Κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών και μισθοδοσίας, με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και της μισθοδοσίας του προσωπικού του, καλύπτει το ίδρυμα “ΝΟΗΣΙΣ”, με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας. Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας “ΝΟΗΣΙΣ”, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, κινδύνευσε να κλείσει την περασμένη χρονιά, στα τέλη της οποίας ορίστηκε και νέο Δ.Σ. Πλέον “εισέρχεται και οικονομικά υγιές σε μια νέα περίοδο κοινωνικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής προσφοράς”, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, στην οποία καταγγέλλει τα “χρόνια διοικητικής και οικονομικής εγκατάλειψής του από την πολιτεία”.

Με την έκτακτη χρηματοδότηση που συμφωνήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 αποπληρώνονται οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1.100.000 ευρώ, συν το σύνολο του μισθολογικού κόστους. Πρόκειται για “επιστέγασμα του συνεχούς ενδιαφέροντος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και ιδιαίτερα του αναπληρωτή υπουργού για την έρευνα Κώστα Φωτάκη, του γενικού γραμματέα, Γιάννη Παντή, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων στελεχών του υπουργείου”, σύμφωνα με το “ΝΟΗΣΙΣ”.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013 το ίδρυμα (που είχε περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω της εξάλειψης των έκτακτων επιχορηγήσεων που λάμβανε έως το 2009, αλλά και της σταδιακής εξάλειψης των τακτικών από τον προϋπολογισμό, που μηδενίστηκε το 2015) είχε υπογράψει μνημόνιο με το υπουργείο Παιδείας και την τότε ηγεσία του, για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του έως το 2011, την οποία δεν έλαβε λόγω της δημοσιονομικής διόρθωσης της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου. Το 2015 εκδικάστηκε η σχετική υπόθεση υπέρ του ιδρύματος, όταν όμως πια τα έξοδα προς τιμολογημένες δαπάνες περασμένων ετών είχαν συσσωρευτεί, απειλώντας τη λειτουργία του. Αυτά περιγράφονται στην έκθεση που συνοδεύει τον προϋπολογισμό του για το 2016, όπου το υπόλοιπο ανεξόφλητων υποχρεώσεων αναφέρεται ότι ανέρχεται στο 1,12 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι την άνοιξη το “ΝΟΗΣΙΣ” συγκαταλέχθηκε στην τελική λίστα υποψηφιότητας με 16 μουσεία, ανάμεσα σε 524 Ευρωπαϊκά Μουσεία και Τεχνολογικά Κέντρα, για το βραβειο Luigi Micheletti, της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Μουσείων και του Διεθνούς Ευρωπαϊκού Δικτύου Μουσείων και Τεχνολογικών Κέντρων.

avgi.gr