: Προβληματισμός έχει προκύψει μετά την απόφαση του να μην εμβολιάζονται οι κάτω των 60 με το εμβόλιο της

Κανονικά η δεύτερη δόση για όσους δεν εμφάνισαν παρενέργειες

Ωστόσο αυτό που έχει προκαλέσει προβληματισμό, είναι αν όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του με Astrazeneca θα κάνουν κανονικά και τη δεύτερη ή αν πρέπει να αλλάξουν.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη, δήλωσε «όσοι έχουν κάνει την 1η δόση με και δεν είχαν θέμα θρόμβωσης ή θρομβοπενίας, καλό θα είναι η 2η δόση να γίνει από το ίδιο εμβόλιο».

Και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δήλωσε «η εκδήλωση του συνδρόμου με θρομβοπενία μετά από τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά σπάνια  στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει γίνει μεγάλος αριθμός εμβολίων της AstraZeneca, έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις μετά τη διενέργεια 13.400.000 δεύτερων δόσεων του εμβολίου (1,3 ανά 1.000.000 δόσεις). Ως εκ τούτου, η Επιτροπή συνιστά τα άτομα που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο».

Από την άλλη και ο υπουργός υγείας, συνέστησε να ολοκληρώσουν τον τους με AstraZeneca όσοι έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση με αυτό.

«Η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας έκανε σήμερα τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca» ανέφερε ο κ. Κικίλιας στον ΑΝΤ1. «Οι πολίτες που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση και εκκρεμεί η δεύτερη, θα κάνουν το εμβόλιο της εκτός αν υπάρχει αντένδειξη και αίτημα από τον γιατρό τους για κάποιον σοβαρό λόγο. Σας πληροφορώ ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει σπεύσει και κάνει τις δεύτερες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Και έτσι πρέπει. Και νομίζω ότι όλοι οι επιστημονικοί φορείς σε αυτό καταλήγουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ένα θρομβοεμβολικό επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά απίθανο εάν η πρώτη δόση ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, υποστήριξε και η Αθηνά Λινού.

«Είναι λάθος να διχαζόμαστε, είναι σαφές ότι πρέπει να, ειδικά οι άνω των 60 που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο », είπε η κ. Λίνου ενώ τόνισε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να συμβουλεύει ατομικά τους πολίτες για το εμβόλιο που ενδείκνυται στην ηλικιακή τους ομάδα.

Αυτοί που μπορούν να αλλάξουν σκεύασμα είναι αυτοί που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

Επίσης να αλλάξουν τη δεύτερη δόση μπορούν και άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

Η τρίτη περίπτωση είναι πολίτες κάτω των 30 ετών οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της . Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα επιλέγεται κάποιο από τα διαθέσιμα mRNA εμβόλια της Pfizer ή της Moderna.

Από την Επιτροπή ότι δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα η αποτελεσματικότητα του μεικτού σχήματος (πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεύτερη δόση με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, δηλαδή εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer) ως προς την προστασία που παρέχει από τη νόσο Covid-19.

Ο εμβολιασμός με το μεικτό σχήμα (πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεύτερη δόση με εμβόλιο mRNA) προκαλεί συχνότερα ήπιες ή μέτριας βαρύτητας αντιδράσεις μετά τη 2η δόση (π.χ. πόνος στη θέση της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος, κόπωση κ.λπ.).

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει το μεικτό σχήμα ύστερα από την πρώτη δόση με το της AstraZeneca.