Ο Υπουργός επί της ουσίας επανέλαβε τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η Επιτροπή στα άτομα που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Ο υπουργός Υγείας τοποθετήθηκε από το Λουξεμβούργο σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί μετά τη σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία πρότεινε πλέον τη χορήγησή του στους άνω των 60 ετών.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και έχουν προστατευθεί από τη νόσο και αυτοί και οι οικογένειές τους. Πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες, όπως και εμείς, συστήνουν τώρα και η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca να γίνει κανονικά, μιας και έχει απειροελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με επιστημονικό τρόπο. Το πρόγραμμα εμβολιασμού κυλάει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και σύντομα, μέσα στο καλοκαίρι, θα έχουμε χτίσει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που χρειαζόμαστε και θέλουμε για να επιστρέψουμε σιγά-σιγά σε μια κανονικότητα, την οποία αξίζουν να έχουν όλοι οι Έλληνες και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Ο Υπουργός επί της ουσίας επανέλαβε τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η Επιτροπή στα άτομα που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Μάλιστα η Επιτροπή σημειώνει ότι δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα η αποτελεσματικότητα του μικτού σχήματος εμβολιασμού (πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεύτερη δόση με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, δηλ. εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer) ως προς την προστασία που παρέχει από τη νόσο Covid-19. Παρόλα αυτά, η αποτελεσματικότητα του σχήματος για την πρόληψη της νόσου πιθανολογείται βάσιμα, καθώς υπάρχουν ευρήματα μελετών που δείχνουν ισχυρή ανοσιακή απόκριση από το μικτό σχήμα

Οι ημερομηνίες σχετικά με την εισαγωγή του εμβολίου στην Ελλάδα:

Στις 5 Φεβρουαρίου η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αποφάσισε ομόφωνα τη χορήγηση του εμβολίου της στους πολίτες ηλικίας από 18 έως και 64 ετών.

Στις 10 Απριλίου η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αποφάσισε ομόφωνα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας από 30 έως και 64 ετών.

Στις 15 Απριλίου ξεκινά ο εμβολιασμός με AstraZeneca της ηλικιακής ομάδας 60-64. Η ανταπόκριση των πολιτών ήταν ιδιαίτερα χαμηλή κι έτσι αποφασίζεται στις 27 Απριλίου να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 30-39 με AstraZeneca και 2 μέρες αργότερα για τις ηλικίες 40-44.

Στις 26 Μαΐου μετά και τα περιστατικά εμφάνισης του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας η Επιτροπή έμμεσα συστήνει σε γυναίκες κάτω των 50 ετών να προτιμούν ένα άλλο και δη mRNA (χωρίς όμως να παρέχεται δυνατότητα επιλογής).