Ακίνητα: Πώς να κάνετε την διόρθωση τετραγωνικών χωρίς πρόστιμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔27/02/2020 - 12:25 | Author: Newsroom Ipaidia

Ανοίγει σήμερα, 27 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων διόρθωσης των δηλωθέντων τετραγωνικών για όσα ακίνητα κατά το παρελθόν είχαν δηλωθεί πλημμελώς στους δήμους.

Το περιθώριο υποβολής διορθωτικής δήλωσης χωρίς πρόστιμα λήγει στις 31 Μαρτίου και οι ιδιοκτήτες πρέπει να βιαστούν να επωφεληθούν της ευκαιρίας, ξεκινώντας μια νέα ειλικρινή σχέση με το κράτος, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά για όσα λανθασμένα είχαν δηλώσει στο παρελθόν.

Η υποβολή της διορθωτικής δήλωσης γίνεται πανεύκολα, από τον προσωπικό υπολογιστή του καθένα, σε τέσσερα μόλις κλικ. Απαιτείται μόνο η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis.

Η εφαρμογή είναι mobile friendly παρέχει προσβασιμότητα σε όλους και διαθέτει ηλεκτρονικό εγχειρίδιο τόσο για τους πολίτες όσο και για τις υπηρεσίες των δήμων. Είναι κατάλληλη για τα ΑμεΑ και εναρμονισμένη πλήρως με το πρότυπο WCAG 2.0.

Όπως αναφέρει το insider.gr, την πλατφόρμα ανέπτυξαν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να επωφεληθούν από την ευεργετική διάταξη του άρθρου 51 του νόμου 4647/2019, που ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από αναδρομικές χρεώσεις εφόσον υποβάλλουν τη δήλωση διόρθωσης τετραγωνικών.

Η διαδικασία βήμα-βήμα
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκεφθούν τα site του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (mindigital.gr), ή του υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr), ή της ΑΑΔΕ (aade.gr), ή της ΓΓΠΣΔΔ (gsis.gr), ή της ΚΕΔΕ (kedke.gr).

Όποιον ιστότοπο κι αν επιλέξουν, θα πρέπει να αναζητήσουν το πεδίο «Πλατφόρμα Δήλωσης και Διόρθωσης τ.μ. Ακινήτων».
Βήμα 1ο Συνδέονται στο σύστημα με τους κωδικούς του Taxisnet που διαθέτουν.

Βήμα 2ο Δημιουργούν μία Δήλωση για το κάθε ακίνητο που επιθυμούν να υποβάλουν διόρθωση τετραγωνικών μέτρων, επιλέγοντας αρχικά τον Δήμο στον οποίο ανήκει η ιδιοκτησία τους.

Βήμα 3ο Επιλέγουν από τη λίστα που θα εμφανιστεί στην οθόνη τους το ακίνητο που επιθυμούν να διορθώσουν και τροποποιούν τα τετραγωνικά του σύμφωνα με τα πραγματικά.

Το σύστημα αντλεί τα στοιχεία που χρειάζεται αυτόματα (σε σύνδεση με το Περιουσιολόγιο-Ε9 και με τον ΔΕΔΔΗΕ) και υπολογίζει τη διαφορά.

Βήμα 4ο Υποβάλουν τη Δήλωση στο σύστημα με τα νέα τροποποιημένα στοιχεία.

Την εφαρμογή ανέπτυξε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας που διαχειρίζεται και με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η πλατφόρμα διασυνδέεται αυτοματοποιημένα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ και του πιστοποιημένου Κόμβου Υπηρεσιών της ΚΕΔΕ (GovHub), τόσο με το Μητρώο του Περιουσιολογίου Ε9, όσο και με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ.

Δεν απαιτείται η υποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού από τον πολίτη προκειμένου να γίνεται η διόρθωση. Αρκεί μόνο η ηλεκτρονική του δήλωση. Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών, προκύπτει αυτόματα.  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: