Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε να είναι υποχρεωτικός ο των παιδιών στην Τσεχία πριν εκείνα ξεκινήσουν το .

Οικογένειες στην Τσεχία διαμαρτύρονταν καθώς έλαβαν χρηματικά πρόστιμα ή απαγορεύτηκε στα παιδιά τους η είσοδος σε παιδικούς σταθμούς με την αιτιολογία πως δεν είχαν εμβολιαστεί.

Σε μια απόφαση-σταθμό για το ζήτημα του αντιεμβολιαστικού κινήματος, το δικαστήριο, παρότι διαπίστωσε πως με τις αποφάσεις του το τσεχικό κράτος παρενέβη στην προσωπική ζωή πολιτών, αναγνώρισε ωστόσο πως ενήργησε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας. Όλες οι προαναφερθείσες υποθέσεις αφορούν σε περιστατικά πριν από την πανδημία του .

Το σκεπτικό της απόφασης

Πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση που δικαιώνει τον υποχρεωτικό έναντι παιδικών ασθενειών. «Τα μέτρα θα μπορούσαν να εκληφθούν ως ‘απαραίτητα σε μια δημοκρατική κοινωνία’. Ο σκοπός οφείλει να είναι κάθε παιδί να προστατεύεται έναντι σοβαρών ασθενειών, μέσω του εμβολιασμού ή διά της ανοσίας της αγέλης», αναφέρει το δικαστήριο.

Στην Τσεχία, οι γονείς είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου να εμβολιάσουν τα παιδιά τους για μια σειρά από παιδικές ασθένειες, με μόνη εξαίρεση να υπάρχουν λόγοι υγείας περί του αντιθέτου. Ωστόσο, οι αρχές δεν μπορούν να επιβάλουν τον εμβολιασμό, ενώ κανένα παιδί δεν δύναται να αποκλειστεί από την τάξη, εφόσον φτάσει στο Δημοτικό.

Οι υποθέσεις αρνητών

Σε μία από τις πέντε περιπτώσεις άρνησης εμβολιασμού, η οικογένεια αρνήθηκε να χορηγήσει στην κόρη της το εμβόλιο κατά της ερυθράς, της ιλαράς και της παρωτίτιδας. Το παιδί ξεκίνησε το σχολείο το 2006, ωστόσο η θέση της αποσύρθηκε δύο χρόνια αργότερα, όταν ο οικογενειακός γιατρός του κοριτσιού επιβεβαίωσε τον διευθυντή του σχολείου πως δεν είχε εμβολιαστεί.

Δικαστήριο στην Τσεχία υποστήριξε την απόφαση του στη βάση πως η συμμετοχή του κοριτσιού στην αίθουσα έθετε σε κίνδυνο άλλα παιδιά. Άλλοι γονείς αρνήθηκαν να στείλουν το παιδί τους σε νηπιαγωγεία αφού δεν ήθελαν να εμβολιαστεί, ενώ ένας πατέρας έλαβε χρηματικό πρόστιμο για τον ίδιο λόγο.

Κενό στα ρουτίνας των παιδιών και στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, ανησυχητικό κενό στα εμβόλια ρουτίνας παιδιών και εφήβων έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, καθηγητή Παιδιατρικής Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, και στην Ελλάδα.

Ο κ. Κωνσταντανόπουλος σημείωσε πριν από 10 ημέρες ότι το υπουργείο Υγείας έχει καθιερώσει ένα Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, το οποίο εφαρμοζόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό και έτσι η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας ήταν σε υψηλά επίπεδα.

Όμως, στο πρώτο lockdown (Μάρτιος-Απρίλιος 2020) ο βασικός εμβολιασμός ρουτίνας (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, ηπατίτιδα Β, Hib, πολιομυελίτιδα, πνευμονιόκοκκος, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) ελαττώθηκε σημαντικά.