Εάν επιλέξεις να συνεχίσεις την εκπαίδευσή σου ως απόφοιτος Λυκείου, υπάρχουν οι παρακάτω δυνατότητες.

Περιεχόμενα:

Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα
Θέλω να περάσω στο Πανεπιστήμιο
Δεν πέτυχα στις Πανελλαδικές. Τι κάνω;
Θέλω να πάω σε Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης
Θέλω να επιλέξω άλλες Σχολές
Θέλω να επιμορφωθώ σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης


Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα

Το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis,, ιδρύθηκε το 2015 ως ένα ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ) με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία και δωρεάν προσφορά στους φοιτητές, τους επαγγελματίες επιστήμονες και το ευρύτερο κοινό, διαδικτυακών μαθημάτων στο επίπεδο των καλύτερων διεθνών προτύπων.
opencourse
Μαθήματα προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, που διδάσκονται σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και τα οποία έχουν διαμορφωθεί ψηφιακά, ώστε να διατίθενται στο Διαδίκτυο, με ανοικτές άδειες χρήσης πνευματικών δικαιωμάτων Creative Commons (CC). Η ιστοσελίδα που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι:
Θέλω να περάσω στο Πανεπιστήμιο
Αν είσαι μαθητής Γενικού λυκείου ή ΕΠΑΛ για να περάσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση πρέπει να λάβεις μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Ειδικότερα για τα ΕΠΑΛ, υπάρχουν ξεχωριστές Πανελλαδικές εξετάσεις για την Ομάδα Α και την Ομάδα Β.
Οι Πανελλαδικές από το Γενικό Λύκειο ή την Ομάδα Β του ΕΠΑΛ οδηγούν σε οποιαδήποτε Τριτοβάθμια σχολή. Οι Πανελλαδικές από την Ομάδα Α οδηγούν μόνο στις Σχολές Υπαξιωματικών και σε συγκεκριμένα ΤΕΙ ανάλογα με τη ειδικότητα του μαθητή του ΕΠΑΛ.
prosvasi
Δεν πέτυχα στις Πανελλαδικές. Τι κάνω;
Τι σημαίνει η επιτυχία ή η αποτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις για τη μετέπειτα πορεία σταδιοδρομίας;
Στο παρελθόν, η κατάλληλη εκπαίδευση συχνά οδηγούσε σε μία ασφαλή θέση εργασίας. Αυτό δεν ισχύει σήμερα. Μπορούμε να κάνουμε βάσιμες υποθέσεις για μελλοντικές ευκαιρίες, αλλά θα υπάρχει πάντοτε αβεβαιότητα! Είναι σημαντικό να επιδιώκουμε τις σπουδές και το επάγγελμα που αντανακλούν καλύτερα το χαρακτήρα μας και τις τρέχουσες επαγγελματικές ευκαιρίες. H επιλογή της επαγγελματικής κατεύθυνσης κατά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί συγχρόνως πρόκληση και ευκαιρία. Οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν ένα σημαντικό σταθμό στη ζωή των εφήβων και νέων ατόμων, όμως δεν είναι η μοναδική ευκαιρία. Είναι η αρχή μιας προσπάθειας που ακόμα κι αν δεν αποδώσει όπως θα περιμένατε είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί ως μια πολύτιμη εμπειρία και να σας κινητοποιήσει για άλλες προσπάθειες. Να είστε θετικοί και να σκέφτεστε δημιουργικά το επαγγελματικό σας μέλλον!
Τι να επιλέξω για να έχω σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση;
Δεν υπάρχουν σωστές απαντήσεις και έτοιμες λύσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η επιλογή κατεύθυνσης σπουδών ή επαγγέλματος που θα κάνετε σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς εργασίας δεν εξασφαλίζει τη σταθερή και μόνιμη σταδιοδρομία. Μέχρι να ολοκληρώσετε τις σπουδές σε έναν τομέα που τώρα έχετε επιλέξει, μπορεί τα δεδομένα στην αγορά εργασίας να έχουν αλλάξει, νέα επαγγέλματα να έχουν εμφανιστεί και άλλα επαγγέλματα που είναι ίσως δημοφιλή σήμερα να μην έχουν πια ζήτηση. Γενικά, όμως, επαγγέλματα σε ζήτηση θα είναι εκείνα που δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν από την τεχνολογία ή τις αλλαγές στην οργάνωση της εργασίας, ενώ οι τεχνολογικές αλλαγές θα αυξήσουν τη ζήτηση εργαζομένων με προσόντα υψηλού και μεσαίου επιπέδου. Πριν επιλέξετε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σας συμβουλευτείτε την ενότητα Γνωρίζω την αγορά εργασίας.

Ποιο είναι το «μυστικό της επιτυχίας» για τους νέους ανθρώπους που σχεδιάζουν τώρα στη σταδιοδρομία τους;

Στη σημερινή κοινωνία της δια βίου μάθησης, είναι σημαντικό να αναπτύσσουμε πολύπλευρα την προσωπικότητά μας και να καλλιεργούμε δεξιότητες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε σε διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα και θα μας ανοίγουν νέες ευκαιρίες σε περιόδους ανεργίας και οικονομικής κρίσης. Η έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση είναι βασικό συστατικό για τη λήψη των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών αποφάσεων. Είναι σημαντικό να μάθετε να αναζητείτε, να αξιολογείτε, να επεξεργάζεστε και να ταξινομείτε πληροφορίες, καθώς και εναλλακτικές εκπαιδευτικές και επαγγελματικές διεξόδους που σχετίζονται τόσο με τις ανάγκες και προτιμήσεις μας, όσο και με τις προοπτικές της αγοράς εργασίας. Και δεν πρέπει να ξεχνάτε! Η επαγγελματική ανάπτυξη δεν είναι αποτέλεσμα μιας στιγμιαίας απόφασης. Η ανάπτυξη σταδιοδρομίας είναι μία δια βίου διαδικασία, που αρχίζει από τις δραστηριότητες της προσωπικής ζωής και εξελίσσεται μέσω των ποικίλων ρόλων και των δραστηριοτήτων, καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής.

Τι άλλες επιλογές υπάρχουν για τους μαθητές που δεν έγραψαν καλά στις πανελλαδικές εξετάσεις;
Επισκεφτείτε τον , την Ελληνική Εθνική Βάση Δεδομένων Εκπαιδευτικών Ευκαιριών του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για να βρείτε πληροφορίες για σπουδές στην Ελλάδα για όλα τα επίπεδα και όλους τους τύπους εκπαίδευσης (γενική, τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, αρχική ή συνεχιζόμενη κατάρτιση, εκπαίδευση ενηλίκων, εξ αποστάσεως εκπαίδευση κλπ.), ανάλογα με τα δικά σας ενδιαφέροντα.
Αν ενδιαφέρεστε για σπουδές στο εξωτερικό, επισκεφτείτε την Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή Πύλη Πληροφόρησης για τις Ευκαιρίες Μάθησης για να αναζητήσετε πληροφορίες για τις ευκαιρίες σπουδών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών και τη χώρα ή το πανεπιστήμιο που σας ενδιαφέρει και τις ξένες γλώσσες που γνωρίζετε.
Καταρτιστείτε! Η επαγγελματική κατάρτιση θα αποτελεί ολοένα και περισσότερο μια καλή εναλλακτική επιλογή και το βασικό μέσο για την αναβάθμιση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Ενημερωθείτε για τις δυνατότητες που προσφέρουν τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και άλλες σχολές στην ενότητα Σπουδές μετά το Λύκειο.
Πού μπορούν να απευθυνθούν οι μαθητές, οι νέοι και οι γονείς τους για δωρεάν βοήθεια σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό;
H επιλογή εκπαιδευτικής κατεύθυνσης και κατ’ επέκταση του επαγγέλματος, δεν θα πρέπει να είναι μια επιπόλαιη απόφαση βασισμένη σε τυχαία γεγονότα και συγκυρίες. Είναι σημαντικό να λαμβάνεται ύστερα από ώριμη σκέψη και με τη βοήθεια ειδικών Συμβούλων που μπορούν να βοηθήσουν να λάβετε τις σωστές για εσάς εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις, βασισμένες στα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες, τις δεξιότητες και το σύστημα των αξιών σας.
Τόσο για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου όσο και γενικά για συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού και σταδιοδρομίας, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα Σύμβουλο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε ένα από τα 79 δημόσια Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.) του Υπουργείου Παιδείας που λειτουργούν σε όλους τους νομούς της χώρας. Τα ΚΕΣΥΠ προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους μαθητές και νέους (μέχρι 25 ετών) καθώς και στους γονείς τους. Αναζητείστε το κοντινότερο ΚΕΣΥΠ στην περιοχή διαμονής σας μέσω της ή της ιστοσελίδας του της Διεύθυνσης ΣΕΠΕΔ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Πως μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς στην κρίσιμη αυτή στιγμή για το μέλλον των παιδιών τους;
Οι γονείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών επιλογών των παιδιών τους. Η συζήτηση με το παιδί και η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος εμπιστοσύνης και ελεύθερης έκφρασης είναι απαραίτητα στοιχεία για να το βοηθηθεί να κάνει την πλέον συνειδητή και κατάλληλη επιλογή για εκείνο. Το παιδί είναι σημαντικό να μάθει να εμπιστεύεται τον εαυτό του. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκείνο θα ζήσει τις συνέπειες των αποφάσεών του.
Τι βοήθεια προσφέρει ο ΕΟΠΠΕΠ σε μαθητές και νέους για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και το σχεδιασμό της σταδιοδρομίας;
Ο ΕΟΠΠΕΠ έχει δημιουργήσει τη που είναι ένα φιλικό διαδραστικό πόρταλ, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για εφήβους και νέους. Μέσω της Πύλης μπορείτε:
• να συμπληρώσετε δωρεάν ηλεκτρονικά και να πάρετε απαντήσεις σχετικά με τα ενδιαφέροντά σας, τις κλίσεις σας και να βοηθηθείτε στο να αποφασίσετε τι θα επιλέξετε.
• να δημιουργήσετε τον με τον οποίο μπορείτε να αναδείξετε τα ταλέντα σας και τα επιτεύγματά σας από τις σχολικές δραστηριότητες, αλλά και από τις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.
• να βρείτε πληροφορίες για την εκπαίδευση στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά και για διάφορα άλλα θέματα, που σχετίζονται με τη σταδιοδρομία.
• να επικοινωνήσετε, να απευθύνετε ερώτημα ή να κλείσετε το δικό σας ραντεβού με εξειδικευμένο Σύμβουλο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην περιοχή σας, στα .
Σύντομα θα μπορείτε να :
• παίζετε το γνωστό διαδικτυακό διαδραστικό παιχνίδι σταδιοδρομίας Real Game που βοηθά να αναπτύξετε δεξιότητες διαχείρισης σταδιοδρομίας και να προετοιμαστείτε για τη ζωή σας ως ενήλικες,
• να ενημερώνεστε για διάφορα επαγγέλματα και για τον κόσμο της αγοράς εργασίας μέσα από διαδραστικά βίντεο επαγγελμάτων.
Και μην ξεχνάτε! Για συστηματική ενημέρωση για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη σταδιοδρομία μπορείτε να επισκέπτεστε τακτικά τους Θεματικούς Καταλόγους ενημέρωσης της Διαδικτυακής Πύλης.
Θέλω να πάω σε Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ)
• Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) είναι φορείς που παρέχουν αρχική επαγγελματική κατάρτιση.
• Μπορείς να εγγραφείς σε ΙΕΚ αν είσαι απόφοιτος
    • Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ)
    • ΣΕΚ
    • ΙΕΚ
    • Τμήματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
• Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την εγγραφή και φοίτηση στα ΙΕΚ.
• Υπάρχουν τα Δημόσια ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΔΙΕΚ), το ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου Σχολής, τα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, τα ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού, το ΙΕΚ του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και πολλά ιδιωτικά ΙΕΚ, τα οποία αδειοδοτούνται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ποια είναι η διάρκεια των σπουδών στα ΙΕΚ;
  • Η φοίτηση στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)
    • έχει διάρκεια 5 εξάμηνα
      • 4 εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης (1200 ώρες)
      • 1 εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας (1050 ώρες)
    • μπορεί να αρχίζει κατά το χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο
Στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Δ.Ι.Ε.Κ.) η φοίτηση παρέχεται δωρεάν.
Ειδικότητες ΙΕΚ ανά Ομάδα Προσανατολισμού και Τομέα
Α. Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών
Τομέας Πληροφορικής
Τομέας Χημικών Εφαρμογών
Τομέας Ένδυσης και Υπόδησης
Τομέας Δομικών Έργων
Τομέας Μηχανολογίας
Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
Τεχνικός Χημικών Εργαστηρίων και Ποιοτικού Ελέγχου Υλικών.
Τεχνικός Τεχνολογίας Ενδύματος και Υποδήματος
− Σχεδιαστής Μόδας.
Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής
Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και
Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων
Τεχνικός Η/Υ
Τεχνικός Φαρμάκων, Καλλυντικών και Παρεμφερών
Προϊόντων.
Τεχνικός Εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλι−
ματισμού
Τεχνικός Αυτοματισμών
Τεχνικός Λογισμικού Η/Υ
Τεχνικός Μηχανοτρονικής
Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα/
Web designer −Developer/Video games).
Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών
Ενέργειας
Β. Ομάδα Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας
Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας
Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας
Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα
του Τουρισμού
Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα
των Μεταφορών
Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου − Φοροτεχνικού Γραφείου
Στέλεχος Χρηματοοικονομικών και Ασφαλιστικών
Εργασιών
Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα
του Αθλητισμού
Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα
του Πολιτισμού
Στέλεχος Εμπορίας, Διαφήμισης και Προώθησης
Προϊόντων (Μarketing)
Στέλεχος Στατιστικών Ερευνών και Δημοσκοπήσεων
Στέλεχος Κοστολόγησης
Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα
της Ναυτιλίας
Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα
της Υγείας
Στέλεχος Υπηρεσιών Εφοδιαστικής Αλυσίδας
(Logistics)
Στέλεχος Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας
Γραμματέας Ανώτερων και Ανώτατων Στελεχών
Γ. Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
Τομέας Γεωπονίας
Τομέας Διατροφής και Διαιτολογίας
Τομέας Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Αγροτικής Οικονομίας
Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας
Στέλεχος Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών
Τεχνικός Αγροτουρισμού
Τεχνικός Τεχνολογικών Εφαρμογών και Εγκαταστάσεων σε έργα τοπίου και Περιβάλλοντος
Δ. Ομάδα Προσανατολισμού Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών
Τομέας Καλλιτεχνικών Σπουδών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
Τέχνη φωτογραφίας
Τέχνη τοιχογραφίας
Μουσική τεχνολογία
Λογοτεχνική μετάφραση κειμένων και Διόρθωση,
Επιμέλεια κειμένων
Υποκριτική τέχνη θεάτρου − κινηματογράφου
Εφαρμοσμένες τέχνες χορού
Ζωγραφική τέχνη
Κεραμική τέχνη
Εικονοληψία
Τέχνη δημιουργικής γραφής
Τέχνη σεναριογραφίας
Μουσική − Τραγούδι
Μεταλλοτεχνία
Τέχνη ψηφιδωτού
Ηχοληψία
Τέχνη σκίτσου − Εικονογραφίας − Γραφικών
Τέχνη σκηνοθεσίας
Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων
Χαρακτική τέχνη
Εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση και Σχεδιασμός αντικειμένων
Χειριστής ηλεκτρονικής συνάρμοσης εικόνας
(monter)
Τεχνικός κινούμενης εικόνας − Ηλεκτρονικής Σχεδίασης Γραφήματος
Τέχνη σκηνογραφίας − ενδυματολογίας
Συντηρητές Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων
Ε. Ομάδα Προσανατολισμού Επαγγελμάτων Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
Δημοσιογραφίας, Συντακτών και Ρεπόρτερ
Αθλητική δημοσιογραφία
Ραδιοφωνικός παραγωγός
Οργανωτικός συντονιστής παραγωγής
Τηλεοπτικός παραγωγός
ΣΤ. Ομάδα Προσανατολισμού Επαγγελμάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία Υποδοχής – Υπηρεσία Ορόφων – Εμπορευματογνωσία)
Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής
Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef)
Ζ. Ομάδα Προσανατολισμού Υγείας και Πρόνοιας
Βοηθός Φυσικοθεραπείας
Βοηθός Ραδιολογίας και Ακτινολογίας
Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
Βοηθός Νοσηλευτικής Ογκολογικών παθήσεων
Βοηθός Φαρμακείου
Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων
Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας
Βοηθός Νοσηλευτικής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας
Βοηθός Νοσηλευτικής Μαιευτικής
Βοηθός Οδοντικής Τεχνολογίας
Βοηθός Νοσηλευτικής Τραυματολογίας
Βοηθός Νοσηλευτικής Ατόμων με Ειδικές παθήσεις
Βοηθός Εργοθεραπείας
Βοηθός Οπτικής και Οπτικομετρίας
Βοηθός Νοσηλευτικής Χειρουργείου
Διασώστης − Πλήρωμα ασθενοφόρου
Η. Ομάδα Προσανατολισμού Επιμέρους Τομέων και Επαγγελμάτων
Τεχνικός Αισθητικής τέχνης και Μακιγιάζ
Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών
Στέλεχος Υπηρεσιών Αερομεταφοράς
Τεχνικός Κομμωτικής τέχνης
Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών αυτοκινήτων και
μοτοσικλετών
Στέλεχος Θαλασσοθεραπείας /Λουτροθεραπείας
– spa
Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας − Καλλωπισμού
Νυχιών και Ονυχοπλαστικής
Επιμελητής Πτήσεων
Προπονητής Αθλημάτων
Τι τίτλο σπουδών αποκτώ μετά τη φοίτηση στα ΙΕΚ;
Ως απόφοιτος του ΙΕΚ μπορώ να λάβω
  • Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 4
  • Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης
  • Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ειδικότητας έπειτα από επιτυχή συμμετοχή στις Εξετάσεις Πιστοποίησης.


Για το ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου Σχολής δες .
Για τα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ μπορείς να πάρεις πληροφόρηση και .
Για τα ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού δες .
Για το ΙΕΚ του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δες .
Για το ΙΕΚ της Διπλαρείου σχολής δες .
Τι πρέπει να γνωρίζω για την Πιστοποίηση Επαγγελματικής Κατάρτισης Αποφοίτων ΙΕΚ;
Με την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και αφού έχεις αποκτήσει τη Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης μπορείς να συμμετέχεις σε εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης μπορείς να ενημερώνεσαι .

Τι επαγγελματικά δικαιώματα έχουν οι απόφοιτοι ΙΕΚ;

Η νομοθετική κατοχύρωση των διαφόρων επαγγελμάτων τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης αποτελεί αρμοδιότητα των υπουργείων που εποπτεύουν τα επαγγέλματα αυτά. Πληροφορίες για τα επαγγελματικά δικαιώματα διαφόρων ειδικοτήτων της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης μπορείς να βρείς . Επίσης από τα μπορεί να λάβεις συμπληρωματική πληροφόρηση, αφού για κάθε επάγγελμα, αναφέρουν ποιοι πτυχιούχοι μπορούν να τα ασκήσουν, ενώ επίσης παρέχουν πληροφορίες για τις συνθήκες και τις προοπτικές κάθε επαγγέλματος.
Θέλω να επιλέξω άλλες Σχολές
Εκτός από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ στα οποία μπορείς να εισαχθείς με τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, υπάρχουν και σχολές με ειδικό σύστημα εισαγωγής. Τέτοιες είναι:
  • Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
  • , & , όπως η(Κ.Σ.Ο.Τ.)
  • και στο site του
  • Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος: Στη σχολή εκπαιδεύονται «παραδοσιακοί» κρεοπώλες ή όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τη διαδικασία της σφαγής και επεξεργασίας του κρέατος και των προϊόντων του, δεδομένου ότι είναι απαραίτητη η βεβαίωση, αν κάποιος θέλει να εργαστεί σε καταστήματα επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας κρέατος και προϊόντων του ή να ανοίξει δικό του κρεοπωλείο. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.Η σχολή διαθέτει τα παρακάτω παραρτήματα όπου μπορείς να απευθυνθείς για περισσότερες πληροφορίες.
    • Αθήνα: Παιωνίου 25, Πλ. Βικτωρίας, 10440, τηλ. 210.82.22.518
    • Θεσσαλονίκη: Καρατάσου 1 & Χάψα, 54626, τηλ. 2310.521111, 2310551617
    • Λάρισα: 4o xλ. Εθνικής Οδού Λάρισας-Τρικάλων, εντός της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής, τηλ. 2410672700, 24106727702
  • Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: Εκεί σπουδάζεις την καλλιτεχνική μαρμαροτεχνία. Στη Σχολή γίνονται δεκτοί απόφοιτοι τουλάχιστον Γυμνασίου από όλη την Ελλάδα. Ο αριθμός των εισακτέων καθορίζεται ετησίως και περιλαμβάνει 10-15 σπουδαστές. Ως όριο ηλικίας των υποψηφίων καθορίζεται το 28ο έτος. Η φοίτηση είναι τριετής και τα διδασκόμενα μαθήματα είναι μαρμαρογλυπτική, αρχιτεκτονικό σχέδιο, γλυπτική (πηλός, γύψος), ζωγραφική (σχέδιο, χρώμα) και ιστορία τέχνης. Οι δύο πρώτοι στη βαθμολογία απόφοιτοι κάθε χρονιάς εισάγονται χωρίς εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Βρες περισσότερες πληροφορίες και .
Προϋποθέσεις εισαγωγής
Για την εισαγωγή στις παραπάνω σχολές τίθενται συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις από κάθε Σχολή, στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνονται ειδικές εξετάσεις, ψυχοτεχνικές-υγειονομικές εξετάσεις ή αθλητικές δοκιμασίες. Εξαίρεση αποτελεί το Ε.Α.Π., όπου η εισαγωγή γίνεται ύστερα από αίτηση με προτεραιότητα σύμφωνα με ηλικιακά και άλλα κριτήρια, χωρίς ειδικές εξετάσεις,και οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού όπου η εισαγωγή γίνεται είτε με τις πανελλαδικές εξετάσεις, είτε με το απολυτήριο ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ.
Προοπτικές
  • Συνέχιση σπουδών, ανάλογα με τη Σχολή αποφοίτησης (π.χ. το Ε.Α.Π. προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και προγράμματα διδακτορικών σπουδών. Επίσης, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Η Σχολή Πυροσβεστών παρέχει προγράμματα επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης.
  • Ένταξη στην αγορά εργασίας
    • Επιχειρηματικότητα
    • Έναρξη επιτηδεύματος ως ελεύθερος επαγγελματίας
    • Υπαλληλική σχέση
Πληροφορίες

Αναζήτησε πληροφορίες για σπουδές στην Ελλάδα για όλα τα επίπεδα και όλους τους τύπους εκπαίδευσης, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σου, στην Εθνική Βάση Δεδομένων Εκπαιδευτικών Ευκαιριών .
Θέλω να επιμορφωθώ σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης
Για θέματα επιμόρφωσης μπορείς να απευθυνθείς στα Κέντρα που έχουν αναλάβει οι Δήμοι. Μέσα από τα παραπάνω κέντρα οι Δήμοι προσφέρουν στους δημότες τους εύστοχα, έγκυρα, υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικά προγράμματα.
Μερικά από τα πεδία που καλύπτουν είναι:
• Οικονομικός Εγγραμματισμός
• Επιχειρηματικότητα
• Πράσινη Ανάπτυξη/Περιβάλλον
• Νέες Τεχνολογίες
• Ξένες Γλώσσες
• Κοινωνικές Δεξιότητες και Δράσεις
• Ειδικά Προγράμματα Ευάλωτων Ομάδων
• Συμβουλευτική Οικογένειας
• Πολιτισμός και Δράση
• Προγράμματα 55+ και άλλα προγράμματα
Για πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα που υλοποιούνται στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης δες και .
Ψάξε για φορείς Δια Βίου Μάθησης , έχοντας υπόψη ότι στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης ανήκουν και τα πρώην ΚΕΚ.
Περισσότερες συμβουλές .