Πολιτιστικό Κέντρο Γ. Σκαρίμπα: Δωρεάν ψηφιακό υλικό για τα σχολεία

Πολιτιστικό Κέντρο Γ. Σκαρίμπα: Δωρεάν ψηφιακό υλικό για τα σχολεία

Σημαντικές πρωτοβουλίες με ευρύτερη σημασία από το Μουσείο-Πολιτιστικό Κέντρο Γ. Σκαρίμπα. Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας COVID-19, το Μουσείο-Πολιτιστικό Κέντρο Γ. Σκαρίμπα στη Χαλκίδα, προχωρά σε δραστηριότητες με ευρύτερη σημασία.

1. Είναι ήδη στον «αέρα» μέσω του ιστοτόπου του Συλλόγου (https://skarimpas.gr/) ψηφιακή έκθεση των Καραγκιοζοφιγούρων του Γ. Σκαρίμπα που φυλάσσονται στο Μουσείο του. Η σημασία του Καραγκιόζη ως στοιχείου του λαϊκού μας πολιτισμού είναι γνωστή. Η καλλιτεχνική και πολιτιστική-ιστορική σημασία των Καραγκιοζοφιγούρων τεκμηριώνεται και από τη «ζήτησή» τους σε μεγάλες πολιτιστικές εκθέσεις της χώρας μας (έχουν παρουσιαστεί για μεγάλα διαστήματα στην Βουλή, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα κ.α.). Καθώς η πανδημία COVID-19 έχει μεγιστοποιήσει τις δυσκολίες για την «ζωντανή» γνωριμία του κοινού με τις Καραγκιοζοφιγούρες, η ψηφιακή έκθεσή τους θα διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους. Η ψηφιακή έκθεση γίνεται με τα φωτογραφικά αντίγραφα των Καραγκιοζοφιγούρων, τα οποία δημιουργήθηκαν στο μέγεθος των πρωτοτύπων.

2. Είναι διαθέσιμο δωρεάν στα σχολεία της χώρας και άλλες πιθανόν εκπαιδευτικές δομές, έτοιμο εκπαιδευτικό υλικό για τον Γ. Σκαρίμπα και το έργο του, το οποίο έχει παραχθεί επιτούτου από τον Μουσείο-Πολιτιστικό Κέντρο Γ. Σκαρίμπα. Το σχετικό υλικό, που είναι προσαρμοσμένο για μικρούς (Δημοτικού) και μεγαλύτερους μαθητές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ εύκολα από τους εκπαιδευτικούς, τόσο στην πραγματική όσο και σε εικονική τάξη, καθώς και σαν «ασκησιολόγιο» και «εργασίες» για το σπίτι. Το εκπαιδευτικό υλικό (οι μήτρες του) διατίθεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή, κατόπιν σχετικής επικοινωνίας των ενδιαφερομένων με το Μουσείο Γ. Σκαρίμπα ([email protected]).

Σημειώνεται εδώ ότι η δημιουργία των ψηφιακών αντιγράφων των Καραγκιοζοφιγούρων του Γ. Σκαρίμπα, το εκπαιδευτικό υλικό, ο ιστότοπος καθώς και σειρά εξοπλισμών του Μουσείου Γ. Σκαρίμπα, χρηματοδοτήθηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων, γεγονός που επίσης σηματοδοτεί την ευρύτερη σημασία των σχετικών δραστηριοτήτων.

3. Την οργάνωση του 2ου Συνεδρίου για τον Σκαρίμπα θα επιδιώξει το Μουσείο-Πολιτιστικό Κέντρο Γ. Σκαρίμπα για το 2024 οπότε και συμπληρώνονται 40 χρόνια από το θάνατο του λογοτέχνη. Το σχετικό πλάνο προβλέπει τη δημιουργία εντός του 2021 μιας συνεργασίας ενδιαφερόμενων φορέων και επιστημόνων-ερευνητών προκειμένου να διαμορφωθούν οι γενικοί στόχοι του Συνεδρίου και να επιλεγεί η Οργανωτική Επιτροπή που θα αναλάβει την υλοποίησή του.

4. Τέλος το ετήσιο φιλολογικό μνημόσυνο του λογοτέχνη για το 2021 θα οργανωθεί με θέμα την ιστορία που έχει συγγράψει με τίτλο «Το ‘21 και η Αλήθεια», με ομιλητές και παρουσιαστές γνωστούς διανοούμενους και καλλιτέχνες, ενώ λόγω COVID-19 ο αρχικός προγραμματισμός για το Φεβρουάριο του 2021 ίσως χρειαστεί να μεταβληθεί.

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !