«Παράνομη η εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας για τις υπηρεσιακές μεταβολές εν μέσω καλοκαιριού»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔07/08/2020 - 20:35 | Author: Newsroom Ipaidia

Το Υπουργείο Παιδείας έστειλε μέσα στο κατακαλόκαιρο με την υπογραφή της Γ.Γραμματέως Γκίκα την εγκύκλιο 102027/ΓΔ5-30/7/2020 που καλεί τις Διευθύνσεις και τα ΠΥΣΔΕ να ολοκληρώσουν παράνομα όλες τις υπηρεσιακές τους μεταβολές, δηλαδή αποσπάσεις, τοποθετήσεις, υπαραριθμίες, καθορισμό λειτουργικότητας, συμπληρώσεις ωραρίων, μετακινήσεις κλπ στο διάστημα από 1- 14 Αυγούστου! Το Υπ. Παιδείας και η Γ. Γραμματέας του Υπ. Παιδείας γνωρίζουν καλά πως:

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Ε΄ΕΛΜΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 αυτή την περίοδο όλοι οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε νόμιμη άδεια, τα υπηρεσιακά συμβούλια δεν μπορούν να λειτουργήσουν, οι Δ/νσεις υπολειτουργούν. Υποχρεώνουν συναδέλφους διοικητικούς υπαλλήλους να δουλεύουν υπερωριακά και να επωμίζονται τεράστιο όγκο δουλειάς εν μέσω καλοκαιριού και αδειών.

 δεν αποτυπώνονται στην παρούσα φάση οι ανάγκες για τη λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο, εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αποσπάσεις, οι άδειες, αλλά και η κατανομή του συνόλου του μαθητικού δυναμικού των σχολείων (εγγραφές, μετεγγραφές, ολιγομελή τμήματα ΓΕΛ ΕΠΑΛ, επιλογή κατευθύνσεων, μαθητές εαε/κλπ).

 η εγκύκλιος είναι παράνομη, γιατί το ΠΔ 50/96 όπως αντικαταστάθηκε με το ΠΔ 100/97 ορίζει πως οι λειτουργικές υπεραριθμίες ρυθμίζονται κατά την έναρξη του σχολικού έτους Συγκεκριμένα το άρθρο 14 παραγρ. 9 ορίζει πως «…στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι εκπ/κοί δεν καλύπτουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας στην οργανική τους θέση (λειτουργικές υπεραριθμίες) κατά την έναρξη του σχολικού έτους …» διατίθενται σε άλλες σχολικές μονάδες για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους. Στην πραγματικότητα η εγκύκλιος αυτή αποτελεί συνέχεια της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής όπως εκφράστηκε με την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για το δημόσιο σχολείο καθώς και του νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση που διαλύει τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα των εκπαίδευτικών και καταργεί σε μια νύχτα τους νυν Διευθυντές Εκπαίδευσης και προχωρά στον αδιαφανή διορισμό νέων.
 τα ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ αδυνατούν να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις μέσα στον Αύγουστο, χωρίς οι Σύλλογοι Διδασκόντων να συνεδριάσουν και να διαπιστώσουν λειτουργικές υπεραριθμίες , κενά, συμπληρώσεις ωραρίων κλπ όπως γίνεται τον Σεπτέμβριο! Το απόλυτο χάος και η απόλυτη αδιαφάνεια! Οι συνάδελφοι/ισσες σε περίοδο διακοπών πιθανά δεν έχουν τη δυνατότητα για διαδικτυακή ενημέρωση άρα και υποβολής έγκαιρων δηλώσεων για τις παραπάνω ενέργειες (ότι είναι υπεράριθμοι και θα κάνουν αιτήσεις, ενστάσεις).Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη διαδικασία μόνο συνεχείς μετακινήσεις και αναστάτωση των σχολείων μπορεί να προκαλέσει καθώς θα πρέπει σε κάθε ακύρωση των υπεραριθμιών να δίνεται η δυνατότητα να επανέρχεται ο συνάδελφος στη θέση του από την οποία κακώς θα έχει κριθεί υπεράριθμος το κατακαλόκαιρο. Κάτι τέτοιο φυσικά θα δημιουργεί αλυσιδωτές καραμπόλες και καταστάσεις τρέλας στα σχολεία.
Είναι προσφιλής τακτική όλων των κυβερνήσεων ως τώρα η προώθηση αντιεκπαιδευτικών μέτρων με κλειστά σχολεία Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι. Επίσης, σε ότι αφορά την ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών άρον-άρον εν μέσω καλοκαιριού δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται. Αντίστοιχες εγκύκλιοι είχαν βγει το 2013 (Αρβανιτόπουλος) και το 2016(Γαβρόγλου)οι οποίες αποτράπηκαν από την αντίδραση των ΕΛΜΕ. Στόχος και της φετινής παράνομης εγκυκλίου είναι η εμφάνιση λίγων κενών και πολλών υπεραριθμιών, ώστε να δικαιολογήσει μειωμένες προσλήψεις αναπληρωτών. Θέλει να εμφανίσει ότι έχει καλύψει εγκαίρως όλα τα κενά με τη νέα σχολική χρονιά και να επιβάλει περικοπές τμημάτων και θέσεων εκπαιδευτικών με βάση τον προγραμματισμό του Ιουνίου και την πιο αυστηρή εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου Κεραμέως (πολυπληθή τμήματα -αλλαγή ωρολογίων προγραμμάτων).Επιδιώκουν να κρύψουν τη συνεχιζόμενη απουσία μόνιμων διορισμών στη γενική αγωγή με τους οποίους θα έπρεπε να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες και τα οργανικά κενά και όχι με μόνιμους ελαστικά εργαζόμενους αναπληρωτές. Θέλουν να στήσουν ένα επικοινωνιακό παιχνίδι πως όλα λειτουργούν κανονικά στις πλάτες των εργασιακών δικαιωμάτων εκπαιδευτικών και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.

Την ίδια στιγμή που προχωρά σε αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις δεν έχει λάβει κανένα μέτρο και κανέναν σχεδιασμό ενόψει ανοίγματος των σχολείων τον Σεπτέμβρη, μέτρα για την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού με το ενδεχόμενο για δεύτερο κύμα πανδημίας να είναι μεγάλο. Αντίθετα, κόντρα στις υποδείξεις των επιστημόνων, αυξάνει των αριθμό μαθητών ανά τμήμα σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία. Διατηρεί τα απαράδεκτα υψηλά όρια μαθητών ανά τμήμα σε Γυμνάσια και Λύκεια (27 + 10% με απόφαση προϊσταμένου), πράγμα που οδηγεί σε αυξημένο συγχρωτισμό, καταπατώντας κάθε επιστημονική σύσταση.

Με βάση τα παραπάνω, δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και απαιτούμε από το Υπουργείο:
– Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το απαράδεκτο έγγραφο. Οι υπηρεσιακές μεταβολές να γίνουν με βάση όσα προβλέπονται.
–Όχι στις υπεραριθμίες και στις μετακινήσεις εκπαιδευτικών. Όχι στα πολυπληθή τμήματα, Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα ΓΕΛ,ΕΠΑΛ. Κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων.
Σε αυτή την κατεύθυνση δηλώνουμε ότι δεν νομιμοποιείται το ΠΥΣΔΕ να προχωρήσει σε παράνομες πράξεις και καλούμε τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής

•να μην υλοποιήσει την παράνομη εγκύκλιο καθώς έχουν αποδειχθεί τα όσα υποστηρίζουμε από την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων.
•να ανακοινώσει τον προγραμματισμό ενεργειών έχοντας υπόψη το Π.Δ 50/1996 όπως αυτό τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από το Π.Δ. 100/1997 σεβόμενη την προβλεπόμενη σειρά όλων των ενεργειών
Καλούμε την ΟΛΜΕ να καλέσει τις ΕΛΜΕ και αιρετούς να μπλοκάρουν τις παράνομες και άδικες υπηρεσιακές πράξεις
Η Ε΄ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής δε θα επιτρέψει και θα ακυρώσει τις πράξεις αυτές σε συντονισμό με τους άλλες ΕΛΜΕ της Ανατολικής Αττικής.
Καλούμε τους αιρετούς να καταγγείλουν και να συμβάλουν στο μπλοκάρισμα των διαδικασιών!
Κανείς εκπαιδευτικός δε περισσεύει!
Η εκπαίδευση χρειάζεται προσλήψεις και όχι περικοπές!
Να καθοριστούν τα κενά των εκπαιδευτικών με βάση τις πραγματικές ανάγκες.
Να αποτραπούν μετακινήσεις και πλασματικές υπεραριθμίες!  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: