Λίγες ημέρες απομένουν για να αξιοποιήσουν το ατομικό τους δελτίο οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού της Αγροτικής Εστίας του ΟΠΕΚΑ, ώστε να πραγματοποιήσουν οικονομικές διακοπές σε καταλύματα σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το enikonomia, η προθεσμία χρήσης των δελτίων λήγει στις 30 Μαΐου 2025 και οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν διακοπές διάρκειας έως και 6 ημερών, δηλαδή μέχρι 5 διανυκτερεύσεις. Ωστόσο, για όσους επιλέξουν συμβεβλημένα καταλύματα στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας στην Εύβοια, καθώς και στον Έβρο, η διάρκεια παρατείνεται έως και 11 ημέρες (10 διανυκτερεύσεις).
Παράλληλα, όσοι κατευθυνθούν σε περιοχές του Έβρου ή σε νησιά των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου χωρίς παροχή πρωινού, δεν θα έχουν καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τη διαμονή τους.
Τον Ιούνιο αναμένεται η έναρξη του νέου προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2025 της Αγροτικής Εστίας του ΟΠΕΚΑ. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, οι αιτήσεις πιθανόν να ξεκινήσουν μεταξύ 1ης και 15ης Ιουνίου, με τις βασικές προδιαγραφές να παραμένουν ίδιες με το περσινό πρόγραμμα.
Στους δικαιούχους θα περιλαμβάνονται:
οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων,
οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που ήταν ασφαλιστικά ενήμεροι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024,
καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, εφόσον έχουν δικαίωμα περίθαλψης από δικαιούχο παροχών του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ.
Δείτε επίσης Κοινωνικός Τουρισμός – Αποτελέσματα: Πότε και πού βγαίνουν
Η ισχύς του προγράμματος υπολογίζεται ότι θα εκτείνεται από τις 10 Ιουλίου 2025 έως τις 30 Μαΐου 2026.
Όσον αφορά το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2024-2025 της ΔΥΠΑ, οι κάτοχοι voucher πρέπει να τα εξαργυρώσουν έως τις 30 Ιουνίου. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τα αντίστοιχα προγράμματα των περιόδων 2026-2027 και 2027-2028.
Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα για:
έως 6 διανυκτερεύσεις σε καταλύματα που συμμετέχουν στο Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ,
έως 10 διανυκτερεύσεις χωρίς ιδιωτική συμμετοχή στη Λέρο, τη Λέσβο, την Κω και τη Σάμο,
έως 12 διανυκτερεύσεις χωρίς καμία επιβάρυνση σε περιοχές όπως η Βόρεια Εύβοια, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Λάρισα, τα Τρίκαλα και ο Έβρος.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και επιδότηση για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, με συμμετοχή των δικαιούχων στο 25%, ενώ για τα ΑμεΑ τα εισιτήρια είναι δωρεάν.
Δείτε επίσης Κοινωνικός Τουρισμός ΔΥΠΑ: Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα