Πανεπιστήμια: Σώμα προστασίας και κάρτες εισόδου ετοιμάζει η κυβέρνηση

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔08/12/2020 - 14:35 | Author: Newsroom Ipaidia
Τελευταία τροποποίηση στις 09/12/2020 - 12:38

: Το Σώμα Προστασίας των θα περάσει από ειδική εκπαίδευση και θα φορά διαφορετικές στολές για να ξεχωρίζει. Υπάρχει ήδη σχέδιο για την 1500 ατόμων

για την προστασία των και μέτρα για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στους χώρους των ιδρυμάτων προετοιμάζει η κυβέρνηση.Η σειρά των πρωτοβουλιών,που κινούνται σε τρεις άξονες – φύλαξη, πρόσβαση, αυστηροποίηση ποινών – θα «αποτυπωθεί» σύντομα και σε νομοθετική ρύθμιση η οποία ήδη σχεδιάζεται με τη σύμπραξη των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας και με τη συμμετοχή όλων των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθεί σήμερα μια πρώτη συζήτηση μεταξύ των αρμόδιων υπουργών (Χρυσοχοίδης-Κεραμέως) και αντιπροσωπείας των πρυτάνεων ώστε άμεσα να συμφωνηθούν τα μέτρα τα οποία θα κινούνται σε τρεις άξονες:

-Στην ίδρυση ενός σώματος, προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων,το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση,θα εδρεύει στις σχολές, και θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας.Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να προσληφθούν 1500 άτομα για το σκοπό αυτό.

-Στην αναβάθμιση συνολικά των μέτρων ασφάλειας που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια σε όλα τα επίπεδα. Τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις (κάρτες εισόδου),μέχρι το φωτισμό,τις περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων.

-Στην αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει οτι «εννοείται ότι μέχρι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές θα πρέπει να ενεργοποιηθούν διατάξεις που ήδη ισχύουν, όμως συναντούν τον δισταγμό ή μερικές φορές και τον φόβο εκείνων που οφείλουν να τις θέσουν σε κίνηση. Και εδώ ο δικός σας ρόλος, ο ρόλος των Πρυτάνεων, είναι καθοριστικός. Όπως καθοριστικός είναι και ο ρόλος των καθηγητών και των φοιτητών και για αυτό και περιμένω με πολύ ενδιαφέρον τις σκέψεις σας και τις προτάσεις σας» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει επίσης δηλώσει οτι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και την ακαδημαϊκή κοινότητα θα κατατεθεί σύντομα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των Πανεπιστημίων, σύμφωνα με το Έθνος. Οι πρυτάνεις έχουν προχωρήσει στη σύσταση ειδικής επιτροπής,η οποία θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» καθώς αρκετοί δηλώνουν ότι χρειάζεται προσοχή στις επιλογές,που θα γίνουν καθώς το πανεπιστήμια έχει ιδιαιτερότητες και το κάθε ίδρυμα διαφορετικές ανάγκες ανάλογα με την περιοχή στην οποία εδρεύει,με δεδομένο ότι τα ιδρύματα της περιφέρειας δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια θέματα με αυτά όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Το ειδικό Σώμα Προστασίας των ΑΕΙ θα απαρτίζεται από ομάδες οι οποίες θα φορούν διαφορετικές στολές από αυτές των σωμάτων Ασφαλείας,ώστε να ξεχωρίζουν και θα λάβουν ειδική εκπαίδευση.Επίσης προβλέπονται κάρτες εισόδου και αυστηρές ποινές για όσους συμμετέχουν σε δράσεις οι οποίες βάλουν κατά της ακαδημαϊκής ελευθερίας,κατά της αξιοπρέπειας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και βάλουν κατά της δημόσιας περιουσίας.  • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: