Στο σχολείο θα μένει η τσάντα σε 1347 δημοτικά !

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔20/01/2015 - 13:53 | Author: Newsroom Ipaidia

Σε 1.347 δημοτικά οι μαθητές θα κάνουν τα μαθήματά τους στο σχολείο

Το είπε και το έκανε το υπουργείο Παιδείας, το οποίο κατάφερε να εντάξει από φέτος κιόλας, έστω και πιλοτικά, τη μελέτη στα δημοτικά σχολεία. Με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ανακοινώθηκε χθες, σε όλα τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία που εφαρμόζουν το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) θα προβλέπεται ολοκλήρωση των μαθητικών εργασιών και εμπέδωση των μαθημάτων εντός του διδακτικού ωραρίου. Πρόκειται για 1.347 σχολεία σε όλη την Ελλάδα τα οποία θα εφαρμόσουν την οδηγία στην υποχρεωτική ζώνη μαθημάτων που είναι μέχρι τις 2 το μεσημέρι από το Μάρτιο του 2015 έως και το τέλος της σχολικής χρονιάς, αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή και για τα μαθήματα της Γλώσσας, των Μαθηματικών όλων των σχολικών τάξεων ( Από Α έως Στ) καθώς και το μάθημα της Φυσικής για τις δυο τελευταίες τάξεις του δημοτικού (Ε’και Στ’).

Για τη μελέτη θα διατίθεται είτε μέρος της διδακτικής ώρας, είτε μία διδακτική ώρα καθημερινά και θα πραγματοποιείται από τον δάσκαλο της τάξης ή από άλλον εκπαιδευτικό ΠΕ 70. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας στόχος της ρύθμισης είναι η ολοκλήρωση στο σχολείο των εργασιών ώστε να απαλλάσσονται οι μαθητές από την «κατ΄ οίκον» εργασία και η αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας και διαρροής.

Ο υπουργός Παιδείας με την απόφαση που υπέγραψε στην ουσία υλοποιεί έστω και πιλοτικά μια από τις προτάσεις του στο ΕΣΥΠ. Όπως είχε γράψει το news.gr στα άμεσα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν από το Σεπτέμβριο του 2015 ήταν και η μελέτη στο σχολείο στα μαθήματα της γλώσσας, των μαθηματικών και της φυσικής που θα αναπτύσσεται και θα ολοκληρώνεται στο πλαίσιο της «διδακτικής περιόδου» από τον ίδιο τον διδάσκοντα καθώς και περιορισμός στο ελάχιστο και μόνο στα βασικά μαθήματα των εργασιών που ανατίθενται στους μαθητές για το σπίτι θα συντελέσουν στο να μένει η τσάντα στο σχολείο.

Ο υπουργός Παιδείας είχε δηλώσει για το πιο πάνω ότι «σε κάθε διδακτική ώρα θα υπάρχει κομμάτι προετοιμασίας για την επόμενη μέρα. Η μελέτη στο σχολείο στα μαθήματα γλώσσα, μαθηματικά και φυσική θα γίνεται εκεί. Αν για κάτι δευτερεύον υπάρξει μια υποχρέωση προς τον μαθητή ας γίνει, αλλά δε θα αφορά αυτό που λέμε μελέτη, αυτό που απασχολεί τα παιδιά το απόγευμα».

Να σημειώσουμε ότι στην έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής διαπιστώθηκε ότι ο φόρτος εργασιών ήταν μεγάλος για μαθήματα που περιλαμβάνει η απόφαση του Υπουργού για πιλοτική εφαρμογή της μελέτης στα σχολεία ΕΑΕΠ.

ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΦΟΡΤΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ε 774
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤ 668
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β 665
ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ 648
ΓΛΩΣΣΑ Ε 648
ΓΛΩΣΣΑ ΣΤ 629
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ 624

Σημ:.Η εκτίμηση της τάσης που καταγράφεται από τα αθροίσματα βασίστηκε στην παραδοχή ότι το δυνητικό ανώτατο αποτέλεσμα (σκορ) για κάθε διαβάθμιση της κλίμακας είναι: 1140 για το Πάρα πολύ, 855 για το Πολύ, 570 για το Λίγο και 285 για το Καθόλου.

Όσον αφορά τα μαθήματα όπου ο χρόνος δεν επαρκεί είχαμε τα ακόλουθα αποτελέσματα:

ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΣΟΣΤΟ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ε 87,37%
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β 77,19%
ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ 72,28%
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤ 60,35%
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ 60,35%
ΦΥΣΙΚΑ Ε 55,09%
ΦΥΣΙΚΑ ΣΤ 50,53%
ΓΛΩΣΣΑ Ε 50,53%
ΙΣΤΟΡΙΑ Ε 50,53%

Δράσεις κοινωνικού σχολείου στα πλαίσια της Φυσικής Αγωγής και της Μελέτης Περιβάλλοντος

Μία επιπλέον απόφαση έφτασε στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας, η οποία αφορά τις δράσεις του «Κοινωνικού Σχολείου». Σύμφωνα με αυτή, από το ωρολόγιο πρόγραμμα θα διατίθεται μία διδακτική ώρα από τη Γυμναστική (Φυσική Αγωγή) σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού για δράσεις του προγράμματος. Παράλληλα, για το Κοινωνικό Σχολείο διατίθεται μία διδακτική ώρα και από το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος στις τάξεις Α’-Δ’ Δημοτικού.

Καλόγηρος Βασίλειος news.gr, newsbeast.gr

Την πιλοτική ένταξη, από τη φετινή σχολική χρονιά, της μελέτης στο ωρολόγιο πρόγραμμα της υποχρεωτικής ζώνης των ολοήμερων δημοτικών σχολείων που εφαρμόζουν το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, αποφάσισε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Βέβαια, εάν αυτό εφαρμοστεί ή όχι θα κριθεί από τον επόμενο υπουργό Παιδείας.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται σε απόφαση που υπέγραψε χθες ο κ. Λοβέρδος, από τον Μάρτιο του 2015 και έως τη λήξη των μαθημάτων, για τη μελέτη θα διατεθεί είτε μία διδακτική ώρα καθημερινά είτε μέρος αυτής στα μαθήματα Γλώσσας και Μαθηματικών από την Α΄ έως τη Στ΄ τάξη, καθώς και στο μάθημα Φυσικής στην Ε΄ και τη Στ΄ τάξη. Η μελέτη πραγματοποιείται από τον δάσκαλο της τάξης ή από άλλον εκπαιδευτικό. Στόχος της ρύθμισης να απαλλάσσονται οι μαθητές από την «κατ΄ οίκον» εργασία, καθώς και να αντιμετωπιστεί η σχολική αποτυχία.

Παράλληλα, ο υπουργός αποφάσισε να διατεθεί μία διδακτική ώρα της Φυσικής Αγωγής για δράσεις του προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο» από την Α΄ έως την Στ΄ τάξη. Επίσης, για τις τάξεις Α΄ έως Δ΄ διατίθεται, για τις ίδιες δράσεις η μία διδακτική ώρα της Μελέτης Περιβάλλοντος.

Πηγή: Ημερησία

Loading...


  • europalso   ideascentral