Εcofin – Eurogroup: Ο νέος ρόλος του ESM και το «Covid-bond»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔23/03/2020 - 19:06 | Author: Newsroom Ipaidia

Νέα αντίμετρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία, στηριζόμενα ωστόσο στα ήδη υπάρχοντα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, εξετάζει η E.E. Η έκδοση ευρωομολόγου ή ομολόγου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (corona bond), η δυνατότητα αξιοποίησης των κεφαλαίων που διαθέτει ο ESM, η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την ανεργία είναι μερικές από τις προτάσεις που εξετάζονται. Προτάσεις τις οποίες καλούνται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Eurogroup να συζητήσουν στις τηλεδιασκέψεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο.

Σήμερα, νωρίς το απόγευμα, συνεδριάζει το Ecofin με βασικά θέματα στην ατζέντα:

  • Την επικύρωση της πρότασης της Κομισιόν για ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οδηγώντας σε χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και δίνοντας τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να διαθέσουν χρήμα για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.
  • Η ΕΚΤ θα παρουσιάσει αναλυτικά το πρόγραμμα που ανακοίνωσε στις 18 Μαρτίου για αγορά ομολόγων συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, για ομόλογα αξίας περίπου 12 δισ. ευρώ.
  • Η επανεκτίμηση της κατάστασης, αλλά και τρόποι αντιμετώπισης, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που αφορούν τη δυνατότητα «εμπλοκής» του ESM στην προσπάθεια μείωσης των επιπτώσεων.

Την Τρίτη το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, το Eurogroup, αναμένεται να «πέσει στα βαθιά». Οι υπουργοί θα κληθούν να μελετήσουν περαιτέρω τις επιλογές που υπάρχουν ώστε να ενισχύσουν την «άμυνά» τους απέναντι στην κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Στα σενάρια που μελετώνται αναφορικά με τη δυνατότητα «εμπλοκής» του ESM με τα 410 δισ. ευρώ που διαθέτει είναι να υιοθετηθούν νέοι κανόνες δυνατότητας παρέμβασης σε περιόδους κρίσης, παρέχοντας πιστωτικές γραμμές σε χώρες, ακόμα κι αν αυτές έχουν πρόσβαση στις αγορές (ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στις δηλώσεις του μετά το Eurogroup στις 16 Μαρτίου είχε επισημάνει ότι αυτή τη στιγμή όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν πρόσβαση στις αγορές) και χωρίς να συνοδεύονται από αυστηρά προγράμματα (μνημόνια). Βέβαια, θα υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες πιθανόν να σχετίζονται με μια γενικότερη επιτήρηση της διαχείρισης από την Κομισιόν και τον ESM. Εφόσον κάτι τέτοιο προχωρήσει, καθώς απαιτείται ομόφωνη απόφαση από τους υπουργούς Οικονομικών, η ΕΚΤ θα έχει πλέον τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό «Outright Monetary Transaction». Μηχανισμός ο οποίος είχε δημιουργηθεί από τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τον Σεπτέμβριο του 2012 και επιτρέπει στην ΕΚΤ να υποστηρίζει μια χώρα αγοράζοντας ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε χώρες οι οποίες έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕSM. Aν λοιπόν ο ESM δίνει τις απαιτούμενες εγγυήσεις στην ΕΚΤ, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να ξεκινήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα από την πρωτογενή αγορά.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, το Σαββατοκύριακο δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να παρουσιάσει ένα εργαλείο μέσω του ESM για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας, το οποίο θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. «Δεν είναι επείγον, διότι όλα τα κράτη-μέλη έχουν πρόσβαση στις αγορές και το πανδημικό πρόγραμμα της ΕΚΤ βοηθάει πολύ ουσιαστικά, αλλά θα προσπαθήσουμε να το έχουμε για την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις αρχές της επόμενης εβδομάδας». Παράλληλα, ο κ. Ντομπρόβσκις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης ενός ευρωομολόγου ή ενός ομολόγου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου τάσσεται και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» δήλωσε ότι μεταξύ των επιλογών που υπάρχουν για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι:

  • η έκδοση ομολόγων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (COVID bonds)
  • η παροχή νέων δανείων από τον ΕSM και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και
  • η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την ανεργία.
Loading...
  • ideascentral

    europalso