Απόφαση του υπουργείο Ενέργειας να ενεργοποιήσει, εντός του Μάιου, που θα αφορά νοικοκυριά, επιχειρήσεις και νέους που έχουν τη δυνατότητα ενεργειακής ανακαίνισης των προσωπικών και εταιρικών χώρων τους.

Αναλυτικότερα, το πρώτο πρόγραμμα που έχει στα «σκαριά» και προς ενεργοποίηση το ΥΠΕΝ, , προϋπολογισμού περίπου 300 εκατ.ευρώ για το 2023. Αφορά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που διαμένουν σε παλιές κατοικίες και στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 30%.

Το δεύτερο πρόγραμμα που κατά πάσα πιθανότητα και σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η Real News θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο, είναι το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ». Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με πόρους που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και προβλέπει ενεργειακή αναβάθμιση τόσο της κτιριακής τους υποδομής όσο και του εξοπλισμού τους.

Το τρίτο πρόγραμμα που έρχεται λίαν συντόμως είναι το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ.ευρώ. Οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου προγράμματος, νέοι από 18 έως 39 ετών, θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαινίσουν το σπίτι τους , στοχεύοντας στη δημιουργία ενός σύγχρονου σπιτιού που θα τους εξασφαλίζει ποιότητα ζωής και χαμηλό κόστος θέρμανσης/κλιματισμού . Οσοι ενταχθούν τελικώς στο πρόγραμμα θα λάβουν επιδότηση που κατά περιπτώσεις θα φτάσει τις 35.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι του «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους»

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» έχουν όσοι γεννήθηκαν από 01/01/1984 έως και 31/12/2005 με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία. Το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα/επικαρπία/υψηλή κυριότητα) του αιτούντος θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος αναφοράς του προγράμματος (φορολογικό έτος 2021), όπως και κατά την υποβολή της αίτησης. Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης/ενοικίασης σε επιλέξιμη κατοικία, ο αιτών θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας/επικαρπίας.

Σ’ ό,τι αφορά στην ένταξη στο σκέλος «Ανακαινίζω», ο αιτών θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας/επικαρπίας σε ποσοστό 100% (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ