Κορονοϊός: Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα σε φτωχά νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔15/03/2020 - 17:15 | Author: Newsroom Ipaidia

: Ερωτήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες οικονομικά ομάδες από την εξάπλωση του κορονοϊού και το "αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών" κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτη υπογράφουσα τη βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης, Δώρας Αυγέρη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στα μέτρα της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη ή δέσμευση για την εξασφάλιση βασικών αγαθών και υπηρεσιών προς τις οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες η απαλλαγή από κάθε είδους ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις έχει περιοριστεί με τοπικά κριτήρια σε περιοχές όπου τα κρούσματα ήταν σε μεγάλη έξαρση.

«Κανείς δεν θα πρέπει να αγνοεί ότι υπάρχουν οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες και τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν στοιχειώδεις ανάγκες, κινδυνεύοντας σε πολλές περιπτώσεις να μείνουν χωρίς νερό και ρεύμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και, κατ' επέκταση, για τη δημόσια υγεία. Το πρόβλημα καθίσταται μεγαλύτερο με την ανάγκη περιορισμού των μετακινήσεων και παραμονής στην οικία, εν μέσω έξαρσης του ιού» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται επίσης ότι συνεπεία των προληπτικών μέτρων απαγόρευσης μαζικών εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων, «πλήττονται ιδιαίτερα πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, έχουν αποκλειστική πηγή εσόδων από μαζικές δραστηριότητες (π.χ δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, μουσικοί, μεταφραστές, διοργανωτές εκδηλώσεων, επαγγελματίες τουριστικού κλάδου) και οι οποίοι τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με την προοπτική σημαντικής απώλειας των εσόδων τους, από τα οποία καλύπτουν ανάγκες και τακτικές υποχρεώσεις».

Παράλληλα, και με την ίδια ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους πολίτες «να επιδείξουν ευθύνη και να συμβάλουν στη συλλογική προσπάθεια».

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: