Δήμοι ζητούν –  Ήδη 125 από όλη τη χώρα έχουν αποστείλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την Ημερησία, η  σχετική προθεσμία που έχει δοθεί λήγει σήμερα αλλά οι δήμοι πιέζουν να δοθεί παράταση λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος. Με βάση τα στοιχεία που θα υποβληθούν το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών εφόσον διαπιστώσει βάσιμα ότι οι .

Οι δήμοι εκμεταλλεύτηκαν την έκτακτη διαδικασία επανακαθορισμού των αντικειμενικών τιμών του ΥΠΟΙΚ για να ανακαλέσει τις υπέρμετρα μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών που θεσπίστηκαν το 2022. Οι 125 δήμοι θεωρούν υψηλότερες τις αντικειμενικές από τις πραγματικές, με αποτέλεσμα να προκύπτουν άδικες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ και άλλους 18 φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα.

Οι όποιες αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές αποφασιστούν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα εφαρμοστούν όταν ολοκληρωθεί η επανάληψη της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών. Το πλέον πιθανό σενάριο προβλέπει οι αλλαγές να επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους ακινήτων του 2024 εκτός εάν υπάρξει κάποια απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ανατρέπει το υφιστάμενο καθεστώς.

Ο Δήμος Αθηναίων πρώτος

Σημειώνεται ότι την αρχή έκανε ο Δήμος Αθηναίων που ζητά μείωση των νέων αντικειμενικών κατά 50% ουσιαστικά σε 30 περιοχές από το 1ο, το 2ο, το 3ο και το 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα.

Στο σημείωμα του προς το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι σε όσες περιοχές του Δήμου οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν πάνω από 55% την 1η-1-2022 σε σύγκριση με την 31η-12-2021 θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που καθορίστηκαν την 1η-1-2022, ώστε οι αυξήσεις τους σε σύγκριση με την 31η-12-2021 να φθάνουν το πολύ μέχρι το 55%.
Σειρά πήρε η επαρχία

Στην ακριτική Κομοτηνή, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης προτείνει μείωση αντικειμενικών κατά 20%,κάτι που σημαίνει μείωση από 100 ευρώ στους οικισμούς με τις χαμηλότερες αξίες μέχρι 200 ευρώ σε αυτούς με τις υψηλότερες.

Στην Ιθάκη,που οι αντικειμενικές αυξήθηκαν 250% το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει:

Ανωγή 650,00 ευρώ. (παραμένει όπως ισχύει σήμερα)
Εξωγή 700,00 ευρώ. (παραμένει όπως ισχύει σήμερα)
Ιθάκη (Βαθύ) 1.200,00 ευρώ από 2.100,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Κιόνι 900,00 ευρώ από 1.250,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Άγιος Ιωάννης Λεύκης 900,00 ευρώ από 1.200,00 που ισχύει σήμερα)
Λεύκη 800,00 ευρώ από 1.220,00ευρώ που ισχύει σήμερα.
Περαχώρι 850,00 ευρώ (παραμένει όπως ισχύει σήμερα)
Πλατρειθιάς 850,00 ευρώ (παραμένει όπως ισχύει σήμερα)
Πλατειθιάς/Φρίκες 850,00 ευρώ από 1.100,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Σταυρός 850,00 ευρώ από 950,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Η πρόταση του Δήμου Αγρινίου προς το ΥΠΟΙΚ είναι να υπάρξει οριζόντια μείωση κατά 30% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις εννέα δημοτικές ενότητες που αποτέλεσαν με το Αγρίνιο το νέο «καλλικρατικό» Δήμο Αγρινίου.

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης, μετά τη συγκέντρωση πολλαπλών αιτημάτων για μείωση των αντικειμενικών αξιών, προσέλαβε ορκωτό εκτιμητή ο οποίος επεξεργάστηκε την πρόταση που απεστάλη στο Υπουργείο Οικονομικών. Ακόμα, τη μείωση κατά 20% των τιμών στις υφιστάμενες τιμές των αντικειμενικών αξιών ζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου από το Υπουργείο Οικονομικών.

O δήμος Πατρέων ζητά «κούρεμα» 30% στις αντικειμενικές τιμές ενώ την οριζόντια μείωση κατά 20% των τιμών ζώνης των αντικειμενικών αξιών ενώ μειώσεις για την πόλη του Πύργου και τις τοπικές κοινότητες, με κάποιες επιπλέον εξαιρέσεις για μεγαλύτερες μειώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Πύργου.

Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλους τους οικισμούς κατά 50%, πλην της πόλης και της ΒΙ.ΠΕ Σταυροχωρίου, πρότεινε στο Υπουργείο Οικονομικών ο Δήμος Κιλκίς προκειμένου να διαμορφωθεί μια δίκαιη όσο και ορθολογική ρύθμιση για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας .

Στην Αττική

Δεκάδες είναι οι δήμοι της Αττικής που ζητούν μείωση αντικειμενικών τιμών:

Το δημοτικό συμβούλιο Ζωγράφου προτείνει μείωση στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες ανά ζώνη που κυμαίνεται από 10% έως 30%.

Ειδικότερα,η πρόταση προβλέπει να διαμορφωθούν ως εξής οι τιμές ανά ζώνη:

ΖΩΝΗ Α’ – 1.800,00 €
ΖΩΝΗ Β’ – 1.570,00 €
ΖΩΝΗ Γ’ – 1.520,00 €
ΖΩΝΗ Δ’ – 1.430,00 €
ΖΩΝΗ Ε’ – 1.350,00 €

Τη γενική μείωση των αντικειμενικών αξιών στο σύνολο των περιοχών με χρήσεις γης αμιγούς κατοικίας, ώστε οι αντικειμενικές αξίες να επανέλθουν στα επίπεδα του έτους 2018 ζητά ο δήμος Αμαρουσίου που προτείνει και τη δημιουργία νέας οριοθετημένης ζώνης που αφορά στον παλαιό και στο νέο οικισμό των Εργατικών Κατοικιών με τιμή ζώνης 1.200 ευρώ ανά/τ.μ.

Γενναία μείωση των αντικειμενικών ζητείται από τους δήμους Αργυρούπολης και Ελληνικού, όπου οι αυξήσεις σύμφωνα με τη δημοτική αρχή είναι υπέρογκες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στις δυνατότητες και των πολιτών.

Η αύξηση στο Ελληνικό με τις νέες αντικειμενικές αξίες κυμαίνεται από 10,52% έως 45%, αύξηση που δεν λαμβάνει τα δεδομένα της περιοχής και την οικονομική δυνατότητα των νοικοκυριών.

Μείωση των αντικειμενικών ζητά ο δήμος Βριλησσίων όπως και ο δήμος Πετρούπολης, ο δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής όπου η μέση αύξηση των αντικειμενικών αξιών ήταν 81% .

Οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών ζώνης κυμαίνονται από 22,7% έως 84% στην περιοχή του Μοσχάτου, ενώ στον Ταύρο κυμαίνονται από 5,5% έως 26,3%. Μετά τις αυξήσεις αυτές, η περιοχή του Μοσχάτου έχει για πρώτη φορά από την ίδρυσή της μεγαλύτερες τιμές ζώνης από όλες τις γειτονικές περιοχές και για αυτό τον λόγο ζητείται σημαντική μείωση τους.

Στη Ραφήνα, ο δήμος θεωρεί αδικαιολόγητη την αύξηση έως και 56% των αντικειμενικών τιμών και ζητεί οριζόντια μείωση κατά 10% σε όλες τις ζώνες λόγω των πολύ ιδιαίτερων γενικών (οικονομική κρίση, κρίση Covid-19) και ειδικών συνθηκών (πυρόπληκτες περιοχές) της περιοχής.

Ο δήμος Παλλήνης ζητά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα ίδια επίπεδα πριν από την αύξησή τους ενώ το ίδιο αίτημα έχει και ο δήμος Ηρακλείου Αττικής.

Tη μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη και την επαναφορά τους σ’ αυτές που ίσχυαν την 31/12/2021 καθώς και την επανεξέταση του συντελεστή παλαιότητας για τις κατοικίες άνω των 50 ετών ζητά με ομόφωνη απόφαση το δημοτικό συμβούλιο Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο δήμος Γλυφάδας, ζητά την αναπροσαρµογή των τιµών ζώνης, καθώς µετά την τελευταία αναθεώρηση προέκυψαν µεγάλες αυξήσεις.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ