ΠΟΣΕΕΠΕΑ προς τους Σχολικούς Νοσηλευτές ΠΕ25: «Μέτρα προφύλαξης για τον κορωνοϊό»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔10/03/2020 - 10:27 | Author: Newsroom Ipaidia

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ απέστειλε επιστολή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ εκφράζοντας την ανησυχία της για τη ραγδαία εξέλιξη στον εντοπισμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας και απαιτεί να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατευθούν μαθητές, εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ ΕΒΠ με αναπηρία και χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με αναστολές λειτουργιών και διαδικασιών.

ΠΟΣΕΕΠΕΑ

Με την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19 καταδεικνύεται ο ουσιαστικός ρόλος των σχολικών νοσηλευτών στα σχολεία της χώρας,καθώς απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή στην τήρηση κανόνων υγιεινής και αυτοπροστασίας.

 

 

Ο σχολικός νοσηλευτής μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο μέσα στο σχολείο γενικά και ειδικάσε θέματα που αφορούν την προάσπιση της υγείας των μαθητών αλλά και όλου του προσωπικού των σχολείων σε θέματα όπως: ο έλεγχος τήρησης κανόνων υγιεινής, η αξιολόγηση της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, η ενημέρωση και πληροφόρηση των γονέων και του εκπαιδευτικού προσωπικού σχετικά με κάθε νέα πληροφορία που αφορά την προστασία από τον κορωνοϊό στο σχολείο και την κοινότητα, η απομόνωση και διαχείριση πιθανών κρουσμάτων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού στο σχολείο, η διαμόρφωση πλάνων επείγουσας αντιμετώπισης και προστασίας του σχολείου από πιθανά κρούσματα του κορωνοϊού.

 

 

Αναλυτικάθα πρέπει να γίνεται:

 

 

-Έλεγχος εάν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής σε μαθητές και προσωπικό.

 

 

Α) Είναι ενημερωμένοι οι μαθητές και το προσωπικό για τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούν; (Δείτε την πρόσφατη εγκύκλιο εδώ)

 

 

Β) Υπάρχουν αναρτημένες αφίσες στο σχολείο που να δείχνουν αναλυτικά τα μέτρα πρόληψης; Έγκυρα Έντυπα ενημέρωσης για τον κορωνοϊό με πρόσβαση για τον καθένα;

Γ) Υπάρχει σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης σε κάθε τουαλέτα; Τα κατάλληλα αντισηπτικά για τα χέρια και για τις επιφάνειες σε κάθε τάξη; Ποδοκίνητοι κάδοι στις τουαλέτες στα γραφεία και σε κοινόχρηστους χώρους;

 

 

Δ) Έχει οριστεί ο χώρος υποδοχής πιθανών κρουσμάτων για την πιθανή απομόνωση και αντιμετώπιση αυτών;

 

 

E) Γίνεται ενημέρωση και έλεγχος ώστε το προσωπικό καθαριότητας να τηρεί τους κανόνες καθαριότητας και υγιεινής του σχολείου με βάση τις τελευταίες πληροφορίες που λήφθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ;

 

 

-Συνεχής έλεγχος και αξιολόγηση της υγείας των μαθητών

 

 

Α) Είμαστε σε ετοιμότητα ώστε εάν παρουσιαστεί παιδί με συμπτώματα βήχα, πυρετού ή δύσπνοιας να τεθεί σε χώρο απομόνωσης, να ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ ώστε να ληφθούν οδηγίες για αποφυγή και περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

 

 

Β) Είναι ενήμεροι οι εκπαιδευτικοί για τα συμπτώματα του κορωνοϊού και σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να παραπέμπουν στο σχολικό νοσηλευτή τους μαθητές; Με ποια συμπτώματα οι μαθητές παραμένουν ή όχι στο σχολείο;

 

 

Γ) Γνωρίζουμε τα τηλέφωνα του ΕΟΔΥ; (1135 και 210 5212000, 5212054)

 

 

– Πληροφόρηση γονέων σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης

 

 

Με βάση τις οδηγίες και την εγκύκλιο που έχει σταλεί από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στις σχολικές μονάδες, μπορούν να ενημερωθούν και οι γονείς με την διασφάλιση ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και προφύλαξης από το σχολείο. Οι γονείς ενημερώνονται έγκαιρα για τις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να επιστρέψουν τα παιδιά στο σπίτι, ώστε να γνωρίζουν και να συνεργάζονται άμεσα όταν και εάν παραστεί ανάγκη.

 

– Επικοινωνία με Δήμο και σχολικές επιτροπές για τη δυνατότητα απολύμανσης του σχολείου εάν υπάρξει ανάγκη

 

 

-Έλεγχος και διασφάλιση των κατάλληλων υλικών καθαριότητας για το πλύσιμο των χεριών, την απολύμανση επιφανειών και άλλου υλικού που χρησιμοποιείται στο σχολείο (υπολογιστές, χερούλια, πόμολα, βρύσες, παιχνίδια, στρώματα, μπάλες, κλπ) Υπάρχουν έντυπα ενημέρωσης από ΕΟΔΥ.

 

 

– Ενημέρωση για τήρηση των κανόνων υγιεινής και σε οδηγούς λεωφορείων που μεταφέρουν τα παιδιά και στους συνοδούς τους.

 

 

Η τήρηση τωνμέτρων προστασίας για τη διασπορά του κορωνοϊού αφορά τη συνολική συνεργασία διευθυντή- εκπαιδευτικού προσωπικού, ΕΕΠ, ΕΒΠ -μαθητών. Ο έλεγχος και η αξιολόγηση τήρησης αυτών των μέτρων γίνεται από το σχολικό νοσηλευτή, εάν υπάρχει στη σχολική μονάδα, καθώς και η διαχείριση της αντιμετώπισης κάποιου κρούσματος.

Η διασφάλιση της καλής συνεργασίας με τον διευθυντή, το προσωπικό είναι απαραίτητη και για την διαμόρφωση ενός πλάνου επείγουσας αντιμετώπισης σε περίπτωση πιθανού κρούσματος.

Η διαμόρφωση μιας ομάδας ελέγχου, αξιολόγησης και αντιμετώπισης θα βοηθούσε επίσης σε περίπτωση ανάγκης.

Τα τηλέφωνα των γονέων όλων των παιδιώνείναι απαραίτητο να υπάρχουν ώστε να γίνεται άμεση επικοινωνία, καθώς και των οδηγών και συνοδών των λεωφορείων μεταφοράς των παιδιών.

Ενημερωνόμαστε καθημερινά ώστε να γνωρίζουμε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα ή την πόλη που διαμένουμε και τα μέτρα που ανακοινώνονται από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ ( https://eody.gov.gr/ ).

Υποστηρίζουμε μαθητές και προσωπικό ώστε να αποφεύγεται ο πανικός και οι υπερβολές στην χρήση και τήρηση των κανόνων υγιεινής.

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: