ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

«Πλαφόν» στις λογοθεραπείες

«Πλαφόν» 15 συνεδριών τον μήνα και αμοιβής 15 ευρώ ανά συνεδρία ορίζει ο ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους που κάνουν λογοθεραπεία.

Το όριο στις συνεδρίες λογοθεραπειών που θέτει ο ΕΟΠΥΥ θα αναγκάσει γονείς, που δεν έχουν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα, να αφήσουν τα παιδιά τους υποθεραπευμένα

Η απόδοση της δαπάνης γίνεται εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ειδικό γιατρό και αφού ο ασφαλισμένος έχει πληρώσει και λάβει τη σχετική απόδειξη από τον λογοθεραπευτή. Ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει ούτε ευρώ επιπλέον, ακόμη και αν η γνωμάτευση αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες συνεδρίες.

Η ύπαρξη ανώτατου ορίου φέρνει σε δύσκολη θέση πολλούς γονείς. Το κόστος μίας θεραπείας στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να φτάσει και τα 50 ευρώ. Οσοι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν περισσότερα χρήματα, αφήνουν τα παιδιά τους υποθεραπευμένα. Χωρίς επαρκή θεραπεία μένουν και ενήλικοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξαιτίας σοβαρού τραυματισμού, άνοιας ή νόσου Πάρκινσον.

Η ανάγκη λογοθεραπείας έχει αναγνωριστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στη Γαλλία η αποζημίωση ορίζεται από το ασφαλιστικό ταμείο με βάση το είδος και τη βαρύτητα του προβλήματος.

«Το 3% του παιδικού πληθυσμού εκτιμάται ότι θα χρειαστεί σε κάποια περίοδο της ζωής του ειδική θεραπεία», εξηγεί στο «Εθνος» η παθολόγος λόγου Ειρήνη Κιάμου. «Τα τελευταία χρόνια», σημειώνει, «υπάρχει αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών και λόγω της επιβίωσης πρόωρων βρεφών, τα οποία αποτελούν πληθυσμό υψηλού κινδύνου».

Σε αυξημένη ζήτηση οδηγεί και ο μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν στη χώρα μας. Ανθρωποι με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις έχουν συχνά ανάγκη λογοθεραπείας.

Στην πρόσφατη εγκύκλιο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου αναφέρεται ότι, για να αποδοθεί η δαπάνη στους ασφαλισμένους, πρέπει να προσκομιστούν τα εξής δικαιολογητικά:

Ιατρική γνωμάτευση από παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, νευρολόγο και αναπτυξιολόγο ή παιδίατρο και ορθοπεδικό, όταν δεν υπάρχουν οι προηγούμενες ειδικότητες. Η ισχύς της γνωμάτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος, ανανεώνεται μετά τη λήξη της και σφραγίζεται από τον ελεγκτή γιατρό.

Προσκομίζεται, επίσης, νόμιμη απόδειξη παροχής υπηρεσιών των θεραπευτών, επικυρωμένο αντίγραφο τίτλου σπουδών των λογοθεραπευτών – λογοπεδικών και υπεύθυνη δήλωση του άμεσα ασφαλισμένου ότι το παιδί δεν λαμβάνει ειδική αγωγή από ειδικά εκπαιδευτήρια.

Νομοθεσία
Κενά για τις άδειες των λογοθεραπευτών

Νομοθετικό κενό υπάρχει την τελευταία δεκαετία στο θέμα των αδειών άσκησης του επαγγέλματος των λογοθεραπευτών.

Για να εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα απαιτείται γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Η γνωμοδότηση εκδόθηκε έπειτα από δέκα χρόνια, τον Μάιο του 2012, αλλά στάλθηκε από το υπουργείο Υγείας πίσω στο ΚΕΣΥ προκειμένου να υπάρξει νέα! Το χάος αυτό περιγράφει ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων – Λογοθεραπευτών Ελλάδας, σημειώνοντας ότι οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν να αποδίδουν δαπάνες λογοθεραπείας σε οποιονδήποτε δηλώνει λογοθεραπευτής… Οι λογοθεραπευτές σημειώνουν ότι το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη σχετικά με την άδεια άσκησης επαγγέλματος, καθώς δεν έχει στη διάθεσή του το προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Υγείας. Οι υπεύθυνοι τονίζουν ότι -με αυτό το δεδομένο- οι ΔΟΥ δεν ζητούν αναγνωρισμένο πτυχίο σε όσους κάνουν έναρξη επαγγέλματος και πρακτικά ο καθένας μπορεί να δηλώσει «λογοθεραπευτής».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ