Πολλά σχολεία κλειστά στις 30/10 – Δείτε γιατί

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔04/10/2017 - 16:13 | Author: Newsroom Ipaidia

Υπό κατάληψη τελούν ορισμένα σχολεία στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Κατάληψη κάνουν οι μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, μπροστά από το Μέγαρο Μουσικής, διαμαρτυρόμενοι για το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν, καθώς τα μαθήματα γίνονται σε κοντέινερ.

Σε βρίσκονται και οι μαθητές στο 14ο Γυμνάσιο και Λύκειο στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλή Σοφούλη και Γεωργίου Παπανδρέου. Οι μαθητές του 14ου Γυμνασίου Λυκείου, έχουν αναρτήσει σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, πληροφορίες και απαντήσεις στα αιτήματα των μαθητών για την κατάληψη. Μεταξύ άλλων η κατάληψη πραγματοποιείται για συμπαράσταση στο 5ο ιστορικό Λύκειο. Άλλα ζητήματα που έχουν θέσει οι μαθητές είναι τα κάγκελα στο 3ο όροφο, έλλειψη τεχνικής υποδομής προτζέκτορες , Η/Υ, ράμπα ΑΜΕΑ προς την αυλή. Δεν υπάρχει προγραμματισμός για ημερίδες ,εκδρομές κ. α. Μέχρι αυτή την ώρα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τελούν υπό κατάληψη επίσης, το 12ο Γενικό Λύκειο Τριανδρίας με αιτήματα για την κάλυψη υλικοτεχνικής υποδομής, και το 2ο Γενικό Λύκειο Μίκρας με κύριο αίτημα τη διευθέτηση μεταφοράς κάποιων μαθητών από και προς το σχολείο. Αυτή την ώρα συνεδριάζει το 15μελές του 12ου ΕΠΑΛ, στην οδό Μοναστηρίου για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει ή όχι την κατάληψη. Βασικά αιτήματα των μαθητών του 12ου ΕΠΑΛ είναι η δημιουργία κάποιων ολιγομελών τμημάτων και η άμεση κάλυψη με βιβλία ειδικοτήτων.

Στις 30/10 ανακοινώθηκε από το Συντονιστικό Μαθητών

Δείτε το πλαίσιο διεκδικήσεων:

  1.     Να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα/τομέας στα ΕΠΑΛ. Κανένας μαθητής στο δρόμο.
  2.     Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να λειτουργούν τα σχολεία μας κανονικά. Κανένα σχολείο χωρίς θέρμανση! Αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε όλα τα σχολεία (προνόμιο που έχουν οι εφοπλιστές, αλλά όχι τα σχολεία!).
  3.     Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη λειτουργία των σχολείων μας.
  4.     Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που κάνει χειρότερο το σχολείο μας.
  5.     Άμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία με μόνιμους διορισμούς. Βιβλία σε όλα τα σχολεία. Να μην πληρώνουμε για τα ξενόγλωσσα βιβλία.
  6.     Να ξεκινήσει τώρα σε όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια η Ενισχυτική Διδασκαλία και η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη.
  7.     Δωρεάν ασφαλή μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της ημέρας. Ένα δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές.
  8.     Να μη μας στοιβάζουν στις τάξεις. 20 μαθητές/τμήμα για να μπορεί να γίνεται μάθημα.
  9.     Τώρα έκτακτο κονδύλι για τις σχολικές εκδρομές μας. Να μπορούν όλοι οι μαθητές να συμμετέχουν χωρίς να αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη.
  10.     Δωρεάν είσοδος των μαθητών στα ΜΜΜ, σε κινηματογράφους και θέατρα.
  11.     Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε.
  12.     Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστεί η ουσιαστική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Προληπτική καταστολή των κινητοποιήσεων μαθητών από ΔΙΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Έγγραφο της ΕΛΜΕ

Καταγγέλλουμε το απαράδεκτο έγγραφο, που απέστειλε ο ΔΙΔΕ Πειραιά κ. Ν. Μουμούρης στις 27/09/2017 στα σχολεία, το οποίο καλεί τους διευθυντές να “ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες σύμφωνα με τη νομοθεσία” σε περίπτωση κατάληψης της σχολικής μονάδας!

Ο ΔΙΔΕ Πειραιά ξέρει καλά ότι η απαράδεκτη νομοθεσία που επικαλείται προβλέπει εισαγγελείς και 15άρηδες να σέρνονται στα δικαστήρια. Ξέρει όμως και ότι υπηρετεί μια αντιεκπαιδευτική πολιτική που κόβει τμήματα στα ΕΠΑΛ, κόβει ξενόγλωσσα τμήματα, πιέζει για 27άρια τμήματα, εισηγείται το νέο λύκειο λαιμητόμο για τους μαθητές κοκ. Και προσπαθεί να προλάβει δικαιολογημένες αντιδράσεις με τη γνωστή μέθοδο που ακολουθούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις – και μάλιστα με μεγαλύτερο ζήλο. Εκφοβισμός του μαθητικού κινήματος, αυταρχισμός και καταστολή!

– Καλούμε σε άμεση απόσυρση του απαράδεκτου εγγράφου του ΔΙΔΕ με θέμα “καταλήψεις σχολικών μονάδων”!

– κάτω τα χέρια από το μαθητικό κίνημα και τις μαθητικές αντιδράσεις!

– Κανένα τμήμα κομμένο, μαζικοί αγώνες για την ικανοποίηση των αιτημάτων του εκπαιδευτικού, μαθητικού και λαϊκού κινήματος!

Loading...
 • europalso   ideascentral