“Τα αυθαίρετα και αντισυνταγματικά κριτήρια της προκήρυξης για τα Μέλη ΣΕΠ του ΕΑΠ.”

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔30/03/2017 - 14:26 | Author: Newsroom Ipaidia

Στην σημερινή συζήτηση στην Βουλή της επίκαιρης ερώτησής μου προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, για την προκήρυξη για τα μέλη ΣΕΠ της περιόδου 2017-2020, τόνισα ότι αυτή εμπεριέχει κριτήρια αυθαίρετα και αντισυνταγματικά, τα οποία παραβιάζουν τις αρχές της ορθής ακαδημαϊκής αξιολόγησης, της ισότητας των υποψηφίων και της χρηστής διοίκησης.

Επεσήμανα στον κ. Υπουργό ότι δεν δικαιούται η Διοικούσα Επιτροπή του να προβάλει στην ακαδημαϊκή κρίση υποψηφίων ως «κύριο κριτήριο» το κριτήριο «του διαθέσιμου χρόνου» και να υποβαθμίζει τη συμμετοχή παλαιών συνεργατών του ΕΑΠ επιβάλλοντας ‘’αρνητική μοριοδότηση΄΄. Αυτή η προκήρυξη περιλαμβάνει κριτήρια προδήλως αντισυνταγματικά, τα οποία θα καταπέσουν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων. Ωστόσο, είναι πρωτοφανές σημάδι παρακμής της λειτουργίας της Δ.Ε. να καθυβρίζονται υποψήφιοι για θέσεις μελών ΣΕΠ, να απειλούνται γιατί εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στις διαδικασίες που αυθαίρετα επιβάλλονται από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, να τους καταλογίζεται ότι «φοβούνται να μη χαθεί το 20ετές βόλεμα πολλών». Είναι απαράδεκτο αυτοί που θα έχουν λόγο στην τελική κρίση των υποψηφίων, να καταφέρονται σε επίσημες ανακοινώσεις τους εναντίον χιλιάδων εξ αυτών, παραβιάζοντας έτσι θεμελιώδεις αρχές της χρηστής διοίκησης, αλλά και της ισότητας των υποψηφίων.

Κάλεσα τον κ. Υπουργό να μην καλύπτει πλέον την παρακμή στην οποία έχει περιέλθει η λειτουργία αυτής της Δ.Ε., να παρέμβει για τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων και να υποστηρίξει την ανάκτηση της αξιοπιστίας και του ακαδημαϊκού κύρους του ΕΑΠ.

Ο κ. Υπουργός στην απάντησή του κάλυψε απολύτως την Διοικούσα Επιτροπή και την προκήρυξη, υποστηρίζοντας ότι η διαθεσιμότητα των υποψηφίων συνιστά «ακαδημαϊκό κριτήριο», ότι αυτό ανοίγει το δρόμο στην πρόσληψη νέων επιστημόνων και όχι η προηγούμενη θεσμοθετημένη ποσόστωση, καθώς και ότι αλλάζει την ακαδημαϊκή προσέγγιση για τη λειτουργία του και ότι, τέλος, η διαδικασία είναι απολύτως κατοχυρωμένη νομικά. Δεν απάντησε για την επιχειρούμενη απαξίωση των υποψηφίων από τον Πρόεδρο της Δ.Ε.πριν καν αρχίσει η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων, ούτε για τον διαφαινόμενο κίνδυνο ακύρωσης της όλης διαδικασίας και της αναστάτωσης που θα προκαλέσει στους φοιτητές.

Έτσι, το ΕΑΠ θα συνεχίσει να κλυδωνίζεται από άστοχες επιλογές, κακές διοικητικές πρακτικές και πάνω από όλα υποβάθμιση του κύρους του.

Είναι ανάγκη να διορθωθούν αυτές οι πολιτικές και διοικητικές ανορθογραφίες στο ΕΑΠ, να αντισταθούμε στην παρακμή των λειτουργιών του και στην πολιτική χειραγώγησης του Ιδρύματος.

Θεόδωρος Παπαθεοδώρου

 

Loading...
  • ideascentral

    europalso