατιωτικές σχολές αναμένεται να είναι εμφανής η πτώση με μεγαλύτερη στις σχολές της Αστυνομίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για παράδειγμα η Νομική Αθήνας θεωρεί και τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ισοδύναμα με συντελεστή 25%για το καθένα ενώ η Νομική Θεσσαλονίκης δίνει 30% στα Αρχαία, 30% στη Νεοελληνική Γλώσσα και από 20% στην Ιστορία και στα Λατινικά.

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα είναι σαφώς μικρότερη από την αντίστοιχη περσινή γιατί προκύπτει από το μέσο όρο των επιδόσεων όλων των υποψηφίων κάθε πεδίου.

Πέρσι η κάτω από την οποία δεν μπορούσε κανείς να εισαχθεί ήταν 8,94 για τις Ανθρωπιστικές, 9,58 για τις Θετικές και Τεχνολογικές , 9,70 για τις σχολές Υγείας και ζωής και 8,27 για τις οικονομικές σχολές.

Πάντως και φέτος ο συνολικός αριθμός που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν σε καμία σχολή αναμένεται να είναι πάνω από 30%.

Η αναλυτική περιγραφή ανά πεδίο

1ο επιστημονικό Πεδίο

Η αναμενόμενη πτώση των βάσεων οφείλεται στα δύσκολα θέματα των αρχαίων ενώ και οι βαθμολογίες στα Λατινικά θα είναι φέτος χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που θα έδινε ενδεχομένως το μάθημα της κοινωνιολογίας το οποίο αντικατέστησαν.

 2ο επιστημονικό Πεδίο

Τα μαθηματικά σε αυτό το πεδίο θα είναι ο μοχλός που θα συμπιέσει τις βάσεις ενώ τα θέματα στα άλλα μαθήματα θα είναι στο ίδιο περίπου επίπεδο με την περσινή χρονιά, διαβαθμισμένης δυσκολίας και δεν αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες αναταράξεις.

Η φυσική που κάθε χρόνο είναι το μάθημα που φοβούνται οι μαθητές, φέτος οι επιδόσεις δεν αναμένεται να διαφέρουν από τις περσινές.

3ο επιστημονικό πεδίο

Οι υποψήφιοι εδώ δεν συνάντησαν εκπλήξεις και τα θέματα ΄ήταν περίπου ισοδύναμα με τα περσινά θέματα. Ίσως να δυσκολεύτηκαν λίγο στη Βιολογία αλλά οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα ενώ σε αυτό το πεδίο παραδοσιακά συγκεντρώνονται οι αριστούχοι με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

4ο επιστημονικό πεδίο

Στο πεδίο αυτό ανήκουν οι οικονομικές σχολές και οι σχολές πληροφορικής και τα μαθηματικά προσανατολισμού στέρησαν όπως όλα δείχνουν το χαμόγελο των υποψηφίων με τις αρχές οικονομικής θεωρίας που παραδοσιακά έχουν καλές επιδόσεις οι μαθητές να εξισορροπούν την κατάσταση

Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα

H Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μιλώντας πριν μερικές ημέρες για τις τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι βαθμολογίες και τα αποτελέσματα να βγουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να μπει τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.

Μάλιστα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα ανακοινωθούν πριν τις διακοπές του Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πιο πιθανό είναι οι βασεις 2022 να βγουν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Δηλαδή, μέχρι 7 Αυγούστου.