– Εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2018. Τα ειδοποιητήρια που εκδόθηκαν από τον ΕΦΚΑ έκρυβαν εκπλήξεις για πολλούς μη μισθωτούς που το 2017 είχαν εισοδήματα της τάξεως των 1.000 ευρώ μηνιαίως

ΕΦΚΑ – Το επιπλέον ποσό είναι αποτέλεσμα του συστήματος υπολογισμού των εισφορών για τους μη μισθωτούς. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας για παράδειγμα, αποδίδει εισφορές που του επιβάλλονται από τον , αλλά τα τελικά ποσά που πραγματικά πρέπει να καταβάλει καθορίζονται έπειτα από δύο χρόνια (το 2021 εν προκειμένω) με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που θα κάνει το 2020 για τα φετινά του εισοδήματα.

Έτσι με βάση τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών για το 2018, η οποία αν και είχε ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές, η διοίκηση του έδωσε τα ειδοποιητήρια την Πέμπτη, όσοι μη μισθωτοί είδαν στην ψηφιακή “καρτέλα” τους χρεωστικό υπόλοιπο θα πρέπει να το καταβάλουν έως τις 30 Αυγούστου και μετά σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

Παράλληλα, είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τις τρέχουσες . Ειδικά όσοι μη μισθωτοί δήλωσαν στην εφορία το 2017 ότι είχαν καθαρό φορολογητέο εισόδημα της τάξεως των 12.000 ευρώ πριν από δύο ημέρες διαπίστωσαν ότι από τον ΕΦΚΑ τους έχει προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο της τάξεως των 1.500 ευρώ. Το ποσό πρέπει να καταβληθεί από το τέλος Αυγούστου έως τον Δεκέμβριο.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Δημοκρατία