Κοινωνικό μέρισμα 2019: Χωρίς αιτήσεις η εφάπαξ καταβολή -Το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔04/12/2019 - 10:03 | Author: Newsroom Ipaidia

: Να «αποφύγει» την διαδικασία υποβολής για το μέσω της πλατφόρμας σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για τη διανομή των εφάπαξ ποσών του που θα πραγματοποιηθεί πριν τα Χριτούγεννα.

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση φαίνεται ότι αυτό που κερδίζει έδαφος είναι η εμπλοκή της εφορίας στη διαδικασία, η οποία θα αναλάβει τον καθορισμό των . Στη βάσει αυτή τα νοικοκυριά που δικαιούνται το φετινό ενδεχομένως να μη χρειαστεί να υποβάλουν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια προκειμένου να εισπράξουν το ποσό που δικαιούνται.

Στο εξετάζουν τα χρήματα να πιστωθούν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οι οποίοι θα εντοπιστούν ύστερα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που θα βασίζονται στις φορολογικές δηλώσεις.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν από την ΑΑΔΕ και θα έχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Έτσι οι πολίτες θα ενημερώνονται αυτομάτως από το TAXISnet για το ποσό που δικαιούνται.

Δείτε τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκαιρα και έγκυρα στο ipaidia.gr

Εφάπαξ καταβολή – Ποιοι θα το πάρουν

Σύμφωνα με πληροφορίες το θα είναι από 500 έως και 1.000 ευρώ ανά νοικοκυριό «μετρητά και στο χέρι», όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, . Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κυβερνητικές ανακοινώσεις το φετινό κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί σε περίπου 200.000 ωφελούμενους.

Σύμφωνα με τον , το βοήθημα αυτό θα λάβουν οι εξής τρεις κατηγορίες δικαιούχων:

Μακροχρόνια ανέργοι
Πολύτεκνες οικογένειες
Οικογένειες με τέκνα ΑΜΕΑ

Η κυβέρνηση πάντως αφήνει και ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό για να ενταχθούν στη λίστα ορισμένες κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων και δικαιούχων του ΚΕΑ, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονταν στους 1,2 εκατ. δικαιούχους που έλαβαν κοινωνικό μέρισμα το 2018.

Επίσημες ανακοινώσεις

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες 48 ώρες από το υπουργείο Οικονομικών. Το τι τελικά θα ισχύσει θα εξαρτηθεί από το ύψος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών εάν το υπερπλεόνασμα κινηθεί στην εκτιμώμενη ζώνη των 436 εκατομμύρια ευρώ τότε οι δυνατότητες είναι συγκεκριμένες.

Οι σχετικές διατάξεις που αφρούν την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος αναμένεται να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή και θα ψηφιστεί στο προσεχές διάστημα.

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Το 80% των περυσινών δικαιούχων χάνουν το φετινό «μποναμά»

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Δείτε αναλυτικά τους δικαιούχους και τα ποσά

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: