Ρέθυμνο: Μέντορες του επαγγελματικού στίβου για να βοηθήσουν μαθητές του νησιού

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔06/10/2018 - 11:38 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

«Οι Μέντορες», στηρίζουν τους μαθητές στην αναζήτηση ολοκληρωμένης πληροφόρησης για την επιλογή επαγγέλματος.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα σχολικού προσανατολισμού που αποφάσισε να υλοποιήσει η Περιφέρειας Κρήτης, σε 50 σχολεία του νησιού, εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Κορυφαίοι εκπρόσωποι κάθε επαγγέλματος, θα βοηθήσουν, θα στηρίξουν και θα ενημερώσουν τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων, με στόχο τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Οι Μέντορες, άνθρωποι με μεγάλη επιτυχία στον επαγγελματικό τους τομέα, είτε πρόκειται για καθηγητές πανεπιστημίων με διεθνή παρουσία και προβολή, είτε πρόκειται για επαγγελματίες που υπηρετούν τον τουρισμό, την γεωργία ή οποιοδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας θα μεταφέρουν την εμπειρία για το επάγγελμά τους στους μαθητές των σχολείων.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά από την Κρήτη και συνεχίζεται στο νησί με μεγαλύτερη ένταση και συμμετοχή μετά και την υπογραφή του, από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη ο οποίος μίλησε για μία προσπάθεια ώστε οι μαθητές και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης να έχουν κρίσιμη πληροφόρηση. «Σε 50 σχολεία του νησιού μας θα δοθούν από εξειδικευμένα στελέχη οι προτεραιότητες που πρέπει να έχουν τα παιδιά μας στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Το πρόγραμμα μπορεί σύμφωνα με τα στελέχη της εκπαίδευσης που συνδράμουν για την πραγματοποίηση του, να εξελιχθεί πολύ θετικά. «Αξιοποιεί ανθρώπους με υψηλό κύρος στη δουλειά τους, οι οποίοι προέρχονται απ' όλο τον κόσμο. Έρχονται σε επαφή μαζί τους τα παιδιά και αναλύουν και συζητούν τα μυστικά του επαγγέλματος τους», ανέφερε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκαπίδευσης Γιώργος Τερζάκης επισημαίνοντας παράλληλα πως: «Η συγκεκριμένη δράση εστιάζει στο σπουδαιότερο κομμάτι του επαγγελματικού προσανατολισμού που λείπει από την παραδοσιακή διαδικασία της εκπαίδευσης».

Το πρόγραμμα βασίζεται σε ομαδικές συνεδρίες σε επίπεδο τάξης, όπου, μέσω της "ιντερνετικής" πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί και χρησιμοποιείται από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση TTP, οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν πεδία ενδιαφερόντων (για παράδειγμα, Φυσική, Aρχιτεκτονική, Tουρισμός κ.λπ.) και ανάλογα με το πεδίο να επιλέξουν και τον αντίστοιχο «μέντορα» που θα εκπροσωπήσει τον κλάδο. Επιπλέον, πριν από κάθε συνεδρία δημιουργούν την ατζέντα της συζήτησης, θέτοντάς του τις ερωτήσεις τους με βάση τα ενδιαφέροντά τους. Κατά τη διάρκεια της online video συνεδρίας της πλατφόρμας, ο «μέντορας» παρουσιάζει τον εαυτό του, την ακαδημαϊκή και επαγγελματική του πορεία, απαντάει στις ερωτήσεις που έχουν θέσει οι μαθητές εκ των προτέρων αλλά και σε αυτές που θέτουν εκείνη τη στιγμή. Ταυτόχρονα, η συνεδρία καταγράφεται σε βίντεο και με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια «βιντεο-βιβλιοθήκη» για κάθε σχολείο ξεχωριστά. Η ύπαρξη της βιβλιοθήκης αυτής δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να ξαναδούν οποιαδήποτε στιγμή θελήσουν τις συνεδρίες τους.

Το πρόγραμμα αφορά κυρίως απομακρυσμένες σχολικές μονάδες σε επίπεδο Κρήτης, είπε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Παρασύρης ο οποίος χαρακτήρισε το πρόγραμμα πολύ σημαντικό υπογραμμίζοντας πως «η επαφή των μαθητών και μαθητριών με μέντορες, ανθρώπους που έχουν καταξιωθεί στον χώρο τους και τα παιδιά, πέρα από τις πληροφορίες που έχουν από τον κοινωνικό περίγυρο για τα επαγγελματικά τους βήματα, θα έχουν μια σημαντική επαφή με ειδικούς που θα τους δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για όσα θέλουν να κάνουν στο μέλλον».

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso