: Στις έξι Ιουλίου θα ξεκινήσουν από την Κρήτη οι εμβολιασμοί για χιλιάδες συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα κίνησης.

Ποιους αφορά ο κατ’ οίκον εμβολιασμός

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας , ο οποίος μετά από τρίωρη συνάντηση με αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, εξήγησε ότι η προσπάθεια για να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό συμπολιτών μας, καθίσταται σαφές ότι αποτελεί μια κοινή προσπάθεια, από την οποία δεν θα λείψει κανείς.

Όπως τόνισε, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 6 Ιουλίου και μετά ξεκινάνε σε όλη τη χώρα οι εμβολιασμοί με κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας, κατόπιν συνεργασίας με τους δήμους και τις κοινότητες που θα έχουν ήδη προσκομίσει λίστες με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και επιθυμούν να το πράξουν.

«Η Κρήτη είναι πρωτοπόρα και θα πρέπει να πρωτοπορήσει και στον » είπε ο υπουργός Υγείας, που συνέδεσε τον εμβολιασμό και το τείχος ανοσίας που θα δημιουργηθεί, με τον τουρισμό και την ανάγκη προστασίας και της τουριστικής περιόδου που σημαίνει, όπως τόνισε, πολλά για την τοπική οικονομία” όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα απευθύνει κάλεσμα σε ιδιώτες γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν στο εγχείρημα του εμβολιασμού κατ’ οίκον. Η συμμετοχή τους θα αμείβεται ανά εμβολιασμό με διαφορετικό ποσό όταν αυτός θα γίνεται στο σπίτι του πολίτη ή εάν θα γίνεται στο ιατρείο.

Ειδικότερα όπως προβλέπεται και στη σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, οι ιδιώτες γιατροί που θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα θα πληρώνονται μέσω ΕΟΠΥΥ 20 ευρώ όταν θα πηγαίνουν στο σπίτι των πολιτών και με 3 ευρώ όταν οι πολίτες θα πηγαίνουν στο ιατρείο τους.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία: “Για κάθε διενεργούμενο κατ’ οίκον εμβολιασμό καθορίζεται αποζημίωση των ιατρών και των φορέων υλοποίησης του άρθρου 258 του ν. 4798/2021 ύψους είκοσι ευρώ (20€). Για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο καθορίζεται αποζημίωση των ιατρών ύφους τριών ευρώ (3€).

Άυλη συνταγογράφηση: Πώς θα κλείσετε ραντεβού για εμβόλιο μέσω taxisnet

Η αποζημίωση καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ, και καλύπτεται με έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, λόγω του κορoνοϊού COVID-19 από τις Γενικές Κρατικές Δαπάνες του Υπουργείου Οικονομικών.

Η εν λόγω αποζημίωση είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, καθορίζεται η διαδικασία εκκαθάρισης και αποζημίωσης των ιατρών και των φορέων υλοποίησης του άρθρου 268 του ν. 4798/2021 που συμμετέχουν στον εμβολιασμό”.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους προανήγγειλε ότι η διαδικασία για τους κατάκοιτους συμπολίτες μας θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες αφού βγεί σε ΦΕΚ η τροπολογία. Το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί είναι το μονοδοσικό της Johnson & Johnson ενώ θα αξιοποιηθούν οι ιδιώτες γιατροί αλλά και τα διαγνωστικά κέντρα.

Μάλιστα θα υπάρχει κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς έτσι ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Έπειτα από λίγες ημέρες που θα συγκεντρωθεί ικανοποιητικός αριθμός γιατρών, θα γίνει ανάρτηση των ονομάτων τους, έτσι ώστε τα άτομα με βαριά αναπηρία να μπορούν να καλούν τους ιδιώτες γιατρούς για να γίνει εμβολιασμός στο σπίτι.

Ο εμβολιασμός κατ’ οίκον διενεργείται μόνο για τους πολίτες που αδυνατούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα λόγω αδυναμίας και πληρούν τα κριτήρια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Οι ιδιώτες ιατροί και οι φορείς υλοποίησης διενεργούν με ευθύνη τους εμβολιασμούς και καταχωρούν τα στοιχεία των εμβολιασμένων και τη διενέργεια του εμβολιασμού στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19.