Ποιά είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις και το πλαφόν στο .

Στις ανακοινώσεις που θα γίνουν πολύ σύντομα – ίσως και εντός της ημέρας – θα περιλαμβάνονται και αναδρομικές .

Με στόχο την επιστροφή των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος στα επίπεδα του 2020 για 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές η κυβέρνηση προχωρά σε ένα νέο μοντέλο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα καταλήγει στην επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική.

Ο σχεδιασμός προβλέπει εφαρμογή του σχεδίου από την 1η Ιουνίου με ορίζοντα τουλάχιστον έως το τέλος του 2022 ενώ στο «πίσω μέρος του μυαλού» της κυβέρνησης υπάρχει,  η παράτασή του και για τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2023 αν η ενεργειακή κρίση συνεχιστεί.

Το νέο στοιχείο στο εθνικό σχέδιο για μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος είναι η πληροφορία για αναδρομική των λογαριασμών για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους καθώς η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το όριο των 300 κιλοβατώρων τον μήνα έφερε μεγάλες αυξήσεις και σε καταναλωτές χαμηλών εισοδημάτων που έκαναν χρήση ηλεκτρικών συσκευών για να θερμανθούν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πάντως, η αναδρομική θα έχει εισοδηματικά κριτήρια.

«Η αλήθεια είναι ότι στις μεγαλύτερες καταναλώσεις η επιβάρυνση για τους πολίτες ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Με την παρέμβαση που σχεδιάζουμε και θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπάρξει πολύ ουσιαστική στήριξη και σε αυτές τις καταναλώσεις, οριζόντια και με ευρύ χρονικό ορίζοντα», είχε παραδεχθεί ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε δηλώσεις του.

Παράλληλα ειλημμένη είναι η απόφαση να συνεχιστεί η υφιστάμενη επιδότηση και για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και ειδικά για τον τρέχοντα μήνα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 55-60 ευρώ την μεγαβατώρα.

Όσον αφορά το πλαφόν στη χονδρεμπορική αν και έχει αποφασιστεί, αυτό που εκκρεμεί, κατά πληροφορίες που μεταφέρει η Καθημερινή, είναι το πότε θα εφαρμοστεί καθώς θα χρειαστεί το «πράσινο φως» της Κομισιόν – γεγονός που σημαίνει ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα πάει για την 1η Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει «πλαφόν» στη χονδρεμπορική αγορά και συγκεκριμένα θα ορίσει ανώτατη τιμή πληρωμής των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για τις ποσότητες που πωλούν στους παρόχους. Αυτή λέγεται ότι θα είναι στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και θα καλύπτει μέρος του κόστους ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για την παραγωγή ρεύματος (μονάδες φυσικού αερίου, λιγνιτικά εργοστάσια, υδροηλεκτρικοί σταθμοί, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα). Το επιπλέον κόστος των ηλεκτροπαραγωγών θα αποζημιώνεται από εθνικούς πόρους.

Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να διατηρηθεί η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή των 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις μηνιαίες καταναλώσεις κάτω των 300 κιλοβατώρων, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις τρέχουσες κρατικές επιδοτήσεις.

Ο σχεδιασμός αυτός αναμένεται να βάλει πρακτικά τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά και τυχόν επιπλοκές στην αγορά ηλεκτρισμού από πιθανές δικαιώσεις δικαστικών προσφυγών καταναλωτικών οργανώσεων.