Η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα Mega» σημείωσε ότι η κυβέρνηση , μετά την απόφαση να «ξηλωθούν» ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα, και τόνισε ότι θα είναι πρόσωπα κύρους.

Σημείωσε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα, πιθανόν το μεσημέρι.

«Την δουλεύαμε όλο το βράδυ, ξέρουμε τα ονόματα, μας λείπει κάτι για να την κλείσουμε» είπε η υφυπουργός Εργασίας εξηγώντας ότι «πρέπει να μπει μια διοίκηση που να γνωρίζει και να έχει την τεχνογνωσία για την παιδική προστασία».

Σκιαγραφόντας τα πρόσωπα που θα είναι στη νέα διοικήση της Κιβωτού του Κόσμου η κυρία Μιχαηλίδου είπε ότι «είναι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην παιδική προστασία σε παιδιά σε κλειστές δομές είτε σε ανοιχτές δομές, που είναι ειδικοί παιδικής προστασίας και γνωρίζουν πώς να τρέχουν μπροστά τέτοιες δομές».

Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου

Στη σύσκεψη που έγινε το πρωί της Δευτέρας (21/11) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με φόντο τις εξελίξεις στην Κιβωτό του Κόσμου, τρεις ήταν οι επιλογές που τέθηκαν επί τάπητος: να μην γίνει τίποτα, εν αναμονή της εξέλιξης της εισαγγελικής έρευνας, να οριστεί ένας κυβερνητικός επίτροπος με την υφιστάμενη διοίκηση να παραμένει στη θέση της και να «ξηλωθεί» το Δ.Σ. της Κιβωτού, σε μια προσπάθεια να μείνει η δομή εν ζωή.

Η επιλογή, για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους, ήταν προφανής, εξ ου και η σύσκεψη δεν διήρκεσε πάνω από μια ώρα. Κάπως έτσι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αντικατάσταση του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου της Κιβωτού από μια προσωρινή διοικούσα επιτροπή. Βάσει του νόμου που πέρασε από την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου, το προσωρινό διοικητικό σχήμα δύναται να έχει διάρκεια θητείας ως και ένα έτος, μέχρι να οριστεί κανονική διοίκηση. Κατά πληροφορίες του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία της Κιβωτού θα είναι προσωπικότητα κύρους και με εμπειρία στον τομέα των κοινωνικών δομών, ενώ στην ίδια κατεύθυνση θα είναι και η υπόλοιπη σύνθεση του Δ.Σ.

Παράλληλα, το σχήμα δεν θα είναι υποχρεωτικά επταμελές, όπως το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο την πρεσβύτερα, σύζυγό του πατρός Αντωνίου, Σταματία Γεωργαντή. Ο πατέρας Αντώνιος στο μεταξύ, ο οποίος έφερε τον τίτλο του επιτίμου προέδρου του Δ.Σ., είναι με τη σειρά του εκτός διοικητικής δομής του ιδρύματος. «Γίνεται παρέμβαση από την Κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που έχει προκύψει, θα τοποθετηθεί το ταχύτερο νέο ΔΣ που θα είναι υψηλού κύρους, με ανθρώπους οι οποίοι θα διακρίνονται και για την κοινωνική τους προσφορά», είπε χθες για το θέμα από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Για την Κιβωτό είναι ζωτικής σημασίας να έχει… συνέχεια, μιας και δεν στηρίζεται σε κρατική επιχορήγηση, καθώς το 99% των εσόδων της είναι από ιδιωτικές δωρεές. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, το budget της δομής ανερχόταν για το 2022 περίπου στα 5 εκατομμύρια ευρώ, ως επί το πλείστον βάσει δωρεών. Συνεπώς, μέριμνα για το κράτος είναι να μην μείνουν χωρίς στέγη τα εκατοντάδες παιδιά και οι ωφελούμενοι της Κιβωτού, εξ ου και κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο. Προσθέτου, δε, ότι είναι απαραίτητο και γι’ αυτόν τον λόγο να αναλάβει τα ηνία ένα πρόσωπο χωρίς σκιές, για να μπορέσει να διατηρήσει ζωντανή την κάνουλα της ιδιωτικής χρηματοδότησης. 

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ