: Τα παράδοξα της –  Η περίπτωση του νεαρού Διονύση Κατάκαλου αποτελεί μία από τις πιο ανατρεπτικές ιστορίες των φετινών

Έχει συγκεντρώσει 20.988 αλλά δεν θα καταφέρει να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να περάσει στην που επιθυμεί. Ο Διονύσης Κατάκαλος από το 1ο Πρότυπο Λύκειο Αθηνών λέει στην επιστολή του πως είναι ένας «αριστούχος αποτυχημένος» όπως αυτοχαρακτηρίζεται καθώς παρά τις υψηλές επιδόσεις, δεν περνάει στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ ή του ΑΠΘ.

«Κατάφερα με κόπο να συγκεντρώσω 20.988 μονάδες στο σύνολο (17.898 μονάδες στα μαθήματα και 3.090 στο σχέδιο), δηλαδή 1.838 μονάδες πάνω από την περσινή βάση (…) παρότι αρίστευσα δεν θα μπορέσω να εισαχθώ στο ΕΜΠ, ούτε στην δεύτερη επιλογή μου που ήταν το ΑΠΘ. Αυτό συμβαίνει γιατί στο ελεύθερο σχέδιο η βαθμολογία μου ήταν 13,6 μονάδες ενώ η ΕΒΕ του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος ήταν 14,03. Έτσι για 0,43 μονάδες στο ελεύθερο σχέδιο μου στερείται η θέση για την οποία πάλεψα» γράφει στην επιστολή του.

Δείτε την επιστολή του υποψηφίου προς την κ. Κεραμέως

Γιατί δεν μπαίνει

Το σχέδιο προφανώς είναι το πλέον σημαντικό μάθημα για την Αρχιτεκτονική Σχολή. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος έλαβε, όπως λέει βαθμό 13,6 στα 20 σε αυτό το μάθημα. Η κάθε Αρχιτεκτονική Σχολή, όπως όλες οι Σχολές και τα Τμήματα, καθορίζουν το συντελεστή βάσει του οποίου προσδιορίζεται η . Ο εν λόγω υποψήφιος δεν πληροί τις προϋποθέσεις εισαγωγής που η ίδια η Σχολή έθεσε. Η Αρχιτεκτονική, όπως επί σειρά ετών ήταν αίτημα τα ίδια τα Πανεπιστήμια να βάζουν κριτήρια για την επιλογή σπουδαστών , επέλεξε το συντελεστή της και για τα Ειδικά Μαθήματα που απαιτούνται, όπως το ελεύθερο σχέδιο. Κάποιες σχολές χρησιμοποίησαν συντελεστή κοντά στο 80% της μέσης επίδοσης, ενώ άλλες έθεσαν πιο ψηλά τον πήχη, επιλέγοντας το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων. Στα ειδικά μαθήματα, ο συντελεστής κυμαίνεται από 70% ως 110%.

Τι απάντησε η Ν. Κεραμέως

«Εμάς, δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε μόνο εισαχθέντες. Εμάς, μας ενδιαφέρει να έχουμε αποφοίτους», απάντησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στον τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το σύστημα εισαγωγής στα μέσα από τις Πανελλήνιες εξετάσεις.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση του Συριζα επέτρεψε να εισάγονται στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο φοιτητές οι οποίοι πέτυχαν επίδοση 0,6 στα 20, 1 στα 20, 2 στα 20, 3 στα 20, 4 στα 20. Αδιαφορώντας για το αν αυτοί οι φοιτητές θα αποφοιτήσουν ποτέ», είπε η Νίκη Κεραμέως και επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα, «από 30% έφτασε στο 40%, αυτών που δεν αποφοιτούν ποτέ».

«Αυτό είναι πρόβλημα γιατί εγκλωβίζουμε τους νέους μας. Εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν προοπτική, να έχουν διεξόδους, να έχουν επιλογές. Όταν όμως μπαίνεις στο πανεπιστήμιο, χωρίς να πληροίς τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, καταλήγεις εγκλωβισμένος. Καταλήγεις με ένα απολυτήριο Λυκείου, χωρίς να μπορείς να κάνεις το βήμα παραπέρα», είπε η υπουργός Παιδείας και προσέθεσε πως είναι πολύ εύκολο για έναν πολιτικό να λέει “όλοι ελεύθερα στα πανεπιστήμια”, αδιαφορώντας για το εάν αυτά τα παιδιά θα αποφοιτήσουν.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ