Ο ΙΣΑ εκφράζει την ανησυχία του για την επίπτωση από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στις ευπαθείς ομάδες, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών. Γ. Πατούλης : Απαιτείται άμεσα στρατηγικό σχέδιο για την πρόληψη και την επαρκή αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στην υγεία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Η κακή ποιότητα του αέρα λόγω της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία όσων πάσχουν από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα βρέφη.

Σχολιάζοντας το θέμα ο Προέδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής :

«Η χώρα για άλλο ένα καλοκαίρι ζει τον εφιάλτη των καταστροφικών πυρκαγιών που απειλούν ανθρώπινες ζωές και καταστρέφουν το φυσικό πλούτο της. Το γεγονός ότι έχουν αποτραπεί τα χειρότερα αποδεικνύει την καθοριστική σημασία της σωστής λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού. Απαιτείται άμεσα στρατηγικό σχέδιο για την πρόληψη και την επαρκή αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών. Πρέπει τέλος να επισημάνουμε ότι το πυροσβεστικό σώμα έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά και να ευχηθούμε γρήγορη ανάρρωση στον πυροσβέστη που νοσηλεύεται με εγκαύματα».

Ο ΙΣΑ συνιστά στις ευπαθείς ομάδες κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών να λάβουν τα εξής μέτρα προστασίας :

Προστατευθείτε από τον καπνό της μεγάλης πυρκαγιάς, κατά την διάρκεια, και μετά τις πυρκαγιές , όπου κι αν βρίσκεστε

Να είστε έτοιμοι να προστατευτείτε από τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια κατά τη διάρκεια, και μετά από μεγάλες πυρκαγιές .

Όταν εκδηλώνονται οι πυρκαγιές, ακόμη και αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που βρίσκεστε, ο καπνός μπορεί να φτάσει στην περιοχή σας.

Ο καπνός που προκαλείται από τις πυρκαγιές σε δάση ή και κατοικημένες περιοχές είναι ένα μείγμα αερίων και λεπτών σωματιδίων από καμένα δέντρα και φυτά, κτίρια, δομικά υλικά, πλαστικά και άλλα στοιχεία

Ο καπνός από τις πυρκαγιές δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο , αλλά θέτει σε κίνδυνο την υγεία ατόμων με

άσθμα,

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

καρδιακή νόσο

καθώς και

παιδιά

έγκυες γυναίκες και

πυροσβέστες

Οι ομάδες αυτές είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στις επιπτώσεις από τον καπνό και τις υψηλές θερμοκρασίες που συνοδεύουν τις μεγάλες πυρκαγιές

Αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν αμέσως με την εκδήλωση πυρκαγιάς, και ανάλογα με την κατάσταση της υγείας των πολιτών και των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, από τις πρώτες της εκδήλωσης της πυρκαγιάς , σε μικρή ή μεγάλη ακτίνα από το σημείο της φωτιάς, και μπορεί να προκαλέσουν

Βήχα

Δυσχέρεια στην αναπνοή, δύσπνοια

Εκδήλωση ασθματικής κρίσης

Τσούξιμο στα μάτια

Κάψιμο στο λαιμό

Ρινική καταρροή

Πονοκεφάλους

Κόπωση

Πόνος στο στήθος

Γρήγορο καρδιακό παλμό

Σε ιδιαίτερα κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού με την εκδήλωση πυρκαγιάς τα άτομα με χρόνια νοσήματα, και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

 

Γενικές Οδηγίες

Τα άτομα με οποιαδήποτε χρόνια πάθηση πρέπει να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα για να προστατευθούν από τον καπνό πυρκαγιάς:

 

Πριν από την εκδήλωση πυρκαγιάς , και πριν την αντιπυρική περίοδο :

Συζητήστε με τον γιατρό σας. Σχεδιάστε πώς θα προστατεύσετε τον εαυτό σας από τις επιπτώσεις του καπνού που μπορεί να προκαλέσουν οι πυρκαγιές.

Προετοιμάστε το φαρμακείο σας ειδικά γι αυτή την περίπτωση. Δημιουργείστε μια προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων 7 έως 10 ημερών σε ένα αδιάβροχο, αεροστεγές κουτί για να το πάρετε μαζί σας εάν χρειαστεί να εκκενώσετε την κατοικία ή την περιοχή σας

Αποφύγετε το μαγείρεμα, Αγοράστε έτοιμα τρόφιμα ή κονσέρβες ώστε να μην χρειαστεί να μαγειρέψετε. Το τηγάνισμα ή η ψηστιέρα μπορεί να επιδεινώσουν τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα.

 

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καπνού από τις πυρκαγιές

Παρακολουθείτε τις δημόσιες ανακοινώσεις και αναρτήσεις για την ποιότητα του αέρα.

Ακολουθήστε τις οδηγίες σχετικά με την δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους ή την άθληση , και ιδιαιτέρα τις οδηγίες για τις ευαίσθητες ομάδες .

Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας σχετικά με την διαχείριση του άσθματος αν πάσχετε από άσθμα .

Αποφασίστε έγκαιρα να εκκενώσετε εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα, τα οποία επιμένουν χωρίς να εμφανίζετε βελτίωση .

 

Μετά από μια πυρκαγιά:

Μην επιστρέφετε στο σπίτι μέχρι να σας ανακοινωθεί ότι μπορείτε να το πράξετε με ασφάλεια .

 

Προσέξτε για τυχόν συμπτώματα. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε

 

δυσκολία στην αναπνοή,

δύσπνοια,

βήχα

που επιμένουν ή άλλα συμπτώματα που δεν απομακρύνονται.

Καλέστε το 166 ή κατευθυνθείτε αμέσως σε τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για ιατρικές καταστάσεις.

Ο καπνός μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για αρκετές ημέρες μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς , συνεπώς συνεχίστε να ενημερώνεστε για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή της κατοικίας σας ή όπου διαμένετε .

Συμβουλές για συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις

Πάσχοντες από άσθμα

Εάν εσείς ή το παιδί σας πάσχετε από άσθμα:

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης το καπνού από την πυρκαγιά:

Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας και το προσωπικό σας σχέδιο διαχείρισης άσθματος , το οποίο είναι καλό να έχετε καταρτίσει ειδικά με τον θεράποντα ιατρό

Εάν μετακινηθείτε σε κέντρο διάσωσης πυρόπληκτων ή καταφύγιο , βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοι γνωρίζουν ότι εσείς ή το παιδί σας πάσχετε από άσθμα.

Μετά από την πυρκαγιά:

Προσέξτε για τυχόν συμπτώματα άσθματος.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, ή βήχα που επιμένει ή άλλα συμπτώματα που δεν απομακρύνονται.

Καλέστε το 166 ή πηγαίνετε αμέσως σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών για ιατρικές εξετάσεις .

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Εάν έχετε Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (COPD):

Πριν από την εκδήλωση πυρκαγιάς

Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και για το σχέδιο προστασίας σας σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς και προβλημάτων στην υγεία σας που μπορεί να προκύψουν.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καπνού από την πυρκαγιά

Εάν μετακινηθείτε σε κέντρο διάσωσης πυρόπληκτων ή καταφύγιο βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοι γνωρίζουν ότι έχετε ΧΑΠ.

 

Καρδιακή Νόσος

Εάν πάσχετε από νοσήματα της καρδιάς:

Πριν από την εκδήλωση πυρκαγιών και την αντιπυρική περίοδο :

Συζητήστε με τον θεράποντα γιατρό σας για το πώς θα σχεδιάσετε να προστατευτείτε σε περίπτωση που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις μιας πυρκαγιάς και του καπνού, ώστε να επιβαρυνθεί κατά το δυνατόν λιγότερο η καρδιακή λειτουργία .

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης πυρκαγιών και παρουσίας καπνού στην περιοχή που διαμένετε :

Αποφασίστε έγκαιρα να εκκενώσετε το σπίτι και την περιοχή σας εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα που επιμένουν και δεν εμφανίζουν βελτίωση . Εάν αισθανθείτε ταχυκαρδία , ασυνήθιστη κόπωση ή δύσπνοια ή άλλα συμπτώματα επιβάρυνσης της καρδιακής λειτουργίας , επικοινωνήστε αμέσως με τον θεράποντα ιατρό σας .

Εάν μετακινηθείτε σε κέντρο διάσωσης πυρόπληκτων ή καταφύγιο , βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοι και οι εθελοντές γνωρίζουν ότι έχετε καρδιακές παθήσεις.

 

Μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς:

Παρακολουθείτε συστηματικά τον οργανισμό σας για τυχόν συμπτώματα. Επικοινωνήστε με τον θεράποντα γιατρό σας εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, βήχα που επιμένουν ή άλλα συμπτώματα που δεν απομακρύνονται.

Καλέστε το 166 και κατευθυνθείτε το δυνατόν συντομότερα σε τμήμα Επειγόντων περιστατικών για ιατρικό έλεγχο και ιατρικές καταστάσεις , εδικά αν υπάρχουν συμπτώματα όπως σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, πόνος στο στήθος ,ή αν νομίζετε ότι έχετε συμπτώματα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισόδιου.

 

Έγκυες γυναίκες

Οι έγκυες γυναίκες χρειάζεται να προσέχουν ιδιαίτερα σε περίπτωση εκδήλωση πυρκαγιάς και οπωσδήποτε να προστατεύονται από τον καπνό της πυρκαγιάς αν πλήξει την περιοχή στην οποία βρίσκονται ανεξάρτητα από το πόσο μακριά είναι η εστία της πυρκαγιάς

 

Πριν από την εκδήλωση πυρκαγιών και την αντιπυρική περίοδο :

Συζητήστε με τον γυναικολόγο σας . Σχεδιάστε πώς θα προστατεύσετε τον εαυτό σας από τον καπνό πυρκαγιάς. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα πρόδρομα συμπτώματα του τοκετού και το πού θα χρειαστεί να αποταθείτε για προγεννητική φροντίδα ή για τοκετό εάν ο γιατρός σας λείπει ή εάν το μαιευτήριο σας χρειαστεί να κλείσει .

Κάντε προμήθειες των απαραίτητων φαρμάκων. Αποθηκεύστε συνταγογραφούμενα και τα απαραίτητα για σας φάρμακα, 7 έως 10 ημερών και τις βιταμίνες για προγεννητική υποστήριξη που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας σε ένα αδιάβροχο, αεροστεγές δοχείο ή σκεύος για να πάρετε μαζί σας εάν χρειαστεί να εκκενώσετε τον χώρο που βρίσκεστε ή την κατοικία σας .

Κρατήστε μια συσκευασμένη τσάντα στο χέρι με ρούχα τόσο για εσς αλλα και γιαα το μωρό , για την περίπτωση που έρθει η στιγμή του τοκετού , ή υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού .

Αποφύγετε το μαγείρεμα, Αγοράστε έτοιμα τρόφιμα ή κονσέρβες ώστε να μην χρειαστεί να μαγειρέψετε. Το τηγάνισμα ή η ψηστιέρα μπορεί να επιδεινώσουν τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα.

Κατά τη διάρκεια έκθεσης σε καπνό από τη εκδήλωση πυρκαγιάς

Παρακολουθείτε συστηματικά τις δημόσιες ενημερώσεις για την ποιότητα του αέρα και του καπνού μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς . Ακολουθήστε τις οδηγίες σχετικά με την άθληση, και την κυκλοφορία στις περιοχές όπου υπάρχει καπνός .

Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας , και διατηρείτε έστω και τηλεφωνική επαφή με το γυναικολόγο σας . Συνεχίστε με την προγεννητική φροντίδα σας. Αλλάξτε το σχέδιο τοκετού αν χρειαστεί , αν πλησιάζετε στις ημέρες σας ,- μπορεί για λόγους ασφαλείας να είναι καλύτερα να εισαχθείτε στο μαιευτήριο . Να βρίσκεστε σε ετοιμότητας εάν χρειάζεται να εκκενώσετε την οικία την περιοχή σας .

Να γνωρίζετε τα πρόδρομα συμπτώματα του τοκετού και του πρόωρου τοκετού Εάν έχετε τα συμπτώματα , καλέστε τον θεράποντα ιατρό σας ή το 166, ή πηγαίνετε αμέσως στο μαιευτήριο εάν είναι ασφαλές να ταξιδέψετε.

Αποφασίστε να εκκενώσετε την περιοχή σας εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα που επιμένουν .

Εάν μετακινηθείτε σε κέντρο διάσωσης πυρόπληκτων ή καταφύγιο, βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοι και ο εθελοντές γνωρίζουν ότι είστε έγκυος.

Μετά από μια πυρκαγιά:

Μην επιστρέφετε στο σπίτι μέχρι να σας ανακοινωθεί ότι είναι ασφαλές να το πράξετε.

Ο καπνός μπορεί να παραμείνει στον αέρα μέσα σε κτίρια και σε εξωτερικούς χώρους για λίγες μέρες μετά τη κατάσβεση των πυρκαγιών, συνεπώς συνεχίστε να ελέγχετε την τοπική ποιότητα του αέρα.

Προστατεύστε τον εαυτό σας από τη στάχτη . Αποφύγετε την άμεση επαφή με την στάχτη και ξεπλύνετε το δέρμα , το στόμα και τα μάτια σας όσο πιο γρήγορα μπορείτε.

 

Παιδιά

Λάβετε ιδιαιτέρα μέτρα για την προστασία των παιδιών από τον καπνό που προκαλείται από τις πυρκαγιές. Τα παιδιά με άσθμα, αλλεργίες ή χρόνια προβλήματα υγείας μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή όταν υπάρχει καπνός από τις πυρκαγιές.

Πριν από την εκδήλωση πυρκαγιών ή την αντιπυρική περίοδο :

Κάντε τις απαραίτητες προμήθειες φαρμάκων Αποθηκεύστε συνταγογραφούμενα φάρμακα 7 έως 10 ημερών σε ένα αδιάβροχο αεροστεγές σκεύος για να τα πάρετε μαζί σας εάν χρειαστεί να εκκενώσετε.

Αγοράστε έτοιμα τρόφιμα , ή κονσέρβες ώστε να μην χρειαστεί να μαγειρέψετε. Το τηγάνισμα ή η ψηστιέρα μπορεί να επιδεινώσει τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα.

Συζητήστε με τον παιδίατρο σας . Εάν το παιδί σας έχει άσθμα, αλλεργίες ή χρόνια προβλήματα υγείας σχεδιάστε το πώς μπορεί να παραμείνουν στο σπίτι πιο συχνά κατά τη διάρκεια του καπνού από τις πυρκαγιές.

 

Κατά τη διάρκεια του καπνού που προέρχεται από την εκδήλωση πυρκαγιάς :

Παρακολουθείτε συστηματικά τις δημόσιες ενημερώσεις για την ποιότητα του αέρα και του καπνού μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς . Ακολουθήστε τις οδηγίες σχετικά με την άθληση, και την κυκλοφορία στις περιοχές όπου υπάρχει καπνός .

Ελέγξτε για το κλείσιμο σχολείων.

Θυμηθείτε ότι οι απλές μάσκες, οι χειρουργικές μάσκες, τα μαντήλια και η αναπνοή μέσα από ένα υγρό πανί δεν μπορούν να προστατευόσουν επαρκώς το παιδί σας .

Σκεφτείτε την εκκένωση εάν το παιδί σας έχει προβλήματα με την αναπνοή ή άλλα συμπτώματα που δεν βελτιώνονται.

Εάν το παιδί σας έχει σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, εμφανίζει υπνηλία ή δεν έχει διάθεση για φαγητό ή ποτό, θα μειώσει την έκθεσή του στον καπνό και θα πάρει αμέσως ιατρική βοήθεια.

 

Μετά από μια πυρκαγιά:

Μην επιστρέφετε στο σπίτι μέχρι να σας πω ότι είναι ασφαλές να το πράξετε.

Ο καπνός μπορεί να παραμείνει τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε υπαίθριους αεροπορικούς μήνες μετά τη λήξη των πυρκαγιών, συνεπώς συνεχίστε να ελέγχετε για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή σας .

Τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν καθόλου εργασίες καθαρισμού

Κρατήστε τα παιδιά μακριά από την στάχτη . Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει καπνός , στάχτη και αποκαΐδια στην περιοχή που βρίσκεται το σχολείο του παιδιού , και από το κτίριο του σχολείου , πριν πάει το παιδί σας στο σχολείο. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και για την περιοχή που βρίσκεται η κατοικία σας . Αποφύγετε την άμεση επαφή με την στάχτη και ξεπλύνετε το δέρμα και το στόμα του παιδιού σας και τα μάτια του όσο το δυνατόν συντομότερα από την εκδήλωση καπνού .

Προσέξτε για τυχόν συμπτώματα. Επικοινωνήστε με παιδίατρό σας εάν το παιδί σας έχει πρόβλημα με αναπνοή, δύσπνοια, βήχα που δεν υποχωρούν ή άλλα συμπτώματα που επιμένουν. Καλέστε το 166 ή πηγαίνετε αμέσως σε ένα τμήμα Επειγόντων Περιστατικών

ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Ι.Σ.Α ΑΠΕ