Σε ανακοίνωσή της η ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως « Οι φοιτητές και οι διαμαρτύρονται ενάντια στο νόμο «Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» και ζητούν το αυτονόητο – να επαναλειτουργήσουν τα πανεπιστήμια με ασφάλεια». Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο νόμος «Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη», ο πρώτος στα ευρωπαϊκά χρονικά παρόμοιας συνεργασίας μεταξύ υπουργείων Παιδείας και Δημόσιας Τάξης, άρχισε να «εφαρμόζεται» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα σε ειρηνική διαμαρτυρία των φοιτητικών συλλόγων και αφού ο πρύτανης κάλεσε την κυβέρνηση να επέμβει, κάνοντας λόγο για παρεμπόδιση της διδασκαλίας (με τα ιδρύματα κλειστά εδώ και ένα χρόνο λόγω κορονοϊού).

Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με το μόνο τρόπο που γνωρίζει: ΜΑΤ, κλούβες, χημικά, προσαγωγές, άγριοι ξυλοδαρμοί φοιτητών και πανεπιστημιακών. Οι εικόνες και τα βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο: αστυνομικοί επιτίθενται με υπέρμετρη βία, ενώ δε διστάζουν να ψεκάσουν και να σύρουν στο έδαφος ημίγυμνο και ήδη ακινητοποιημένο διαδηλωτή.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες διαμαρτύρονται ενάντια στο νόμο «Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» και ζητούν το αυτονόητο – να επαναλειτουργήσουν τα πανεπιστήμια με ασφάλεια. Η απόφαση της κυβέρνησης να τα κρατά κλειστά εδώ και ένα χρόνο είναι απαράδεκτη, ιδιαίτερα για τα τμήματα και τις σχολές με εργαστήρια και κλινικές. Λύσεις υπάρχουν, όμως απαιτούν κόπο και σχέδιο που η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας στερούνται.

§ Να αποχωρήσουν άμεσα οι δυνάμεις των ΜΑΤ από τους χώρους του πανεπιστημίου και να αφεθούν ελεύθεροι οι φοιτητές που κρατούνται, μεταξύ αυτών και ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

§ Να αναζητηθούν και να τιμωρηθούν οι αστυνομικοί – βασανιστές.

§ Να εξαγγείλει -επιτέλους- η κυβέρνηση το σχέδιό της για την υγειονομικά ασφαλή επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων.